FREDERIKSHAVN: — Rekorder er det pressen som snakker om. Vi tenker bare utvikling, sier keepertrener Mats Olsson, som ikke aner hva scoringsrekorden er. Norge skal mandag kveld møte VMs kanskje svakeste lag, debutanten Puerto Rico.

I VM 2001 vant Norge 48-11 over Uruguay og fire år senere 47-10 over Australia. Det ligger an til lignende sifre når amatørene fra Karibia skal møte proffene fra Norge. Mot Romania i første kamp tapte Puerto Rico 14-47. Kampen mot Norge er lagets andre i hele VM-historien.

Skal brukes til trening

De norske jentene behandler alle med respekt. De snakker aldri om scoringsrekorder – bare om arbeidsoppgaver. Så nå også.

— Jeg tror det blir morsomme kamper både mot Puerto Rico og Kasakhstan. Vi har ting vi trenger å bli bedre på, og vi skal prøve på det i disse to kampene, sier lagkaptein Stine Bredal Oftedal.

Heidi Løke vil heller ikke snakke om en mulig scoringsrekord.

— Vi tar det som det kommer. Vi må bruke også sånne kamper til å bli bedre. Laget trenger å bli enda mer samspilt.

Alltid noen slaktofre

I motsetning til EM byr VM alltid på noen kamper som ender med kalasseire. Alle kontinentene har en eller flere plasser.

Hvis de dårlige lagene ikke får være med og kan hente impulser, hvordan skal de da bli bedre? Det motspørsmålet har norske ledere alltid stilt når det er blitt snakk om juleslakt.

Brasil er det beste eksemplet på at deltagelse stimulerer. Landet spilte sin første kamp mot Norge i 1999 og tapte 12-35. Men det tok ikke mer enn ni år før «brassene» hadde blitt så gode at de slo Norge 22-21!

Australia fratatt plassen

Australia er et eksempel på det motsatte. Laget har tilsynelatende tatt i mot like mye lærdom som en glassmanet. Av syv mulige sisteplasser har Australia tatt fem. De to andre gangene ble de nest sist.

Før herre-VM i Qatar ble australierne faktisk fratatt plassen de skulle ha hatt. Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ga den i stedet til Tyskland, som ikke hadde greid å kvalifisere seg!

Nå er heller ikke IHF noe vinnerlag, men svært populære i Tyskland. Da de tyske damene ikke greide å kvalifisere seg til VM i Danmark, dro IHF opp et «wild card».

Det ville aldri Puerto Rico ha fått.

For ordens skyld: Tidenes største VM-seier tok Ungarn i 2005 da de slo Australia 57-9. Dette er Norges største VM-seire:

48-11 Uruguay (2001)

47-10 Australia (2005)

45-13 Argentina (2003)

44-13 Usbekistan (1997)

44-15 Chile (2009)

44-16 Australia (1999)

47-19 Kina (2009)

38-11 Australia (1999)

HØR VÅR FERSKESTE PODCAST: