Fem dager før VM i friidrett starter i Beijing raser dopingdebatten som aldri før. Eller rettere sagt som den alltid gjør før et friidrettsmesterskap. Nå vil både Bubka og Coe rydde opp. De har felles fanesak før valget.

– Ingen tør å spå hvem som kommer til å vinne, sier president i Norges Friidrettsforbund og i Det europeiske forbundet (EA), Svein Arne Hansen.

– Som EA-president har jeg gitt både Bubka og Coe beskjed om at jeg synes det blir feil av meg å fronte en av dem – og det syntes begge var fair, sier Hansen på telefon fra Beijing.

Han har selv planer om å markere Europas syn på doping med en tale til forsamlingen tirsdag.

– Nå må vi virkelig ta tak. Vi må ha mer åpenhet og mer retesting. Dette er det viktigste for friidretten nå, sier Hansen, som ikke er i noen motsetning til Bubka og Coe på det området. Begge har antidopingkampen som viktige elementer i sine manifester. Men Europa har mest tro på Coe. Han har massiv støtte fra sitt eget kontinent, mens Bubka har mange land i Asia bak seg.

Tunge medspillere

Coe og Bubka var tungvektere innen friidretten, og Bubka har bokstavelig talt brakt tungvekt også inn i valgkampen. Med seg til Bejing har han boksemester Klitsjko. Kan han hjelpe sin landsmann Bubka til en knock outseier over briten?

Da Coe fikk OL til London i 2012, hadde han god hjelp av Mike Lee. Lee er kjent nsom en av korridorenes mektigste menn, og han hadde en finger med i spillet da Rio fikk OL 2016, Qatar fotball-VM 2022 og da Pyeongchang fikk vinter-OL 2018. I tillegg er Coe selv en dreven mann når det gjelder valgkamp, så de fleste tror at briten vil komme foran Bubka på målfoto.

Coe snau favoritt

Både Coe og Bubka tilhørte de ypperste i sin generasjon da de var utøvere. Siden har Coe fortsatt å imponere – både som politiker og som leder av britenes OL i London. Det ble usedvanlig vellykket, og Coes stjerne begynte å lyse enda sterkere.

– Ingen må tro at IAAF ikke tar kampen mot doping på alvor, fastslo Coe etter beskyldning om hemmelighold av prøver.

Som troverdig i antidopingkampen står han kanskje sterkere enn Bubka. I avsløringen til ARD/Sunday Times viste det seg bare fire prosent av britiske utøvere hadde mistenkelige blodverdier, mens hele 28 prosent av ukrainerne hadde det. Hvorfor har ikke Bubka ryddet opp på hjemmebane?

Bubka tapte stort

– Vi vet at doping er den største faren for friidretten i det 21. århundre, og det kommer til å bli nulltoleranse, fastslo den gamle stavhopperkjempen Bubka på forrige IAAF-kongress.

På friidrettsbanen tapte Bubka sjelden, men han gikk på et ydmykende tap da han forsøkte å bli IOC-president i september 2013. Fem mann sto igjen i den avsluttende avstemningen, og Bubka fikk bare fire stemmer – færrest av alle. Han måtte se relativt ukjente folk som Richard Carrio fra Puerto Rico, Ng Ser Miang fra Singapore og Dennis Oswald fra Sveits foran seg. Og frem til vinner Thomas Bach var det et hav. Tyskeren fikk 49 stemmer.