BULGARIA-NORGE 0-1

SOFIA (AFTENPOSTEN): Det var ingen vakker fotballforestilling. Men den ga tre poeng. Og nå har Norge grepet om egen EM-skjebne.

Norge vant 1-0 borte mot Bulgaria etter en lur frisparkvariant av Stefan Johansen og Vegard Forren etter 57 minutter.

Norge ligger nå som nummer tre i EM-kvalifiseringsgruppe H, kun ett poeng bak Kroatia. Og søndag klokken 18.00 møtes Norge og Kroatia på Ullevaal.

Med seier der er plutselig Norge blant de to nasjonene som er direkte kvalifisert for Frankrike-EM neste sommer.

Forren: — Ubeskivelig

— Den sitter én av tusen ganger, sier Forren om scoringen med feil fot.

— Det er ubeskrivelig. Først var jeg bekymret for at det var offside. Jeg så at flagget var nede, og den følelsen er vanskelig å beskrive. Når det er i en så viktig kamp blir det ekstra spesielt, sier Molde-stopperen.

Slik spilte Norge: Sjekk vår spillerbørs

Det kunne se ut som at frisparket så innøvd ut. Det avviser Stefan Johansen, som fant Forren med en nydelig pasning.

— Det var fullstendig på sparket. Jeg sa til Vegard at han og Even skulle splitte opp.Da varVegard veldig rask på de første stegene.

Høgmo trakk frem Forren etter kampen.

— Det er vanskelig å komme utenom Vegard. Han blokkerte avgjørende sjanser og satte sjansen med selvfølgelighet. Vi får gi en blomst til Vegard i dag, sier Høgmo til TV Norge.

Gavepakke i Baku

For Norge fikk en gavepakke en snau time før kampstart på Natsionalen Stadion Vasil Levski. Aserbajdsjan spilte uavgjort hjemme mot gruppeleder Kroatia i Baku.

Slik ser Norges gruppe ut nå, etter Italia-Malta 1-0 og Bulgaria-Norge 0-1.

Med seier i Sofia ville Norge krype helt opp i ryggen på Kroatia. Og hvem er det Norge møter på Ullevaal i neste EM-kvalifiseringskamp? Nettopp Kroatia.— Jeg har alltid hatt stor tro på EM-sjanse, det er vel heller dere som har tvilt, sa Johansen med et lite stikk til journalistene.

Kampen mot Bulgaria handlet i utgangspunktet om å berge tredjeplassen og to playoffkamper i midten av november.

Men resultatet i Baku gjorde at Norge hadde muligheten til å spille seg inn i kampen om å bli blant de to beste lagene i EM-gruppe H og dermed direktekvalifisere seg til mesterskapet i Frankrike neste sommer.

Tam forestilling fra Kroatia - før Ullevaal-besøket. Les kampreferat her.

Kun én målsjanse

Norge startet best. Norge var kompakte og gode defensivt. De spilte med lav risiko mot et vertskap som ikke akkurat oste av klasse. Bulgaria hadde svært lite å by på, bortsett fra et frispark snaut midtveis i første omgang.

En drøy time før kampstart kom den oppsiktsvekkende nyheten: Kaptein Per Ciljan Skjelbred ble vraket fra lagoppstillingen. Her er Skjelbred før avspark. Foto: NTB SCANPIX

Ivelin Popov skrudde frisparket rundt en svakt plassert mur. Men keeper Ørjan Håskjold Nyland reddet avslutningen ved nærmeste stolpe.Det var første omgangs eneste sjanse. Norge hadde spillet og initiativet. Men slet med å skape noe foran motstanders mål.

Kampen var ikke velspilt. Men den var spennende. Norge var minst dårlige i en kamp der det var svært mye som stod på spill. Nærmere 80 millioner kroner ligger i potten for å kvalifisere seg for EM-sluttspillet.

Scoring på frispark

Norge hadde ikke skapt noe som helst de første 57 minuttene. Men da, på en innøvd frisparkvariant, tok Norge ledelsen på den første avslutningen på mål. Stefan Johansen slo frisparket, Vegard Forren lurte seg inn bak forsvaret og plasserte ballen i mål med høyrefoten fra fem meters hold. En mesterlig utført frisparkvariant!

Kampen i Bulgaria ble på forhånd vurdert som svært avgjørende for "prosjekt Høgmo". Foto: NTB SCANPIX

Det så veldig lyst ut for Norge. Med det resultatet ville Bulgaria være fire poeng bak og i praksis sjanseløse på tredjeplassen.Bulgaria hadde ikke noe valg, de måtte frem på banen, de måtte ta større risiko, noe som ville gi rom for norske kontringer.

Kaptein Per Ciljan Skjelbred, som ble vraket fra startoppstillingen, fikk den muligheten etter 82 minutter. Men innbytteren valgte å spille ballen innover i stedet for å avslutte selv. Det var en dårlig avgjørelse.

— Jeg er veldig glad på alles vegne. Spillerne var ekstremt profesjonelle. Vi tar med oss en veldig god erfaring i dag, sier Per-Mathias Høgmo.