Verdens antidopingbyrå (WADA) er forundret over at Den internasjonale olympiske komité valgte (IOC) valgte å se bort fra deres oppfordring om å utestenge Russland fra OL i Rio de Janeiro.

WADA oppfordret IOC til å utestenge Russland fra sommerlekene i Rio de Janeiro på bakgrunn av en rapport publisert av antidopingbyrået og professor Richard McLaren som konkluderer at Russland har vært involvert i et omfattende dopingprogram.

— WADA er skuffet over at IOC ikke har fulgt WADAs anbefalinger, som var basert på utfallet av McLaren-rapporten og ville sikret en oppriktig, sterk og harmonisk håndtering av saken, skriver WADA-president Craig Reedie i en uttalelse.

— McLaren-rapporten avslørte et statsstyrt dopingprogram i Russland som undergraver prinsippene for ren idrett som tar utgangspunkt i WADAs antidopingregler, skriver WADA i pressemeldingen.

Særforbund avgjør

I McLaren-rapporten avsløres det blant annet at forseglede dopingprøver ble byttet ut midt på natten under Sotsji-OL for å unngå at russiske medaljevinnere skulle bli tatt for doping. Agenter fra den russiske etterretningstjenesten skal ha bistått i dette arbeidet.

Dopingprogrammet skal omfatte 30 forskjellige idrettsgrener. Sportsminister i Russland, Vitalij Mutko, skal ha bestemt hvilke utøvere som skulle beskyttes mot positive dopingprøver.

IOC var derfor under sterkt press da styret skulle ta stilling saken søndag, men valgte å ikke utestenge Russland fra OL i Rio de Janeiro.

I stedet blir det opp til de enkelte særforbund å vurdere om de russiske utøverne skal få delta eller ikke. Utøverne må oppfylle en rekke antidopingkrav, og bevisene må godkjennes av en uavhengig ekspert fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

— Vi var nødt til å balansere det kollektive ansvaret med den rettferdigheten hver enkelte utøver har rett på, sa IOC-president Thomas Bach, ifølge nyhetsbyrået AP.

— En utøver skal ikke lide og bli straffet for et system han eller hun ikke har vært innblandet i.

Solheim skuffet

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter avgjørelsen.

— Dette er skuffende. Her hadde IOC en historisk mulighet til å ta internasjonal idretts integritet og antidopingarbeidet på alvor, men den tok de ikke vare på. De burde ha sagt at et sted går grensen. I stedet skyver de ansvaret over til særforbundene, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB.

— Det er en trist dag for idrettsverdenen. Jeg hadde forventet en utestengelse av Russland. Samtidig er det med dette vedtaket innført en rekke krav for å bevise sin uskyld, så får vi se hvordan dette vil fungere. Tiden er inne for å rydde opp. Russlands systematiske dopingregime kan vi ikke ha noe av, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

(©NTB)