Det er den engelske avisen Guardian som i dag melder at bare hver tredje utøver skal bli testet under VM i friidrett som starter i Beijing til helgen. Sett i lys av den siste tidens avsløringer av doping i friidretten, kaller avisen det et gedigent selvmål av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Alle skulle med

Under VM i Daegu i Sør-Korea i 2011 og i Moskva i 2013 ble alle utøverne dopingtestet. Ifølge The Guardian så ønsker IAAF å gå etter eliteutøverne. De beste skal testes, mens en del av utøverne i VM vil kunne bevege seg relativt sikkert uansett blodverdier og testosteronnivå.

IAAF uttaler selv at de vil konsentrere seg om å teste skikkelig 6-700 utøvere i stedet for å teste alle 1900 utøverne som kommer til Beijing denne uken. De mener også at det ikke er under VM den viktigste dopingjakten pågår.

— Den viktigste perioden å teste utøvere på er i den tiden hvor de trener som hardest utenfor sesong, sier IAAF til Guardian.

IAAF sier også at de vil teste med de mest moderne metoder som finnes. Det er i hovedsak juksemakere som bruker EPO og HGH (Human Growth Hormone) de vil til livs.

Har hatt trøbbel

IAAF har vært i hardt vær de siste ukene etter at den engelske avisen Sunday Times og den tyske TV-kanalen ARD har kommet med avsløringer om at en rekke medaljevinnere i OL og VM mellom 2001 og 2012 hadde mistenkelige blodverdier.

I tillegg skal IAAF tidlig onsdag morgen velge ny president. De to kandidatene er stavlegenden Sergej Bubka og mellomsdistansehelten fra 80-tallet Sebastian Coe.

Russland har fått rykte på seg for å være en versting. Les om hvordan de prøver å rette opp det ryktet: