BEIJING: Friidretten har fått massiv oppmerksomhet den siste måneden. Ikke fordi VM begynner natt til lørdag norsk tid, men på grunn av påstandene om omfattende dopingbruk.

Friidretten er også blir kritisert for at den mangler superstjerner. Det er for mange utøvere den jevne tilskuer aldri har hørt om. Det var annerledes da Sebastian Coe og Sergej Bubka holdt på – duoen som duellerte igjen så sent som onsdag. Da handlet det om å vinne presidentstolen i IAAF – og Coe vant 115–92. 115–92. Det betyr altså at 207 land var med i avstemningen! Det er 14 land flere enn antall FN-medlemmer. Med utøvere fra 206 land å konkurrere mot er det kanskje ikke så rart at de norske medaljesjansene er mindre enn når våre langrennsløpere spenner på seg skiene?

Uansett: Det er mye å glede seg til frem til neste søndag.

Dette er ti dueller du bør få med deg!

1. Justin Gatlin mot Usain Bol t på 100 meter. Dette blir VMs desidert største begivenhet. Den dobbelt dopingtatte Gatlin mot rene Bolt. (Jamaicaneren er i alle fall ikke tatt.) Her får vi også et revansjeoppgjør, ettersom begge også skal løpe 200 meter. Ut fra årets resultater er Gatlin favoritt til å vinne begge, men "alle" håper på Bolt i duellen mellom "den onde og den gode". (Se nærmere omtale av duellen i morgendagens avis.)

Asbel Kiprop mot Taoufik Makhloufi.

2. Asbel Kiprop mot Taoufik Makhloufi på 1500 m. Øvelsen flest nordmenn venter på. Vi skulle gjerne ha skrevet duellen mellom Kiprop og Henrik Ingebrigtsen, men det blir litt for naivt. Nordmannens styrke er styrken. Han tåler tre løp på fire dager. Men vi er redd noen tåler det enda bedre. Kiprop var bare 69/100 bak verdensrekorden til Hicham El Guerrouj på 3.26,00 forrige måned.

Shelly Ann Fracer-Pryce mot English Gardner.

3. Shelly Ann Fracer-Pryce mot English Gardner på 100 m. Selv om damenes duell drukner litt i oppgjøret Gatlin-Bolt, er "verdens raskeste dame" alltid en tittel som henger høyt. Her får vi klassikeren Jamaica mot USA. Fracer-Pryce vet hvordan det er å vinne i Fugleredet. Hun ble OL-mester der i 2008 og forsvarte gullet i London fire år senere. Gardner er USAs mest lovende sprinter.

David Rudisha mot Nijel Amos.

4. David Rudisha mot Nijel Amos på 800 m. Kanskje litt dristig å lansere Rudisha som en av de to største gullfavorittene. Kenyaneren, som satte verdensrekord og fratok Vebjørn Rodal OL-rekorden i London for tre år siden, har ikke toppet verdensstatistikken siden den gang. Har slitt med skader og er ennå ikke sitt gamle jeg. Blir han det? Har tapt de siste seks spurtoppgjørene mot Amos fra Botswana. Også Amel Tuka fra Bosnia-Hercegovina kan blande seg inn her. 24-åringen har best tid i verden i år.

Mo Farah mot Paul Tanui.

5. Mo Farah mot Paul Tanui på 10.000 m. Mo Farah har hatt en travel forsesong med å tilbakevise dopingbeskyldninger etter at det begynte å brenne litt under føttene på trener Alberto Salazar. Nå gleder briten seg til å la bena prate. Tanui må slite ham ut før sisterunden på 10.000 hvis det skal bli gull til Kenya. Spurtkanonen Farah er favoritt også på 5000 meter, der åtte mann som har løpt mellom 12,58 og 13,00 utfordrer ham.

Julius Yego mot Tero Pitkämäki.

6. Julius Yego mot Tero Pitkämäki i spyd. Andreas Thorkildsen vil nok følge spent med her. Hvilke sjanser vil han ha når han kommer tilbake neste år? Nivået i spyd er blitt skyhøyt, med to mann over 90 meter og med 13 mann over 85. Jego fra Kenya har kastet 91,39 – niende best gjennom alle tider. Pitkämäki har tre mann foran seg på verdensstatistikken, men er den som har flest kast over 87 meter (fem), med 89,09 som best.

Renaud Lavillenie mot Raphael Holzdeppe.

7. Renaud Lavillenie mot Raphael Holzdeppe i stav. Lavillenie var fjorårets trekkplaster på Bislett. Har vært en av de to beste i verden helt siden 2009, og best de siste tre årene. Tyske Holzdeppe snøt ham for gullet i forrige VM. De to har 6,05 og 5,94 i år.

Dafne Schippers mot Candyce McGrone.

8. Dafne Schippers mot Candyce McGrone på 200 m. Allyson Felix ville vært favoritt her, men velger 400 meter. Det åpner for nederlandske Schippers. Den tidligere syvkjemperen ble en medieyndling i fjor da hun vant både 100 og 200 meter i EM. Er 1/100 bak amerikanske McGrone på årets verdensstatistikk.

Mutaz Essa Barshim mot Bohdan Bondarenko.

9. Mutaz Essa Barshim mot Bohdan Bondarenko i høyde. Dette skulle ha vært den store duellen under årets Bislett Games, men ingen av dem leverte varene. I stedet gjorde Guowei Shang det med 2,36, og kineserne håper at høyde ikke skal bli en duell mellom Barshim og Bondarenko. De to har 2,41 og 2,37 i år – i fjor 2,43 og 2,42.

Genzebe Dibaba mot Sifan Hassan.

10. Genzebe Dibaba mot Sifan Hassan på 1500 m. Dibaba kom til Bislett Games for å sette verdensrekord på 5000 meter. Det greide hun ikke. I stedet slettet hun en av de klassiske verdensrekordene fem uker senere, 1500-meterrekorden til Qu Yunxia. Europamester Sifan Hassan fra Nederland kan bli tøffeste utfordrer. Sveriges omdiskuterte Abeba Aregawi virker å ha sluknet litt.