Snakkisen etter 1-1-kampen mellom TIL og Sandefjord i går kveld var om bortelaget ble frarøvet et mål som ville gitt dem 2-0-ledelse og høyst sannsynligvis tre poeng fra Tromsø. I stedet var det i TIL-leiren en lettelse, og flere uttalte hvor viktig det ene poenget de fikk i går kommer til å være. Det forteller alt om hvor langt ned i gjørma TIL er akkurat nå.

Gutan møtte i går kveld det verste bortelaget i eliteserien. Sandefjord hadde plukket med seg 1 – ett – poeng på sine ni foregående reiser i 2015. At de var en omdiskutert dommeravgjørelse unna å tredoble antallet poeng etter en kamp der Sandefjord styrte store deler ble nok en bekreftelse på det vi har sett de siste ukene.

Det er at TIL per i dag framstår som et lag som ikke er bedre enn der de ligger på tabellen. For de som ikke har lest den. Nest sist og på direkte nedrykk.

Målene i mot har kommet for lett

En kjent sak er at Gutan er best på Alfheim. Borte har det liksom aldri løsnet noe særlig for TIL. Etter ti kamper på det tidligere fryktede fortet, noen minutter gange fra byens sentrum, er fasiten kun tre seirer. Det er her TIL har sviktet både seg selv og de som følger klubben. Normal uttelling på Alfheim ville betydd ett TIL-lag midt på tabellen.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Mye er sagt og skrevet om TILs defensive problemer denne sesongen. Målene har kommet for lett, og keepertabbene har florert. Klubbledelsen hentet inn en ny kroatisk midtstopper på 195 centimeter for å vise at klubben har adressert problemene, og tatt grep. Så gjenstår det å se om Marin Orsulic kan være den lederypen TIL mangler.Derfor mener jeg det nå er to åpenbare problemer i TILs spill som må løses dersom plassen skal berges.

1) Midtbanetrøbbelet

TIL sliter voldsomt med å få aktivert de tre sentrale midtbanespillerne. Som oftest ender TILs oppspill mot etablert forsvar med at forsvarsspillerne slår langt opp på en ensom Zdenek Ondrasek som taper flere dueller enn han vinner. Etter 20 serierunder har jeg til gode å se at TIL har hatt en midtbane som har fungert offensivt over flere kamper. Selvsagt har skader og karantener betydd at endringer har måttet skje, men for at TIL skal kunne sette trykk på motstanderne i lengre tid må trenerteamet finne en løsning på denne utfordringen. For spillere er det nok av. Christian Landu-Landu, Remi Johansen, Thomas Kind Bendiksen, Marcus Hansson, Magnus Andersen, Gjermund Åsen og Jonas Johansen er alle aktuelle for å spille der. Men relasjonen både internt mellom disse spillerne i denne lagdelen og med resten av laget må drastisk forbedres.

2) Zdenek Ondrasek

At angrepsspillere scorer jevnt og trutt er en nøkkel for at et hvert fotballag skal lykkes. Ondrasek scoret ikke før i den fjerde serierunden. På de 11 kampene han deretter spilte dunket han sju mål i nettet og TIL presterte resultatmessig bedre. Nå har han ikke scoret mål på fem kamper og ikke notert seg for nettkjenning siden i juni. Det er lett å se sammenhengen med Gutans manglende resultater etter sommerferien. Mye ansvar henger på den godt gasjerte tjekkiske spissen som nå ser ut til å bli værende i TIL ut sesongen, og han bør levere for å kunne reise til vinteren med god samvittighet.

17 poeng på 20 kamper er trasige greier uansett hvordan man snur og vender på det. Trøsten for TIL er at det fortsatt ikke er så langt opp til sikker plass. Men dersom TIL fortsetter å rote bort poeng på hjemmebane går toget for eliteserieplass også i 2016 fort den neste måneden.

Og hvem i Tromsø har nerver til en kvalik en novemberkveld i snøstorm på Alfheim?

Det er nemlig dit vi nå er på vei.