Foran OL har det vært mye snakk om frykt for zika-viruset. Ifølge Folkehelseinstituttet er symptomene vanligvis milde, og gir feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett. Det kan også forårsake blant annet mikrokefali, en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten.

Viruset er påvist i Brasil, og mange idrettsprofiler har trukket seg fra OL som konsekvens av det — blant annet golfstjerner som Jordan Spieth, Jason Day og Rory McIlroy.

Zika-viruset er en sykdom som i hovedsak overføres av mygg — og beskyttelse mot myggstikk er det viktigste forebyggende tiltaket. Det har iallfall keeperen på USAs kvinnefotballag, Hope Solo (35), fått med seg.

Godt forberedt

Allerede i mai uttalte USAs keeperstjerne at hun var bekymret. Overfor CNBC sa hun følgende:

— Jeg vet ikke en gang om jeg kommer til å forlate hotellrommet, bortsett fra til trening eller kamp. Og jeg mener at ingen idrettsutøver skal bli satt i denne posisjonen, å velge mellom OL-drømmen og helsen, sa Solo.

Så var det altså disse forebyggende tiltakene. Hope Solo publiserte i dagene før avreise på sin Twitter-profilhvordan hun skulle beskytte seg mot zika-viruset. Sammen med et bilde av utallige flasker med myggspray, buffer og hatter, skrev hun følgende:

— Hvis noen i deltakerlandsbyen glemmer å pakke myggspray, bare kom til meg.

Ble buet på

Men risikoen for smitte er minimal - en studie lagt frem av forskeren Albert Ko i slutten av juli viste at det er 0,0074 prosent sjanse for å få med seg smitten hjem.

— Studien ga oss data som viser at denne uroen (over zikaviruset) kan være kraftig overdrevet, sa Ko ifølge NTB.

BEKYMRET: Rory McIlroy har trukket seg fra OL i frykt for å bli smittet. Foto: AP

Men Solo tar altså tydeligvis uansett et lite forbehold.

Det har også fotballfansen fått med seg. Under åpningskampen mot New Zealand i går, buet tilskuerne mot henne og rope "zika" hver gang hun sparket ballen. Men det brydde hun seg lite om.

— Jeg hørte at det har vært noen negative tilbakemeldinger fra Brasil. Jeg ønsket aldri å fornærme vertslandet. Jeg heier på USA, men bortsett fra det, vil jeg heie på vertslandet. Helt ærlig så har alle rundt her vært så snille og genuine at det føles godt å være her, sier Solo ifølge Fox Sports.

Disse idrettsutøverne har trukket seg fra OL på grunn av zika-frykt:

Jason Day (golf, Austalia)

Dustin Johnson (golf, USA)

Jordan Spieth (golf, USA)

Rory McIlroy (golf, Irland)

Vijay Singh (golf, Fiji)

Milos Raonic (tennis, Canada)

Simona Halep (tennis, Romania)

Tomas Berdych (tennis, Tsjekkia)

Karolina Pliskova (tennis, Tsjekkia)

Tejay van Garderen (sykling, USA)