Friidrettslegenden Sebastian Coe ble onsdag valgt som ny president i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Den tidligere mellomdistanseløperen slo ukrainske Sergej Bubka i den avgjørende avstemningen. Coe fikk 115 stemmer, mens Bubka måtte nøye seg med 92. 58 år gamle Coe overtar presidentvervet etter senegalesiske Lamine Diack, som har sittet i sjefsstolen i 16 år.

– De fleste i dette rommet vil konkludere med at fødselen til barna våre er det største øyeblikket i livet, men å få muligheten til å jobbe med alle dere og forme framtiden til idretten vår, er den nest største og mest betydningsfulle hendelsen i mitt liv, sa friidrettslegenden etter at avstemningen i Beijing var unnagjort.

Lang valgkamp

Videre tilføyde mannen som satte åtte utendørs verdensrekorder på mellomdistanse mellom 1979 og 1981 at han ser fram til å bli kjent med kona på ny etter å ha drevet en intensiv valgkamp i flere måneder.

– Jeg skal møte henne på utsiden av denne salen med et foto av meg selv, sånn at hun husker hvordan jeg ser ut, smilte den ferske presidenten.

Avtroppende president Diack applauderte valget av Coe.

– Sporten vår er nå i trygge hender. Den gråhårede generasjonen har gjort det den kan, nå overtar den generasjonen som fortsatt har svart hår, sa 82-åringen humoristisk.

Presidentkampens taper, Sergej Bubka, ga sine gratulasjoner til Coe.

– Jeg vet at friidretten kommer til å vokse og bli sterkere. Jeg er en glad mann, fordi jeg elsker friidrett. Jeg skal fortsette å tjene friidretten med stort engasjement. Dette er livet mitt, sa han.

Dopingkamp

Presidentkandidat Sergej Bubka nådde ikke helt opp i kampen mot Sebastian Coe. Foto: NTB Scanpix

Coe, som er valgt for fire år, overtar taktpinnen i en tid der friidretten preges av en alvorlig dopingdebatt. Påstander om at profilerte medaljevinnere fra mesterskap på 2000-tallet skal ha hatt mistenkelige blodverdier har den siste tiden preget overskriftene.28 utøvere som konkurrerte i perioden 2005 til 2008 kan sågar bli avslørt som juksere etter at dopingprøvene de avla i samme periode testes på nytt. Nå blir det Coes jobb å rydde opp og å gjenopprette friidrettens ry.

Briten har i de siste månedenes presidentkamp tatt til orde for at Det internasjonale friidrettsforbundet bør opprette sitt eget uavhengige antidopingbyrå.

Coe, som tok OL-gull på 1500 meter både i 1980 og 1984, har etter sin aktive karriere slått seg opp som idrettspolitiker. I 2012 var han sjef for OL i London.

(©NTB)