I den viktige bortekampen torsdag kveld skjøt Vegard Forren Norge til seier. En dyrebar seier, viser det seg.

Slik ser Norges gruppe ut nå, etter Italia-Malta 1-0 og Bulgaria-Norge 0-1.

For på tabellen for kvalifiseringsgruppe H har tredjeplasserte Norge nå en luke på fem poeng ned til Bulgaria på fjerde plass, og det er tredjeplassen som gir play-off. Vi kan få Nederland i play-off. Les full gjennomgang av gruppetreerne her.

Tom Høgli startet kampen mot Bulgaria som kaptein. Her jubler han etter seieren. Foto: NTB SCANPIX

Ikke nok med det, Norge er ikke mer enn ett og to poeng bak henholdsvis Kroatia og Italia, lagene som for øyeblikket innehar de to plassene som gir direkte EM-plass.Norsk Regnesentral har nå regnet på sannsynligheten for at Norge går til Frankrike-EM, og det er hyggelig lesning for alle som støtter det norske herrelandslaget.

Analysen gir nemlig Norge en 62,6 prosent sjanse for å komme til EM, enten gjennom play-off eller direkte plass.

Etter seieren over Bulgaria ble Stefan Johansen spurt om EM-utsiktene.

— Jeg har alltid hatt stor tro på EM-sjanse, det er vel heller dere som har tvilt, sa Johansen med et lite stikk til journalistene.

Stor sannsynlighet for topp tre

Norsk Regnesentral er en privat stiftelse, stiftet i 1952, som spesialiserer seg på anvendt statistikk.

Norsk Regnesentrals utregning gjøres ved å gi hvert lag et styrketall, som tallfestes ut av FIFA-rankingen. Så «spilles» de resterende kampene 5.000 ganger på en datamaskin. Det tas også høyde for hjemmebanefordel.

Nysgjerrig på hvordan regnestykket gjennomføres? Les hele forklaringen fra Norsk regnesentral nederst i saken.

Ifølge Norsk Regnesentral kan Italia og Kroatia nærmest allerede booke billettene til Frankrike. Kroatia gis en 93,5 prosent sjanse for EM-plass, mens Italia står med 97,8 prosent sjanse.

Norge levnes imidlertid en liten mulighet til å sikre en direkte EM-plass: 18,4 prosent. Per-Mathias Høgmos menn kan virkelig melde seg på i kampen om de to øverste plassene med en seier mot Kroatias stjernegalleri på Ullevaal Stadion søndag.

I tillegg finnes det også en mulighet for at Norge kan snike seg inn bakveien. Den beste treeren i alle gruppene får nemlig også én av de 24 EM-plassene.

Konklusjonen er uansett at Norge etter all sannsynlighet blir blant de tre beste i gruppen. Bulgaria sitter nemlig igjen med kun 2,3 prosent sjanse for å ta en tredjeplass, ifølge Norsk Regnesentral.

Kampene som gjenstår for Norge er Kroatia (hjemme), Malta (hjemme) og Italia (borte).

Brenner EM-håpet i deg? Vi anbefaler disse sakene om landslaget:

Slik forklarer Norsk Regnesentral utregningen:

Utgangspunktet er at en fotballkamp har et element av både ferdighet og tilfeldighet. Et godt lag vil ofte slå et dårligere lag, men ikke alltid.

For å beskrive dette bruker vi en statistisk modell hvor hvert enkelt lag har et styrketall. Styrketallene til hvert lag tallfestes ut fra FIFA-rankingen. Av de seks lagene i Norges gruppe har Kroatia best FIFA-ranking, tett fulgt av Italia. De andre lagene er klart dårligere. Styrketallet til gruppeleder Italia er fastsatt til 100. Vi tar også høyde for hjemmebanefordel. Hver enkelt kamp i resten av kvalifiseringen spilles så 5 000 ganger på en datamaskin.

Deretter beregner vi plasseringen til hvert enkelt lag etter de reglene som bestemmer rekkefølgen. Rekkefølgen bestemmes først av antall poeng, deretter av innbyrdes målforskjell, innbyrdes antall skårede mål og tilsvarende antall skårede mål på bortebane. Om to eller flere lag da står likt gjelder totalt antall mål, totalt antall bortemål, fair play (som vi ser bort fra) og til slutt UEFA-ranking (her har vi benyttet loddtrekning).

Etter at resten av kvalifiseringen er spilt 5 000 ganger, beregnes det hvor ofte Norge havner på førsteplass, andreplass og så videre, og tilsvarende for de andre lagene. Lagene som havner på første- eller andreplass er sikret EM-plass.

Laget som havner på tredjeplass kan komme til EM på to måter: 1) Bli beste treer fra de ni kvalifiserings-gruppene eller 2) bli blant de fire beste av de åtte gjenværende lagene etter et sluttspill. Det er fortsatt usikkerhet om hvilke lag som havner på tredjeplass i de andre gruppene.

Vi antar derfor at det laget som havner på tredjeplass i vår gruppe, har 5/9 sjanse for å komme til EM. Det kan derfor være at vi overdriver Norges sjanser noe, hvis vi etter hvert ligger an til å møte tøffere motstand blant treerlagene.

Italia har størst sjanse for sikker plass (95,2 %), med Kroatia like bak (86,1 %). Hovedforskjellen her er at Kroatia har blitt fratatt ett poeng. Det har også økt Norges sjanser for andreplassen i gruppa. Hvis vi inkluderer tredjeplassveien, har begge godt over 90 % sjanse for å komme til EM, mens Norge fortsatt ligger ganske bra an med 62,6 %. Norges gode sjanser hviler i stor grad på å bli ett av de fem treerlagene som går videre.