– Det er veldig mye i Rio de Janeiro som kan kritiseres. Og kritikk kan ofte føre til forbedringer. Men jeg håper at journalistene som reiser til Rio ikke bestemmer seg for kun å kritisere, men at de også greier å trekke frem det positive, sier Leo Doria som står bak nettsiden heiabrasil.no. Han er født og oppvokst i Rio, men har bodd lenge i Norge.

– Jeg har snakket med mange nordmenn som har vært på besøk i Brasil, og nesten utelukkende kommer de tilbake med gode opplevelser, sier han.

Torkjell Leira er en av Norges fremste Brasil-kjennere og har blant annet gitt ut boken «Brasil — Kjempen våkner».

– Det har vært mange negative saker før OL. Så er det jo også mye negativt å ta tak i, men det er bare en liten del av Rio og Brasil som kommer frem, sier Leira som blant annet driver nettsiden Brasileira.

– Jeg vil tro at det skjer det samme nå som rundt fotball-VM i Brasil: Før VM var det mest snakk om politiske og samfunnsmessige problemer. Når det var i gang brydde man seg kun om det sportslige. Og etter VM ble det skrevet så godt som ingenting, sier Leira.

«Lukk munnen når du svømmer»

BRASIL-KJENNER: Leo Doria er født og oppvokst i Rio, men har bodd lenge i Norge. Foto: Privat

Problemene har stått i kø foran OL som starter denne uken, i alle fall er dét inntrykket man kan få. Zikavirus, mye kriminalitet, en uferdig deltakerlandsby og elendig vannkvalitet har preget nyhetsbildet.– Mye av kritikken er berettiget og sann, men det er også kommet frem en god del usannheter, sier Doria.

Han skrev denne uken en blogg om mediedekningen som har vært før sommerlekene.

«Mesteparten av kritikken er til stor fortjeneste for innbyggerne i Rio de Janeiro, som gjennom årene er blitt overlatt til inkompetente administrasjoner, som igjen har ført til kaoset verden ser nå. Uten medias oppmerksomhet og kritiske fokus hadde dette blitt et problem eksklusivt for Rios borgere. Samtidig ser vi gang på gang at media, også fra Norge, bidrar til å tegne et svært negativt, og til en viss grad feil bilde av byen som fortsatt er kontinentets hovedreisemål», skriver Doria.

DÅRLIG VANNKVALITET: Døde fisk og søppel i Guanabara-bukten i Rio de Janeiro, ikke langt unna der flere av OL-øvelsene skal holdes. Foto: Ricardo Moraes, Reuters

I bloggen henviser han til New York Times som gikk ut og anbefalte svømmere som skal konkurrere på Copacabana om å holde munnen lukket for ikke å bli smittet.

«Sannheten er at hvert år svømmer millioner av brasilianere og noen tusener nordmenn i Copacabanas vann, som til tider kan være skittent, og til tider rent som i Middelhavets eller Karibias fineste strender. Det er heller ingen rapport om omfattende smittefare verken fra helsemyndigheter eller brasiliansk media. Hvordan kan vannet på Copacabana være så farlig for idrettsutøvere, men ikke for brasilianere eller alle turistene som bader der året rundt?», spør han.

— OL er sløs med penger

Amerikanske medier skrev også at 40 prosent av innbyggerne i favelaene bruker det narkotiske stoffet crack.

«Regner vi oss frem til et tall for crackavhengige i Rios favelaer ifølge USA Today, har vi utrolige 560.000 mennesker, på det laveste. Kan du tenke deg? En hel Oslo-by kun av narkomane. Når historier som dette kommer ut i amerikanske medier uten faktasjekk, kan man begynne å lure på hva målet egentlig er», skriver han.

BRASIL-KJENNER: Torkjell Leira har skrevet bok om Brasil og skriver på nettstedet brasileira.no. Foto: brasileira.no

«Rio de Janeiro har som alle byer sine gode og dårlige sider, og det er ingen tvil om at det er mye som må forbedres i byen. Media har en viktig oppgave med å belyse saker som kan føre til forbedringer av ulike forhold, både hjemme og på bortebane. Jeg vil derfor oppfordre norske reportere om å se ting i en større sammenheng», skriver Doria. Han reiser selv til Rio søndag for å følge det som forhåpentlig blir en OL-fest.Torkjell Leira er fullt klar over at problemene er mange i dagens Brasil, med høy prisstigning, stigende arbeidsledighet og mye politisk uro. Leira mener det var et feilgrep av Brasil å ta på seg OL.

– Da Brasil søkte om OL var økonomien langt bedre. Selvsagt kommer det mye godt ut av et OL, med økt økonomisk aktivitet og internasjonal oppmerksomhet. Men det koster med enn det smaker. Det er en voldsom sløsing med penger for en kortvarig fest, mener Brasil-kjenneren.