FØLG DIREKTE FRA 18.00: Norge-Kroatia

ULLEVAAL STADION (Aftenposten): Det ligger an til en skikkelig fotballfest på nasjonalarenaen søndag kveld. Ullevaal er i ferd med å selges ut før EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia (lørdag ettermiddag var det 1000 billetter igjen), og etter seieren i skjebnekampen i Sofia torsdag er det endelig temperatur igjen rundt norsk fotballs flaggskip.

Tredjeplassen som sikrer play off virker nå nesten helt trygg, og med seier mot kroatene vil mulighetene for å gå direkte til EM – enten som topp to i gruppen eller som beste treer i kvalifiseringen – være meget gode.

På pressekonferansen lørdag ettermiddag var imidlertid ikke landslagssjef Per-Mathias Høgmo særlig villig til å begi seg ut på sannsynlighetsregning om mulighetene til å sikre Frankrike-billetter neste sommer.

— Jeg anser sjansene for å være godt forberedt i morgen som veldig gode, var det noe merkelige svaret da en journalist spurte om hvordan han anser sjansene.

— Enhver landskamp i et gruppespill er alfa og omega. Det handler om å ha stor gjennomføringskraft og riktig fokus, svarte han da spørsmålet kom om søndagens kamp er helt avgjørende for å sikre direkteplass.

Høgli: - God opplevelse sist

I de 15 minuttene pressen fikk være tilstede under selve treningsøkten var det stort sett bøy og tøy, spill i firkanter og lek med ballen som oppvarming i den litt kalde vinden.

Smilene satt løst, og Tom Høgli forteller om en god atmosfære i troppen etter tre sterke bortepoeng tidligere i uken.

— Det var en veldig god opplevelse i Bulgaria. Nå blir det mye folk på Ullevaal, og vi vil gi noe tilbake til de fantastiske supporterne. Det er god stemning i gruppen, vi hadde mye press på oss torsdag, og forhåpentligvis har vi sluppet løs noe god energi nå, sier backen som vikarierte med kapteinsbindet i Sofia.

Høgmo: - Europaligaen vil bli viktig

Presset mot Per-Mathias Høgmo bygde seg opp før Bulgaria-kampen, i og med at han da sto med fattige fire seire på sine 19 første landskamper.

Foreløpig mangler han de virkelig store skalpene, og det begynner å bli en stund siden nasjoner som Nederland, Italia, England og Brasil ble sendt hjem fra Oslo med tap i bagasjen.

Tre poeng vil i så måte være han største bragd med herrelandslaget.

Høgmo føler seg overbevist om at laget han leder kommer til å slå store nasjoner på Ullevaal i tiden fremover.

— Om det skjer søndag eller senere får tiden vise. De tar små steg hele tiden. Nå er det 12-13 spillere her som skal ut i gruppespillet i Europaligaen. Internasjonal erfaring er helt avgjørende, sa Høgmo.

Tempoet blir viktigst

Bortekampen i Zagreb ble ikke særlig pen. Da gikk Norge av banen med 1-5-tap på samvittigheten, og selv om de fleste var enige om at resultatet denne gangen ikke fortalte et sant bilde av kampen, var ikke firemålstapet med og økte troen på «prosjekt Høgmo».

Han er forberedt på at det er en tøff oppgave som venter også denne gang.

— Jeg ser et sterkt kroatisk lag med mange gode ferdigheter. De kjenner hverandre godt og har spilt sammen lenge. Hver kamp lever sitt eget liv, og vi er godt forberedt. Tempoet blir viktig denne gang, sa Høgmo.

Han ville ikke si seg enig i en påstand om at det norske laget nå satser mer på lange baller enn hva tilfellet var tidligere i år, men sier at det handler om dynamikken i hver kamp og det å kunne bruke ulike verktøy.

— Det handler om å søke og å hindre gjennombrudd. Det kan gjøres med både lange og korte pasninger. Det er fotball, var det Høgli ville si om den saken.