RIO DE JANEIRO/OSLO: Turistene på Copacabana leier seg solstoler og holder avstand til de innpåslitne selgerne som vil ha penger for alt fra solbriller til selfiestenger. Politifolk i sommerantrekk holder et våkent øye med det som skjer, vel vitende om at dette er et eldorado for tyver.

Her forsvinner en mobiltelefon som dugg for solen.

Robert Muggah leder tenketanken Ingarapé Institut i Rio de Janeiro. Sikkerhet i urbane strøk, herunder kriminalitet, er blant de temaene Muggah har jobbet mye med. Foto: MORTEN UGLUM

— Rio OL kommer til å være trygt for hvite turister som holder seg vekk fra de mer belastede delene av byen. Men turister bør unngå å gå med dyre smykker eller andre synlige verdisaker, sier sikkerhetseksperten Robert Muggah til Aftenposten.Han leder tenketanken Ingarapé Institut i Rio de Janeiro. Denne samarbeider med en lang rekke institusjoner over hele verden, blant annet Fredsforskningsinstituttet (PRIO) i Oslo. Og den får støtte fra Norge. Sikkerhet i urbane strøk, herunder kriminalitet, er blant de temaene Muggah har jobbet mye med.

Stort innrykk

Turistmyndighetene i Rio de Janeiro venter et sted mellom 350.000- og 500.000 turister til byen under OL som starter 5. august. Omkring 85.000 sikkerhetspersonell vil passe på dem. Detter det dobbelte antall av hva man hadde under London OL i 2012, ifølge Reuters.

Militære er utkommandert, og det kommer til å være 17.000 flere politifolk i gatene enn vanlig.

— Rio er en ganske sikker by for hvite fra middelklassen. Det mest dødelige du kan være i dette landet er fattig, ung, mann og farget, sier Muggah som er ekspert på såkalt urban vold.

Han viser til at antall drap har gått ned i Rio. Byen er mindre voldelig nå enn for 10 år siden, men antall ran øker. Og det er her han mener den store faren er for de fleste turister. Beskjeden til dem som reiser hit, er at dersom du blir ranet, gi fra deg penger eller verdisaker uten å protestere.

— Da slipper du unna med livet i behold og forhåpentligvis uskadet, forklarer Muggah – som legger til at tyveri og ran har en tendens til å øke under slike store begivenheter.

Det så man under fotball-VM i Brasil i 2014.

OL kommer til å skje på 54 ulike steder i Rio. Transporten kommer til å bli et problem. Ennå er ikke den nye T-banen ferdig. Og biltrafikken i Rio de Janeiro er blant de verre i verden. Den er også et sikkerhetsproblem.

Kuttet i bevilgningene

Muggah understreker at bevilgningene til politi og generell sikkerhet har gått ned i Brasil de siste årene. Dette på grunn av den økonomiske situasjonen. Derfor er moralen hos politiet synkende.

— Det vi kommer til å se under OL, slik vi så under Fotball-VM, er at sikkerheten vil øke i de områdene hvor det er mye turister og rundt arenaene. Derimot vil det trolig bli mer vold og farligere i fattigstrøk i byen, forklarer han.

En av grunnene til at volden øker er at man i slike ekstraordinære situasjoner bruker militære styrker. Det fører gjerne til at det løsnes flere skudd. Organisasjoner som Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner retter søkelyset mot denne baksiden av OL-medaljen.

Hva med terror?

I de siste ukene har man også i Brasil gjennomført anti-terrorøvelser. IS har kommet med trusler om at de etter Paris og Brussel har blikket rettet mot Rio OL.

Den brasilianske anti-terrorsjefen Luiz Alberto Sallaberry sa på en pressekonferanse nylig at terrortrusselen øker og at det er et økende antall personer i Brasil med tilknytning til IS.

Men på Muggah liste er ikke terrorfaren det han nevner først når det kommer til sikkerhet.

— Første gang jeg hørte om urban terror i sammenheng med Rio OL var for ett år siden. Nå er dette på sikkerhetsmyndighetenes agenda. Men vi har ikke hatt den type terror som dere har sett i Europa. En av grunnene til det kan være at Brasil ikke er alliert med vestlige land som er mål for terror. Vi er ikke engasjert i Libya eller i Syria, sier Muggah.

Salget av billetter til OL går tregt. Noe det også gjorde foran fotball-VM. Men med sikkerhetsbekymring, økonomisk krise og zikaviruset frykter man at det blir færre solgte billetter.

I tillegg er det politisk kaos i Brasil for tiden. President Dilma Rousseff risikerer riksrett etter anklager om å ha trikset med nasjonalregnskapet.

Senatet skal avgjøre om det blir tiltale, den avgjørelsen faller trolig 17. mai.

Hvem åpner OL?

I et intervju med AFP vil ikke idrettsminister Ricardo Leyser fastslå hvem som kommer til å åpne lekene på Maracana stadion 5. august.

– Det er vanskelig å se inn i fremtiden. Hadde jeg hatt evnene til å gjøre det, vil jeg foretrukket å se lotto-tallene, sier han.

– Når det gjelder å forberede lekene, er ikke krisen en faktor i det hele tatt. De store utgiftene er allerede tatt, og nå jobber man med mange mindre ting. Vi har planlagt godt og trenger ikke ta noen store strategiske avgjørelser nå, påstår han.

Tar med egen PST-betjent

TAR MED PST: Toppidrettssjef Tore Øvrebø snakket om sikkerhet da det var 100 dager igjen til OL onsdag. Foto: NTB SCANPIX

Med 100 dager igjen til OL hadde Øvrebø og sjef for sommeridrettene, Marit Breivik, innkalt til statusmøte på Toppidrettssenteret ved Sognsvann onsdag. Der tok ikke Øvrebø opp bare medaljesjansene i sommerens OL, men også sikkerhetstiltakene – inkludert forholdsregler mot zikaviruset.– Terrorfaren i Rio er betydelig mindre enn den var i London. I London var det antiluftskyts på takene og stort fokus på terror – og lite på kriminalitet. I Rio blir det motsatt. Det blir det et massivt oppbud av sikkerhetspersonell som den brasilianske stat har ansvaret for. De tar dette på det største alvor og lager ordentlige systemer.

– Hvordan lyder sikkerhetsinstruksen de norske deltagerne får?

– Det blir å gå to og to sammen og holde seg innenfor den olympiske ringen. Der kommer det til å bli trygt, forsikrer Øvrebø.

Samarbeider om Zika-tiltak

Norges PST-betjent skal være bindeleddet mellom de nasjonale myndighetene og Norges OL-tropp.

– Vi tar sikkerheten på det største alvor og vet at vi har et stort ansvar, sier Øvrebø, som gikk rett fra møte med pressen til møte med PST onsdag.

Den andre bekymringen rundt Rio-OL er zikaviruset, som kan forårsake skade på fostre.

– Vi tar det på det største alvor og forholder oss til de rådene vi får fra helsemyndighetene. Det er klart at de som planlegger å bli gravide må vente i mange måneder etter at de kommer hjem. Vi er også med i en «Club of six» som samarbeider om informasjon på dette området. Det er Sverige, Sveits, Nederland, Belgia, Brasil og Norge, forteller Øvrebø.