President i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) og Norges Friidrettsforbund (NFIF), Svein Arne Hansen, gikk på talerstolen under IAAF-kongressen i Beijing tirsdag og brummet litt.

— Det er klart at våre medlemmer føler at IAAF må bli mer aktive i sin kommunikasjon, sa Hansen på vegne av de 50 europeiske medlemslandene han er sjef for.

— De sier også at hvis det er noe mer sporten vår kan gjøre for å få grepet på antidoping, så må det bli gjort så fort som mulig, fortsatte Hansen, som også overfor Aftenposten mandag sa klart at antidopingarbeidet er det viktigste friidretten står overfor.

Europa innfører lisens

Den tidligere Bislett-sjefen gjorde det klart for forsamlingen at Europa ønsker å vise vei. EA vil innføre lisens for unge utøvere, og bare de som går gjennom programmet, med informasjon om antidoping, vil få lov til å stille opp i mesterskap.

— Doping i idretten er en kompleks utfordring, og vi må utvide kampen utover å komme med nye regler og et økt antall tester. Regler og tester er selvfølgelig viktig, men når vi ser det søkelyset sporten vår får på seg, så skjønner vi at det ikke er nok.

— Vi må også se på strukturen og programmene i hvert enkelt land for å sjekke hvor seriøse de er og hvilke ressurser landene har til rådighet. Da kan vi få sett om IAAF og EA kan gjøre noe for å bringe de svake opp på nivå med de beste, sa Hansen, som også forkynte at han vil lansere flere ideer når han som EA-president møter i det nye IAAF-styret, som velges natt til onsdag norsk tid.

— Både Sergej Bubka og Sebastian Coe har klargjort at de vil styrke kampen mot doping, så uansett hvem av dem som vinner presidentvalget er jeg sikker på at temaet vil bli tatt på det største alvor, og de vil være åpne for våre innspill, avsluttet Hansen.