Tirsdag ble først fem padlere og to utøvere fra moderne femkamp nektet OL-start. Senere kom meldingen om at 22 av 28 russiske roere ikke får stille i Rio. Det er de internasjonale særforbundene som nå vurderer de russiske utøverne, slik Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har vedtatt.

Det er også klart at russiske seilere er nektet OL-start. I tillegg er det utestengt noen svømmere. Etter alt å dømme stopper det ikke med dette, men det er også trolig at enkelte av de utestengte kommer til å anke avgjørelsene som er fattet av de internasjonale forbundene de er underlagt.

Dessuten har president Vladimir Putin tatt opp saken med sine sikkerhetspolitiske rådgivere.

Svekket

Det er i friidretten russerne først og fremst vil merke sanksjonene fra internasjonal idrett. 67 russiske friidrettsutøvere er utelukket fra Rio-OL, en avgjørelse som ble bekreftet av Idrettens voldgiftsrett forrige uke.

At friidretten kommer til å gå uten russerne på plass, vil landet merke, for friidretten er tross alt den dominerende idretten i alle sommer-OL.

Russland unngikk å bli kastet ut av lekene i Brasil som land, men det er likevel helt klart at det kommer til å bli en sterkt svekket russisk tropp som stiller i disse lekene. Det er president Putin opptatt av.

– Det er klart at spørsmålet om IOC siste vedtak relatert til russiske OL-utøvere, er en sak som er diskutert før Putin møter den russiske OL-troppen onsdag, sier presidentens talsmann, Dmitrij Peskov.

Nye regler

Da IOC diskuterte og fattet sine vedtak i saken med systematisk og statlig kontrollert doping i russisk idrett i helgen, ble det også vedtatt noen nye retningslinjer. Russiske utøvere med tidligere dopingdommer skal ikke under noen omstendigheter får delta i Rio.

På dette punktet går IOC mot en dom fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) som sier at utøvere som har sonet dopingutestengelser ikke kan utelukkes. Dette gjelder altså ikke russere.

Derfor er det flere innen forskjellige russiske idretter som planlegger på ta vedtak om utelukkelser fra Rio-OL til nettopp CAS. Det gjelder, blant andre, svømmeren Julija Jerfimova. Også tresteghopperen Jekaterina Koneva vurderer det samme. Hun snakker også om å anlegge sivilsak mot IOC.

Det kan ventes nye russiske utestengelser i dagene som kommer, for fortsatt er det mange av de internasjonale forbundene som ikke har ferdigbehandlet disse sakene ennå.