Norge-Nederland 36-26

RIO DE JANEIRO: Mange var spent på om Norge klarte å motivere seg til bronsefinale. Det fikk Nederland erfare at de norske jentene klarte.

BØRSEN:

Etter det smertefulle semifinaledramaet mot Russland, reiste Norge seg og vant bronsefinalen 36-26. Jentene viste spilleglede, og at de fortsatt er et mye bedre lag enn Nederland, som var laget de utklasset i VM-finalen i desember.

— Det skulle ikke være noen tvil om hvem som skulle ha den medaljen. Det er fortsatt litt surt at vi ikke kom til finalen, men jeg er stolt og ydmyk nå! Det er ikke mange som har OL- medaljer. Nå skal vi feste! Det har vi fortjent, sa Veronica Kristiansen etter kampen.

Også Emilie Hegh Arntzen var storfornøyd med fangsten.

MSL_8029.JPG Foto: Martin Slottemo Lyngstad

— Jeg føler at jeg har vokst en del i dette mesterskapet. Nå skal vi slippe løs og feire medaljen. Herregud, dette er stort, sier hun til Aftenposten etter kampslutt.Hun løper i fotsporene til mamma Hanne Hegh. Moren var med på OL-laget som tok sølv i OL i 1988. Sånn sett leder den eldste fortsatt.

Men datteren på 183 cm er bare 22 år, og sugen på mer. Tokyo er et naturlig mål.

-Jeg har blitt en bedre håndballspiller i dette mesterskapet. Jeg fikk noen sjanser og føler jeg tok dem ok.

Norge kjørte over Nederland fra start av. Omsider hadde de fått sving på forsvaret sitt, og fikk kjøre kontringer som de ønsket. Etter ti minutter ledet Norge 9-3, og etter 20 minutter 15-5. Amanda Kurtovic har fått mye spilletid i OL, og nå traff hun på skuddene sine også. I likhet med flere av jentene. Emilie Hegh Arntzen fikk også vist fram skuddarmen sin og bidro til at Norge langt på vei avgjorde kampen i 1. omgang.

Nederland forsøkte seg med å ta ut målvakten og spille med sju spillere i angrep, og klarte å pynte på stillingen på tampen av første omgang. Mens Norge fikk teste skuddarmen på åpent mål fra eget forsvar – noe de ikke lyktes godt med. Likevel gikk Norge til pause med ledelse 19-13.

I RIO: Åge Harald Drangsholt.

I andre omgang gjorde Nederland et ærlig forsøk på å hente inn Norges ledelse, og tente et lite håp da de hadde redusert nimålsledelsen tidlig til 24-29. Men så gjorde Kari Aalvik Grimsbø en mesterlig redning på skuddet fra Yvette Broch, og det avverget i praksis sluttspurten.I stedet var det Norge som hadde en sluttspurt å by på, og mens bølgen gikk i et godt besatte Future Arena lekte Norge seg til 36-26-seier.

Fikk ord med på veien

Nora Mørk ble – som vanlig – norsk toppscorer med sju mål.

Hun samlet seg og gjennomførte bronsekampen i kjent «Nora Mørk-stil».

Ei urokråke på banen, aggressiv, eksplosiv, toppscorer igjen med syv mål. Men det var trener Thorir Hergeirssons ord som gjorde at hun fikk ristet av seg den gedigne skuffelsen etter semifinaletapet mot Russland.

— Det er nå vi viser hva vi er laget av, sier Mørk og gjentar ordene til islendingen. Da gikk det opp for henne at hun måtte nullstille seg og komme fryktelig tilbake.

— Jeg bryr meg ikke om jeg viser følelser og gråter foran TV-kameraene. Det var tungt etter forrige kamp. Men etter denne kampen kan jeg si at vi reiser oss, og det står det respekt. Det er bare håndball, men der og da er det alt, sier 25-åringen. Hun kommer aldri til å glemme det som skjedde i semifinalen, men kommer heller ikke til å la det bli noe annet enn læring.

Mye å lære fortsatt

Norge klarte ikke hattrick i OL, men får en del å jobbe med fremover. Ikke minst i forsvarsspillet. Amanda Kurtovic, som var glimrende på høyrekanten, ja, faktisk banens beste, følte at hun fikk flere oppspill, flere baller å jobbe med.

Hun scoret seks mål, hadde flere assists, og er en av de spillerne landslaget skal bygge på fremover.

Sandefjordsjenta drømmer om å kunne være mer på bak på banen i fremtiden.

-Ja, jeg liker jo å være mye borti ballen.

Gleder seg til Ungarn-tur

Nora Mørk står fortsatt i samtale med flere pressefolk etter at mange har gått i garderoben. Neste fpor henne nå er ny arbeidsgiver i Györ i Ungarn.

-Det blir bra at du kommer, sier Heidi Løke, som blir en av lagvenninnene. De to har tidligere spilt sammen i Aalborg og Larvik også.

-Det var to av spillerne på Nederland som er i Györ. Vi ga hverandre gode klemmer etter kampen, forteller hun.

Hun kommer dit som en bedre håndballspiller.

-J a, jeg føler at jeg har løftet meg i dette OL. Det er enda mer kvalitet i det jeg gjør, jeg er bedre alene med keeper, og har god kommunikasjon med Thorir og Mia, sier hun om de to trenerne på benken.

Oppmøte er 31. august . Nora Mørk tripper. Hun er klar for enda et nytt håndballiv.