Til helgen er det to verdenscuprenn i estiske Otepää. Klassisk sprint lørdag og lagsprint fri teknikk søndag.

Det har lenge vært klart at de norske utøverne som fullførte Tour de Ski står over for å lade opp til vinterens store mål: VM i Falun.

Justyna Kowalczyk velger en annen VM-oppladning. På tross av at hun besvimte på vei opp monsterbakken Alpe Cermis og var bevisstløs i flere minutter, går hun rennet i Estland. Kun seks dager etter Tour-kollapsen.

Vil kjøre sitt løp

I et intervju med den polske avisen Gazeta Wybercza får hun spørsmål om hun har forandret ambisjonene i Falun-VM etter Tour de Ski-fiaskoen. Spørsmålet gjør Kowalczyk tilsynelatende opprørt.

– Hvorfor det? Fordi jeg besvimte på vei opp Alpe Cermis? Hvordan kan man sammenligne den bakken og en klassisk sprint i Falun? sier hun og forklarer forskjellene:

– I Touren er det daglige etapper som fører til at man blir mer og mer utmattet. I VM får jeg mye bedre tid til å restituere meg, sier hun oppgitt.

– Jeg har ikke engang lyst til å snakke om det. Jeg kjører mitt løp, og jeg orker ikke høre eller lese hva andre foreslår – ditt og datt, høyre eller venstre. Det holder å lese en Facebook-status fra en eller annen idiot, så får jeg nok, sier Kowalczyk.

Ekspert: — Kowalczyk kan ta medalje

Da Aftenposten snakket med NRKs langrennskommentator Jann Post tidligere denne uken, var han overrasket over at Kowalczyk hadde planer om å gå i Otepää.

— Da må hun ha fått klarsignal om at ingenting er galt fysisk. Kowalczyk har nedprioritert skøyting veldig. I Otepää skal det gås en klassisksprint, og mange av de verste konkurrentene stiller ikke, så kanskje hun ser en mulighet til å vinne, sa Post.

— Vi har sett tidligere sesonger at Kowalczyk konkurrerer like etter Tour de Ski. Jeg vet ikke hva som er grunnen til det, men de norske ville ikke gjort det på den samme måten, sa Post.

Om ganske nøyaktig én måned – 18. februar – starter ski-VM i Falun. NRK-kommentatoren sliter med å se at Kowalczyk skal klare å komme seg tilbake i god, gammel form.

– Jeg tror hun kan komme i bra form, men jeg tviler på at hun vil komme hennes aller, aller beste form. Hun er ikke i nærheten av i fjor, grunnlage er ikke det samme, men hun har rutine. Det er fortsatt fullt mulig at hun tar medalje i VM, sa TV-profilen, som også er en habil maratonløper.

PS! Kowalczyk går klassisksprinten lørdag, men det er ennå ikke avgjort om hun går lagsprinten søndag. Den polske jenta har tidligere gjort det meget bra i Estland.