DEBRECEN (Aftenposten): Natt til torsdag våknet Julie Strømsvåg etter en times søvn. Ikke fordi hotellsengen i Debrecen er dårlig. Bare fordi tankene svirret rundt det som skulle skje kvelden etter. EM-kveld fra Ungarn med håndballens «El Clasico». Hun måtte frem med kjøreplanen og fortsette planleggingen. Klokken fem på morgenen klarte hun endelig å sovne.

— Her er det hjerneaktivitet 24 timer i døgnet, hele uka. Vi spiser og lever håndball, forteller hun fredag ettermiddag. Norge har spillefri, men TV 2-seerne skal likevel ha håndballstoff. Nå er dagens arbeidsøkt er unnagjort, hun har satt seg i en sofa i resepsjonen på Hotel Divinius sammen med Randi Gustad. Et plasttre er pyntet til jul, men den store julestemningen er det vel strengt talt ikke.

Duoen innser imidlertid at de er blitt en del av en fast adventstradisjon hjemme i Norge.

— Det er helt fantastisk at håndball fenger så. Vi ser det år etter år, sier Gustad, som for ti år siden var med og vant EM-gull nettopp i Ungarn. Den første mesterskapskampen spilte hun på parketten noen få meter fra plattformen hvor hun og Strømsvåg formidler håndballdramatikk hjem til de norske seerne. Den gang var mange usikre på nivået på den norske troppen. Det er de i år også. Fjorårets VM endte i kvartfinalen.- De fikk ikke medalje i fjor, likevel fenger det like mye, og over en million ser på, sier Gustad.

— Det er jo helt koko, ler Strømsvåg, før hun legger til at hun egentlig forstår det veldig godt. De hadde jo sittet og sett på selv om de var hjemme i Norge.

Skal hjelpe seerne

Det er fjerde år på rad at «de blaude konsonantane» hennes setter håndballmesterskap i perspektiv like før jul. EM om to år er det Viasat som skal sende. Hun er glad det er TV 2 som fortsatt skal sende verdensmesterskapene. Hva er advent uten håndball? Neste år skal de lilla lysene tennes i Danmark.

— Jeg legger mest vekt på underholdningsbiten i formidlingen. Vi skal gjøre det klart og forståelig hva som er det viktigste i hver kamp, for hver kamp har noe unikt ved seg, sier Strømsvåg.

Jurist og håndballekspert

Gustad studerte juss og begynte å jobbe som advokat allerede mens hun drev med topphåndball. Den siste tiden har hun også begynt å uttale seg som juridisk ekspert for TV 2-Sporten, blant annet i Petter Northug— og Jim Solbakken-saken.

— Det er ganske mange ganger at jussen grenser opp mot det som har med sport å gjøre. Det er juss som er profesjonen min. Jeg var ferdig utdannet i 2003, mens det var i 2006 at jeg begynte å jobbe litt med håndball på TV. Det er veldig interessant og givende å jobbe med de sakene som er i krysningene mellom mine fagfelt. Det er fint å kunne ta et steg tilbake og se på de perspektivene som finnes. Det har du ofte lyst til å gjøre som advokat, men da må du hele tiden holde deg på siden til din klient, sier hun.

Ulykken som nesten stoppet karrieren

For Strømsvåg var TV-karrieren millimeter fra å ta slutt under en arbeidsulykke i 2009. En promofilm for kanalens sportssendinger skulle spilles inn, og det gikk veldig galt. Ifølge legene var det ørsmå marginer som skilte henne fra å bli lam. Ryggskaden kommer hun kanskje til å bære med seg hele livet.

Ulykken og skaden har fått mye medieomtale. I et portrettintervju i Dagbladet i sommer lurte hun på om hun alltid kom til «å være hun som skada ryggen».

— Jeg har veldig stor forståelse for at folk spør om det, jeg er jo journalist selv, og det er ikke noe problem at det blir nevnt og skrevet om det. Jeg bare kjente på en bekymring for at folk skal være drittlei av å høre om det. «Kan hun ikke slutte å klage på det», har jeg tenkt at folk tenker.

En av sjefene hennes har uttalt at den beste avgjørelsen han har tatt er å ansette henne.

Selv ser hun ikke for seg noe annet å drive med. Kanskje ikke så rart. OL, EM og VM i fotball og håndball. Tour de France. For mange høres det ut som en ganske grei jobb.

— Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted å være enn der jeg er nå. Det er dette jeg vil gjøre, sier Strømsvåg.