Alexander Kristoff tok sin femte seier på en uke da han spurtet inn til 1. plass i det belgiske éndagsrittet Scheldeprijs onsdag ettermiddag. Med det skrev 27-åringen seg inn i sykkelhistorien. Ingen syklist i verden har nemlig klart å vinne etapperittet De Panne-Koksijde, Flandern rundt og Scheldeprijs i samme uke før.

— Det er veldig gøy når du har formen og alt klaffer. De siste ukene har vært veldige morsomme for meg og laget, sier Kristoff til Sporza etter målgang i belgiske Schoten.

Det 200 kilometer lange rittet fra Antwerpen til Schoten ender nesten alltid med massespurt, noe som også var tilfellet denne gangen.

SEIERHERRE: Alexander Kristoff vant nok et ritt, bare dager etter triumfen i Flandern rundt. I dag triumferte han i Scheldeprijs i Belgia. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/NTB scanpix

Sju mann gikk i et solid brudd allerede tidlig på etappen, men de fikk aldri den store luken, og da Kristoffs russiske Katjusja-lag satte opp farten i hovedfeltet sammen med Team Sky, ble ledelsen sakte, men sikkert spist opp.

Er sliten

Med snaut fire kilometer igjen til målstreken ble feltet samlet og farten skrudd ytterligere opp. Lagene posisjonerte seg, og Kristoff, som hadde flere lagkamerater med seg i finalen, fikk god hjelp i innspurten.

Kun noen få hundre meter før mål gikk det en dramatisk velt i hovedfeltet. Flere ryttere deiset i asfalten i den stygge velten, men Kristoff satt langt framme og unnslapp uhellet. I stedet startet han spurten tidlig og hadde full kontroll på oppløpet. Edward Theuns og Jawheni Hutarovitsj var rytterne nærmest nordmannen i spurten.

— Jeg var sliten, men nå er formen så bra at selv om jeg er sliten, så vinner jeg, sier Kristoff til VG etter målgang.

Perfekt spurt

— Spurten var perfekt timet fra Kristoff. Han startet tidlig og holdt helt inn, skriver Katjusja på Twitter.

Med onsdagens seier har 27-åringen fra Stavanger vunnet fem løp siden forrige tirsdag, inkludert seieren i Scheldeprijs, tre etappeseirer i De Panne-Koksijde og søndagens bragd i Flandern Rundt. I tillegg vant han etapperittet De Panne sammenlagt. Kristoff er dermed én av de store favorittene før vårens tredje store klassiker, Paris-Roubaix, førstkommende søndag.

Siden 1945 hadde bare Tom Boonen klart å vinne både Flandern rundt og Scheldeprijs samme år, før Kristoff gjentok bragden onsdag i fraværet til klassespurtere som André Greipel, Marcel Kittel og Mark Canvedish.

Skriver historie

Alexander Kristoff åpnet 2015 med å gå til topps på tre etapper i Tour of Qatar og én etappe i henholdsvis Tour of Oman og Paris-Nice. Deretter vant han tre etapper og sammenlagt i tredagersrittet Panne-Koksijde - og satte kronen på verket med seier i Flandern rundt søndag.

I følge Infostrada Sports er den norske sykkelstjernen den første syklist noensinne til å vinne De Panne, Flandern rundt og Scheldeprijs samme uke. Selv ikke legenden Eddie Merckx klarte det samme. At Kristoff onsdag brøt en ny, historisk barriere, var ikke Kristoffs stefar og personlige trener Stein Ørn klar over.

— Det er jo helt sinnssvakt. Det er en prestasjon som absolutt gir gjenklang, og en veldig kul ting å ta med seg videre. Alexander bryter stadig nye barrierer, men i dag kunne han ikke vunnet uten et lag som kjørte ham fram helt på slutten, sier Ørn til Aftenbladet.

Roser laginnsatsen

Onsdagens triumf takker han først og fremst en strålende laginnsats fra Katjusja-rytterne for.

— Det ble usedvanlig spennende og hektisk på slutten. Alexanders posisjonering så helt katastrofal ut ikke langt fra mål, men han fikk fantastisk god hjelp til å komme i posisjon igjen helt mot slutten, blant annet av Jakopo Guarnieri. Tidligere år hadde ikke dette endte med en topplassering i det hele tatt, og Scheldeprijs er faktisk et ritt hvor han har hatt problemer med å hevde seg helt i toppen tidligere. Dette var en skikkelig lagseier, sier Stein Ørn.

Han er ikke redd for at Kristoffs storform ikke skal vare til søndag.

— Alexander er akkurat der han skal være, og dette rittet ble en perfekt oppladning til Paris-Roubaix. Det var passe hardt hele løpet gjennom, med en god gjennomkjøring for hele laget i avslutningen. Det var helt suverent i forholdt til hvilket innhold vi ønske ri treningen på dette tidspunktet, sier Ørn til Aftenbladet, og forsikrer samtidig at alt Kristoff nå gjør følger en nøye planlagt utvikling.

Paris-Roubaix neste

Onsdag hentet hovedfeltet, blant annet ved hjelp av Katjusja og Team Sky, inn det sju mann store bruddet bare fire kilometer fra mål. Mot slutten var Storhaug-karen utilnærmelig.

— Bruddet var sterkt, og holdt unna en god stund. Katjusja gjorde en strålende jobb med å bringe meg tilbake. Med 500 meter igjen var jeg i perfekt situasjon. Jeg var ikke helt sikker på å vinne, men jeg skjønte på slutten at ingen kunne passere meg, sier Stavanger-syklisten til Sporza.

Nå er spørsmålet om han kan klare å holde på storformen helt til søndagens prestisjefylte og beinharde Paris-Roubaix.

— Jeg håper å holde seiersrekken gående, men Roubaix er et annet ritt. Jeg har ikke prestert så bra der tidligere, men jeg vil prøve. Jeg er i mitt livs form, avslutter Kristoff.