Før OL spurte vi de 13 særforbundene som hadde utøvere med i OL hvordan de trodde de ville prestere. I etterkant av OL har vi spurt de samme hva de tenker om målene i lys av resultatene.

LES OGSÅ:

Bryting:

Målet var: — Når vi først er i OL, har alle mulighet til å ta medalje ettersom kampen for å komme dit er så stor, sa sportssjef i Norges bryteforbund, Anders Hestdalen, til VG i april.

Resultat: Stig André Berge fikk bronse, Signe Marie Fidje Store røk ut i første kamp.

LES OGSÅ:

I etterkant: — Jeg er veldig fornøyd. Det var et vanskelig, men et realistisk mål. Vi håpet at tre utøvere skulle kvalifisere seg til OL, og vi skulle ta én medalje. Vi klarte to utøvere, og fikk medaljen. Alt i alt nådde vi medaljemålet vårt på færre deltakere enn vi hadde som mål å kvalifisere. Det er veldig bra uttelling, sier Anders Hestdalen i Norges bryteforbund til Adresseavisen.

Stig-Andre Berges bronsemedalje ble – sammen med roerne Tufte/Borch og Brun/Strandlis pallplasser – den største norske oppturen i Rio-OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bueskyting:

Målet var: Har tidligere sagt til NRK at gull er målet under OL. Han er klar over at konkurransen er tøff, men han reiser ikke for å være listefyll, skrev NRK.

Resultat: Bård Nesteng havnet på 26. plass

LES OGSÅ:

I etterkant: — Alle reiser til OL med tanke om å vinne gull. Men som jeg har sagt i etterkant hadde jeg vært fornøyd med medalje. Men når man ser på resultatlisten er det innlysende at det ikke er godt nok. Jeg ryker ut i 1/16-delsfinalen, og det er jo ikke i tråd med målsettingen, sier Bård Nesteng til Adresseavisen.

Bård Nesteng dro til Rio med håp om gull. Men han havnet på 17. plass. Foto: NTB scanpix

Friidrett

Målet var: — Med den troppen vi har nå, er det en målsetting å gjøre det bedre enn vi gjorde i OL i 2012. Da oppnådde vi 5. plass som vårt beste resultat, sier Ronny Nilsen, sportssjef i friidrettsforbundet .

Resultater: Norge fikk fem topp-ti-plasseringer med Karsten Warholm, Karoline Bjerkeli Grøvdal (i to øvelser) og Håvard Haukenes og Isabelle Pedersen I tillegg havnet to utøvere, Sondre Norstad Moen og Sven Martin Skagestad mellom 10. og 20. plass. Ingen havnet blant de fem beste i sin øvelse.

LES OGSÅ:

I etterkant: Selv om vi ikke fikk noen topp fem er vi veldig fornøyd med hvordan utøverne har levert. Vi må ta hensyn hvordan vi lå an i fjor, hvor 9. plass fra VM var vårt beste resultat. I år har vi fem topp 10. plasseringer i OL. Det vi er fornøyd med er at det er mange unge utøvere som viser seg fram på en positiv måte, og gir oss tro på at resultatene kan bli bedre i årene framover, sier Ronny Nilsen til Adresseavisen.

— Karoline Bjerkeli Grøvdal tok jo 3. plassen i EM og vi hadde forhåpninger om at hun kunne prestere bra i OL. At hun leverer en 7.- og en 9. plass er egentlig over all forventning og et resultat vi er veldig fornøyd med. Ellers vil jeg trekke fram Håvard Haukenes som ble nummer 24 i VM i fjor, og gikk inn til en 7. plass på 50 km kappgang. Det er et virkelig godt steg i riktig retning, sier han.

— Selv om vi i dag ikke har noen utøvere som presterer jevnt over gode internasjonale resultater, så har vi mange som kommer opp bakfra. Vi må ikke glemme Ingebrigtsen-brødrene som ble nummer en og tre i EM. Slik Filip har prestert i sommer er jeg helt sikker på at han hadde levert bra i OL, om han ikke ble diskvalifisert.

Karsten Warholm var godt fornøyd med innsatsen selv om det ikke ble finaleplass. Foto: NTB Scanpix

Golf:

Målet var: Skarpnord har tidligere uttalt til Norsk Golf at målet er medalje. Ellers er Suzann Pettersen en klar medaljekandidat. — Det er jevnt i toppen i profesjonell golf, og både Espen, Suzann og Marianne har kapasitet til å kjempe om seier i Rio om de spiller på sitt beste, sier toppidrettsansvarlig Jon Karlsen i Norges Golfforbund.

Resultater: Suzann Pettersen ble nummer ti. Marianne Skarpnord ble nummer 23 og Espen Kofstad ble nummer 40. LES OGSÅ:

I etterkant: — Det var jo under det vi hadde håpet på. Spesielt på herresiden er det veldig åpent, og har du dagen kan du være med å kjempe i toppen. Der gikk det ikke som vi hadde håpet på. Espen var med i starten og var nesten i ledelsen, men så raknet det litt etter hvert. Så der ble det litt under forventning, sier Jon Karlsen i golfforbundet.

- Damene spilte veldig offensiv golf, og Marianne ledet jo. Det er veldig positivt for henne å se at hun kan matche de beste i verden. Alt i alt ok gjennomført, men i en slik turnering er det bare medaljene som teller, sier Karlsen, som legger til at golf som OL-idrett har fått utelukkende positive tilbakemeldinger.

Marianne Skarpnord lå lenge i teten, men havnet til slutt på 40. plass. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix

Håndball

Målet var: Drar til OL som regjerende mestere, og er klare gullfavoritter. — Ifølge NHFs strategiplan skal håndballjentene kjempe om medaljer i mesterskap. I tillegg utarbeider laget egne målsettinger før hver turnering, sier Kirsten Birkeland, pressesjef i NHF.

Resultater: Vant bronsemedalje.

LES OGSÅ:

I etterkant: — Vi har oppnådd de overordnede målene våre om å ta medalje, så vi er fornøyde. Vi har jo alltid et ønske om å ta gull, men konkurransen er hard, så det er slutt på tiden da Norge enkelt tok gull.

De norske jentene jubler etter seieren mot Sverige. Til slutt ble det bronse. Foto: NTB SCANPIX

Roing:

Målet var: Rotroppen har tidligere sagt at målet er en medalje. Men landslagstrener Johan Flodin tror det er mulig å ta mer: – Jeg mener at vi har gode sjanser til å ta flere medaljer, sa han til Aftenposten i juli.

Resultat: Olaf Tufte og Kjetil Borch tok bronse, det gjorde også Are Strandli og Kristoffer Brun. Nils Jakob Hoff havnet på femteplass i b-finalen.

LES OGSÅ:

I etterkant: - Vi har oppnådd målet vi satte oss før OL. Vi har basert målet vårt på at vi trenger tre medaljekandidater for å ha som mål å ta en medalje. At vi fikk to medaljer er fantastisk. Vi håpet at Nils (Jakob Hoff) kom seg til semifinalen, så det målet tok vi også, sier Flodin til Adresseavisen.

— Vi har gjort en seriøs jobb og hatt målene klart lenge. Det ene laget har jo hatt dette nivået lenge, og det andre laget har vokst, og gjorde sitt beste resultat gjennom sesongen, sier han.

— Vi har alltid hatt som mål at vi har utøvere som kan ta medalje i hvert mesterskap. Det er selvsagt at vi skal ha lag som skal klare å ta medalje, men et konkret mål for Tokyo-OL setter vi ikke før i 2019, sier Flodin.

Are Strandli (til v.) og Kristoffer Brun følte at de vant bronsen fredag. - Vi gjorde vårt absolutt beste. Foto: Rune Sævig

Seiling:

Målet var: Vi skal være med blant topp ti og komme til finalene i fire av de fem klassene vi er med i. Så har vi et håp om at vi kan være med å kjempe noe høyere, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Espen Guttormsen.

Resultat: Ingen av de norske utøverne kom til finale.

I etterkant: — Det er nok litt tidlig å si hva vi synes om årets OL, men sånn resultatmessig kunne vi sett at vi kunne ha gjort det bedre. Vi gjør et resultatmessig dårligere OL enn det vi har gjort i de andre regattaene i år, så det er klart at vi en eller annen plass har gjort noe feil. Men eksakt hva kan jeg ikke si noe før vi er ferdig med evalueringen, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Espen Guttormsen til Adresseavisen.

Seilertvillingene Ragna Agerup og Maia Agerup kom ikke til finalen. Foto: NTB SCANPIX

Skyting:

Målet var: Vi er meget godt forberedt, og vi vet at når norske rifleskyttere skyter på sitt beste er de alltid med og kjemper likt med verdens beste. Jeg har ingen resultatmål, det er unødvendig. Vi vet vi er gode nok for medalje, men må lykkes med alt for å vinne dem, sier Tor Idar Aune, sportssjef i skytterforbundet.

Resultat: Den eneste nordmannen som kom til finale var Ole-Kristian Bryn, som havnet på 8. plass i 50 m helmatch.

I etterkant: — Vår opplevelse er at vi kjemper mot de beste i verden, men vi er ikke best. Vi er nest best. Alle våre utøvere kjempet om finaleplass. En klarte det, og de tre andre datt rett utenfor. Vi tror at vi er god nok selv til å finne ut hvordan vi skal bli best. Men erkjennelsen etter OL er at vi ikke er det nå, og må jobbe hardere, sier sportssjef Tor Idar Aune til Adresseavisen.

Ole-Kristian Bryn ble nummer åtte i OL. Foto: NTB SCANPIX

— Vi staker ut en kurs på ti år, og Rio kom nok for tidlig for oss. Som sportssjef og ansvarlig for toppidretten er det ikke aktuelt å være nest best, vi skal finne veien opp til toppen. Det som er utfordrende er at mange av konkurrentene gjør dette på heltid, mens våre utøvere må jobbe deltid eller studere ved siden av. Det kreves ganske mange timer for å bli verdens beste, sier han.- Vi sikter på å være med i OL i Tokyo med utøvere i de fleste grener, men vi kommer ikke med noen resultatmål, avslutter Aune.

Svømming:

Målet var: - Vi snakker ikke medaljer i det hele tatt. Det gjorde heller ikke en svømmer som Dale Oen før store mesterskap. Det har vært et bevisst valg av norske svømmere. Fokuset skal være på oss selv, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Resultater: Henrik Christiansen fikk en 8. plass på 1500 meter fri. Susann Bjørnsen røk ut i forsøket på sine to distanser.

LES OGSÅ:

I etterkant: - Vi har i større grad fokus på tidsmål enn vi har på resultatmål. Svømmerne vi sendte er unge med få meritter og lite å vise til, og vi ønsker ikke å legge press på unge utøvere med tydelige medaljemål. Fra vår side er det urealistisk når vi ser hvor lista ligger i svømmemesterskap, sier landslagssjef Petter Løvberg til Adresseavisen.

Resultatmessig er vi strålende fornøyd med at Henrik (Christiansen) tar seg til finale i sitt første OL som nittenåring. Men vi er aldri helt fornøyd når vi ikke setter de beste tidene i de viktigste konkurransene, og det gjorde vi ikke med Henrik. Ingen av hans løp var personlige rekorder, selv om det ble nære, sier han.

Der lykkes vi 100 prosent med Susann Bjørnsen. Det er første gang hun har lyktes i å kvalifisere seg til et OL, og så setter hun to norgesrekorder. Plasseringsmessig er det lite vi har kontroll med, tiden hun svømte 50 meter på hadde holdt til semifinale i VM i sommer, sier Løvberg.

- Jeg hadde ingen god følelse underveis, ikke den feelingen jeg vanligvis har, sa Henrik Christiansen etter løpet. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Sykling:

Målet var: — For Gunn-Rita Dahle Flesjå i terreng rundbane, er målsettingen medalje. For Navrestad er målsettingen å nå topp 12, men det langsiktige målet er å være på topp i OL i 2020, sier presseansvarlig Per Erik Mæhlum. Det ble ikke sagt noe mål om landeveissyklistene.

Resultater: Gunn-Rita Dahle Flesjå ble nummer 10. Beste norske på fellesstarten for menn ble Lars Petter Nordhaug på 48. plass. Tore Navrestad kom ikke til finalen.

LES OGSÅ:

I etterkant:

— På landevei havnet vi ganske langt under forventningene. I utgangspunktet skjønte vi at medalje kunne bli tøft da vi fikk høre hvor tøff løypa var. Men at vi kunne ha en topp ti trodde vi på, og da ble det egentlig langt unna forventning, for både kvinner og herrer, sier Hans Falk, sportssjef i sykkelforbundet.

— For Tore Navrestad hadde vi et håp om at han skulle komme seg videre til semifinalen. Det er små marginer i BMX, og han er bare 20 år og såpass ung at Tokyo er et mer naturlig mål for ham.

— Med Gunn Rita hadde vi også forventet litt mer. Hun var i god form, men ikke helt på topp. Både vi og hun hadde håpet å kjempe om medaljer, så det var også under forventning. Men mest skuffet er vi over landeveissyklingen, sier Falk.

Gunn-Rita Dahle Flesjå merket tidlig at hun ikke hadde ekstragiret hun trengte for å henge med de beste opp bakkene i OL-løypa i Rio. Hun lå på 5. plass midtveis, men dalte til 10. plass til slutt. Foto: NTB SCANPIX

Taekwondo:

Målet var: — Målet i OL er gull. Vi vet at det går. Hun vant kvaliken og slo ut noen av de beste i verden, sa sportssjef Dag Jacobsen til Aftenposten i januar.

Resultat: Tina Røe Skaar ble slått ut i første runde.

LES OGSÅ:

I etterkant: — Vi er jo ikke fornøyde, målsetningen var jo å ta medalje. Men det er et veldig trangt nåløye å kvalifisere seg til OL. Det er 70 millioner utøvere fra 206 land, og bare 60 kvinner får lov til å delta. Tina møtte den regjerende olympiske mesteren i første kamp, så hun var maks uheldig med trekningen. Det er flere ting som gikk galt. Hun møtte jo den regjerende mesteren, og lå under med ett poeng til siste runde og prøvde å få poeng. Da åpner man seg og poengene rant inn. Man får ikke gjort noe med det.

— Til Tokyo ønsker vi å delta med tre utøvere i taekwondo og to i karate. Vi skal være med å kjempe om medalje.

Tina Røe Skaar i blått under OL i Rio. Foto: NTB SCANPIX

Triatlon:

Målet var: — Vi ønsker ikke å snakke om plasseringer for å ikke sette press på han. Vi sier at alt kan bli mulig, og han kan godt havne på topp 10, sa sportssjef Arild Tveiten til BT i juli.

Resultat: Kristian Blummenfelt havnet på 13. plass

I etterkant: - Innsatsen er det jo ikke noe å si på, men det manglet jo litt sett opp mot målet. Men vi ønsker å se på det i en større sammenheng, triatlonforbundet har jo aldri vært i nærheten av å ha en utøvere i OL noensinne. Vi begynte å satse for fire år siden, så sånn sett har vi kommet langt.

Men det er klart at vi sa at han trodde han kunne kjempe blant de ti beste, så sånn sett er vi litt misfornøyd. Men det er kjempesmå marginer, så i praksis var det 15 sekunder for sen svømming som gjorde at det ble en 13. plass, og ikke en 6-7. plass. Så utførelsen var bra, men han manglet det siste lille for å være med der vi ønsket at han skulle være, sier Tveiten.

Kristian Blummenfelt på løpedelen under triatlonkonkurransen. Foto: Rune Sævig

Turn:

Målet var: — Målet mitt er å kvalifisere meg til finale i mangekamp. Når jeg først skal til OL, har jeg ikke lyst til å være turist, sa Skjerahaug til NRK i juli.

Resultat: Kom ikke til finalen

I etterkant: - Turn er en idrett hvor marginene er så små. Stian kom på andre reserveplass for å komme til finalen. Konkurransen han gjør er den beste han har gjort internasjonalt, i sitt første OL. Vi kom ikke helt inn til finalen, men vi har oppnådd at utøveren går ut av OL med tro på at det er mulig at det er mulig å komme dit flere ganger, sier Øistein Leren i Norges gymnastikk - og turnforbund.

— Helt realistisk er vi kjempefornøyd med at han har klart å prestere på sitt ypperste på det nivået han har klart å nå, i den konkurransen han måtte prestere i. Så får vår del er OL svært vellykket. Man må vite mer om idretten og hva som ligger bak, og ikke bare se på tall og en plassering.

Stian Skjerahaug klarte den nest beste poengsummen (84.331) i hans karriere da han gjorde unna de seks apparatene i mangekamp i Rio. Foto: NTB Scanpix