Full fiasko for norske klubblag i kvalifiseringen for Europa-cupene.

Og sist tirsdag spilte Norge seg trolig ut av EM-kampen etter en ynkelig kamp mot Danmark.

— Vi MÅ gi de neste A-landslagstrenerne et annet materiale å jobbe med. Danmark har lenge jobbet med noe de kaller den røde tråd, og får betalt for det med en A-tropp som er yngre og bedre, sier Lars Tjærnås.

— Det hjelper ikke å kjefte på Drillo for at vi ble slått av Danmark. Spillerbytter, laguttak og formasjon kan alltids diskuteres. Men han har sine spillere å forholde seg til, det var ingen vi savnet i troppen, sier Kjetil Rekdal.

(Artikkelen fortsetter)

Norges sjanser til å nå EM er begrenset etter 0-2-tap for Danmark. (Foto: Scanpix)

Starte tidligere

Den tidligere landslagskapteinen mener det nå er grunn til å stikke fingeren i jorda og erkjenne at norsk fotball ikke er bedre.

Rekdal synes den strukturerte treningen starter altfor sent.

— Ikke alt er svart. Det trenes veldig mye og bra fra spillerne er 14-15 år. Problemet er at de da har for mye å ta igjen.

- Hva bør gjøres?

— Begynne tidligere. Vi må få idrett inn i skolen. Jeg skulle ønsket at skoleelever daglig hadde en time sport på timeplanen fra 8-9-årsalderen. Gymtimene i dag er ingenting. Jeg vil ha større aktivitet, en klarere utviklingsplan og bedre trenere fra tidlig alder, svarer Rekdal.

Han mener norske fotballspillere, i alle aldre, henger etter i ballbeherskelse, tempo og fotballforståelse.

— Det er noe som er galt når 4. divisjonsklubber betaler flere hundre tusen kroner på avdankede fotballspillere som trener. Det hadde vært bedre og betalt dem for å trene yngre lag. De jobbene må gjøres mer attraktive, de må profesjonaliseres, og det vil være veldig viktig for utviklingen av norsk fotball, sier Rekdal, og konkluderer:

— Det er på tide å erkjenne at vi ikke er best i ditt og datt.

Starte i bunn

Lars Tjærnås mener at norsk fotballs problemer bunner i mangel på individuelle ferdigheter - uansett spillestil og filosofi.

— Det har vist seg over lang tid, og ble kastet flomlys på da vi så hvordan de danske spillerne, også de unge, var noen nautiske mil foran oss, sier fotballeksperten i Canal+ og Aftenposten.

Han etterlyser fokus på målrettet trening hos yngre spillere, og mener dette burde være en åpenbar løsning på problemene.

— Man må nå starte med en erkjennelse av situasjonen og starte i bunnen. Ta i bruk de ressurser som trengs, ellers blir det bare festtaler. Norge har et gap å ta igjen, som ikke slutter å vokse før man starter nødvendige tiltak. Klubbene har råd til å satse mer på utvikling av de yngste spillerne hvis de vil.

Mer støtte

Fotballpresident Yngve Hallén er, naturlig nok, ikke fornøyd med resultatene. Hverken for klubb- eller landslag.

— Vi øker ressursene øremerket yngre landslag (også på jentesiden) med 40 prosent på budsjettet, og håper og tror vi vil få resultater av dette. Det er dem som skal prestere i fremtiden, og A-landslagene får allerede det de trenger av støtte, sier presidenten til Aftenposten.

Video: Riise: - Laget fungerte ikke

Riise: — Laget fungerte ikke Video: Nordtveit: - Jeg kunne gjort det bedre:

Nordtveit:— Jeg kunne gjort det bedre Video: Carew: - De fikk en boost av selvtillit

Carew:— De fikk en boost av selvtillit Video: Jarstein: - Trodde jeg skulle ta den

Jarstein: — Trodde jeg skulle ta den Vi fulgte kampen her: