SKYLDER IKKE PÅ NOEN: En skuffet Thorir Hergeirsson etter tapet mot Russland. SKYLDER IKKE PÅ NOEN: En skuffet Thorir Hergeirsson etter tapet mot Russland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hergeirsson: - Det er ikke dommerne som gjør at vi taper denne kampen

Norge tapte mot Russland i VMs åpningskamp. Landslagssjefen ville ikke skylde på eksterne krefter.

NORGE — RUSSLAND 25-26 (11-14)

De norske håndballjentene falt tungt i VM-premieren. Russland utnyttet norsk rusk i begge ender av banen og vant 26-25. — Jeg synes at vi virkelig er på gang, og det er surt ikke å få med seg ett poeng her, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson til TV 2. — Jeg er fornøyd med forsvaret i store deler av kampen, og jeg er fornøyd med Kari (Aalvik Grimsbø). Det er god eksplosivitet og temposkifte i angrepet, sier islendingen.

Etter kampslutt fikk dommerne mye kjeft av norske spillere.

— Det er ikke dommerne som gjør at vi taper denne kampen. De hadde ingen god kamp, men det er feil av oss som gjør at vi taper, sier Hergeirsson.

Nora Mørk og flere av de andre norske spillerne stormet mot dommerne etter kampen.

— Det er ganske surt, sier hun etter ettmålstapet.

— Russland var litt foran hele veien, så hadde vi et bra comeback i 2. omgang. Jeg synes at vi hadde foirtjent minst ett poeng, sier en hes Mørk til TV 2. ## Spenning helt inn

Toget gikk så smått mot slutten av første omgangen. Da misbrukte Norge en lang rekke ballbesittelser, enten på tekniske feil eller bomskudd.

Den svake perioden ga Russland et grep om kampen med 14-11 til pause. Russerne omsatte det med sin femte strake VM-seier mot Norge.

Det ble virkelig spenning etter pause. Norge kom opp på 20-20, hadde sjansen til å overta initiativet, men klarte det ikke.

På noen hektiske minutter sto det plutselig 20-23. Norge hentet opp det også, men til slutt var det russerne som kunne juble over ettmålsseier.

— Det var store svingninger. Det føltes veldig bra i perioder, sier målvakt Kari Aalvik Grimsbø til TV 2. — Vi hadde helt klart muligheten til å vinne. Jeg synes at vi viste styrke mentalt, og det skal vi ta med oss i de neste kampene, sier Grimsbø.

TAPTE: Stine Bredal Oftedal mot den russiske forsvarsmuren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kaptein Stine Bredal Oftedal var irritert etter tapet.— Vi har litt å gå på. Det er litt å hente overalt, sier Oftedal.

God

Keeper Kari Aalvik Grimsbø hadde før VM-åpningen spilt tre-fire av sine beste landskamper mot nettopp Russland. Trenden holdt seg i Arena Nord. Hun stoppet seks av de ti første skuddene russerne sendte mellom stengene. Storspillet fortsatte i nesten hele kampen for henne.

Foran seg hadde Grimsbø i starten et aggressivt og i store perioder godt norsk forsvar, men det falt i kvalitet utover i omgangen.

Russland tok ledelsen for første gang på 10-11 (22.19). Det ble til 10-13 etter flere norske tekniske feil i angrep, fem på fire minutter.

Tilbake

Mørk var småsyk i oppkjøringen til kampen, men et fyrverkeri da den først kom i gang. Hennes pasninger ga medspillerne utallige scoringssjanser.

Likevel: Det holdt ikke. Norge som lag kom ikke opp på sitt beste nivå, og tapet kan bli kostbart.

Etter gruppespillet venter tre cuprunder før en eventuell finale.

Statusen for Norge er som før VM: En het outsider.

Seiersmaskin

Russland vant VM i 2001 (slo Norge i finalen), 2005, 2007 (Norge finalemotstander) og 2009. Men de siste årene har det gått i stå for russerne. Nå er Jevgenij Trefilov tilbake som trener. Lagets han er mindre fysisk robust enn tidligere, men også trolig et par sesonger unna gullklasse.

Det var glisne partier på tribunene. Flere hundre norske fans gikk glipp av kampen på grunn av kansellerte båtavganger fra Kristiansand, Langesund og Larvik.

Rekord?

For Norge fortsetter VM mot Puerto Rico mandag. De karibiske jentene tapte hele 14-47 mot Romania lørdag. Det norske kvinnelandslaget har aldri scoret 50 mål i en og samme kamp.

Det kan hende den milepælen brytes mandag kveld.

Etter Puerto Rico venter svake Kasakhstan tirsdag. Så kommer Romania og Spania senere i uken. Det blir reelle utfordringer for Norge.

Trener Hergeirsson har vunnet fire gull på sju mesterskap i jobben som sjeftrener. Han ledet Norge til VM-tittel i 2011. (©NTB)

Vis fakta ↓
VM-sluttspillet håndball kvinner lørdag, gruppe D: