16 russiske fektere og fire reserver har fått klarsignal til å konkurrere i OL i Rio de Janeiro. Det internasjonale fekteforbundet (Fie) har ikke funnet noen grunn til å utestenge utøverne, skriver nyhetsbyrået AP.

Forbundet sier at russiske utøvere har blitt testet 197 ganger i 35 land de to siste årene. Alle prøvene skal ha vært negative.

Tatiana Logunova fra Russland (nærmest kamera) får delta i Rio-OL. Foto: NTB SCANPIX

Verdens antidopingbyrå, Wada, meldte i forrige uke at fire positive dopingprøver fra russiske fektere har forsvunnet de siste årene.Presidenten i det internasjonale fekteforbundet er den russiske milliardæren Alisher Usmanov, en nær alliert av den russiske presidenten Vladimir Putin.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

— Helt riktig

Sportslig leder i Norges Fekteforbund Bartosz Piasecki mener avgjørelsen fra det internasjonale fekteforbundet er helt korrekt.

— Det er ikke noe overraskende, og det er en helt riktig avgjørelse av fekteforbundet å la alle de russiske fekterne få delta. Det har ikke vært avgitt noen positive dopingprøver de to siste årene av russiske fektere, noe som betyr at det hadde vært veldig feil å straffe dem. De fortjener på lik linje med alle andre nasjoner å konkurrere i Rio, sier han til Adresseavisen.

Piasecki tok et overraskende sølv i kårde under forrige sommer-OL i London for fire år siden.

Fekter Bartosz Piasecki støtter fekteforbundets avgjørelse. Foto: NTB scanpix

Tre idretter fikk ja

Generalsekretær i Norges fekteforbund, Claes Bendiksen, stoler på at fekteforbundet har tatt en riktig avgjørelse.

— Generelt har ikke fekting vært utsatt for mye doping. Vi synes at de tiltakene med utestengelse av utøvere som har vært tatt for doping tidligere er bra. Det er vanskelig å kommentere denne saken direkte, men vi tar det til etterretning og stoler på at fekteforbundet har tatt en riktig avgjørelse, sier han til Adresseavisen.

I tillegg til fektelaget har også triathlonlaget og volleyballaget fått klarsignal for deltakelse.

Så langt er 105 av Russlands 387 utøvere blitt utestengt fra sommerlekene.