VAL DI FIEMME: Det var neppe særlig gunstig for utbredelsen av internasjonalt langrenn, for det blir neppe mer norsk enn det vi så opp slalåmbakken Alpe Cermis rett etter kirketid søndag.

Men de norske langrennsløperne kan ikke gå saktere fordi sporten trenger det. Det skulle tatt seg ut.

Norge er suverene i nasjonalsporten vår og resultatlistene etter syv etapper på ni dager viste:

  • Dobbelt i herreklassen.

  • Firedobbelt i dameklassen.

Og det var to svært fortjente vinnere som sto øverst på podiet på en dag der herrene sørget for spenningen. Damene for tårene.

Nær ved å gi opp

Vi har sett Marit Bjørgen forlate Tour de Ski i tårer. Søndag gråt 34-åringen og lagvenninnene av glede for hennes aller første triumf i dette etter hvert så prestisjetunge etapperennet.

Dette betydde mye for henne. Det var mer enn en seier i rekken. Selv var hun nær ved å gi opp drømmen. Bjørgen trodde det var for sent å vinne Tour de Ski.

Tidligere har hun blitt stoppet av sykdom eller formsvikt. Eller så har hun ikke deltatt.

Men Bjørgen ga seg selv en ny sjanse. Hun har beviselig vært verdens beste langrennsløper i en årrekke. Tour de Ski var det eneste hun manglet. Og derfor ble Touren viktigere enn VM for henne i 2015. Helt siden høydeoppholdet i Val Senales i oktober har sesongen henne vært bygd opp mot Tour de Ski.

Bjørgen blir aldri fornøyd. Det kjennetegner vinnere.

Bjørgen har aldri mistet sulten. Det kjennetegner også vinnere.

Etter 15 år i toppen har hun beholdt nysgjerrigheten, Bjørgen har hele tiden villet forbedre seg.

Løser ting enklere

Hun går til hver treningsøkt for å lære noe nytt. I en alder av 34 år utvikler hun stadig teknikken. Og det var med stor iver at hun i et Aftenposten-intervju i november fortalte at trenerne Egil Kristiansen og Pål Gunnar Mikkelsplass ga henne karakteren 10 for fremgangen i skøyting.

GLEDE: Marit Bjørgen gratuleres av lagvenninne Therese Johaug. Heidi Weng i bakgrunnen. Foto: Richard Sagen

Bjørgen går økonomisk billigere enn for ett år siden. Hun løser ting enklere. Det koster mindre å gå. Hun går ikke med så mye melkesyre som tidligere. Bjørgen har utviklet seg på absolutt alle teknikker, hun er blitt flinkere til å bruke de forskjellige spektrene i teknikken.Fremgangen gir trygghet og sikkerhet. Og enda flere seiere. De 10 siste årene har trønderen vært verdens beste og mest komplette langrennsløper på papiret. Etter Tour-triumfen er hun det også i praksis.

Det blir ikke mer fortjent enn dette.

Har satt standarden

Det samme kan også sies om herreklassens vinner, Martin Johnsrud Sundby.

Stabukken og detaljfriken har tatt steg hvert eneste år. Oslo-gutten har utviklet seg til å bli verdens beste langrennsløper. Det er belønningen for de enorme treningsmengdene han la ned etter OL-fiaskoen i 2010.

PREMIE: Martin Johnsrud Sundby med trofeet som beviser at han er vinner av årets Tour. Foto: Richard Sagen

Nå er det han som legger listen. Det er han som for øyeblikket dikterer nivået i herrelangrenn. Han går bra i alle renn, han er nær ved å bli den komplette skiløper, og er nå mannen å slå.Men det betyr ikke at han vinner i Falun om en måned.

For historien taler mot både Bjørgen og Johnsrud Sundby i Falun.

I de åtte foregående årene av Tour de Ski var det 16 vinnere. Kun to av dem, Virpi Kuitunen (2007) og Justyna Kowalczyk (2010) har klart å vinne Tour de Ski og mesterskapsgull samme år.

Kan klare det

Tour de Ski er en enorm påkjenning. Den er utmattende. Både fysisk og psykisk. Og restitusjonstiden etter å ha kommet hjem til Norge er ekstremt viktig.

Det handler om å få hvilt nok i dagene etter, få roet seg helt ned, for hvis du er for hissig på å komme i gang med treningen er det lettere å pådra seg sykdom.

Det er lettere å få én formtopp enn to i løpet av vinteren.

Er det noen som kan klare begge deler er det Bjørgen og Johnsrud Sundby.

Men det er flere som vil ha et ord med i laget i Falun. Petter Northug er en av dem.

Alt han har gjort i Tour de Ski har vært overbevisende. Og de tre forrige gangene han ble nummer to sammenlagt i Tour de Ski har han blitt mesterskapskonge.

Det er 38 dager igjen til Falun-VM. Kan det komme fort nok? Nei.