Mandagens store snakkis ble Rosenborg-spillernes feiring på utestedet The Mint i Trondheim, etter først å ha feiret seriegullet med seier over Haugesund foran egne supportere.

«Hater, hater, hater Molde by» runget utover utestedet, noe som har fått mange til å reagere i etterkant.

  • Bør RBK straffes eller ikke? Stem nederst i saken!

Tirsdag formiddag sitter ledelsen i Norges Fotballforbund i et møte, hvor saken blir diskutert. Generalsekretær Kjetil Siem kunne ikke utelukke overfor TV 2 mandag kveld at RBK kan bli straffet.

Bakgrunn:

— Kan straffe alt de misliker

Spørsmålet mange har stilt seg er om det finnes noen lovhjemmel som gir forbundet rett til å utøve noen disiplinær reaksjon for noe som skjer på en nattklubb. Vi stilte spørsmålet til landets kanskje fremste ekspert på idrettsjuss, Gunnar Martin Kjenner:

Idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner. Foto: NTB SCANPIX

— Idrettens lover er utformet så fjernt at de som sitter på makta kan straffe alt de misliker, sier Kjenner.Han viser til flere bestemmelser i Norges Idrettsforbunds lovverk. Under paragraf 11-4 i «Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komités lov» finner vi Straffebelagte handlinger/unnlatelser. Under der finner vi to punkter NFF kan bruke om de skulle finne det nødvendig å straffe årets seriemester.

  • Punkt B: «Utøver rettsstridig vold, begår seksuelle overgrep eller seksuell trakassering, eller opptrer uredelig eller uhøvisk

  • Punkt J: «På annen måte opptrer slik at det klart kan skade idrettsarbeidet eller idrettens anseelse.»

Se hele lovverket her (ekstern lenke)

— Disse bestemmelsene er juridisk helt håpløse, og det er umulig å si hvor grensen går. I jussen kalles disse bare skurkebestemmelser, og de burde vært fjernet for lenge side, sier Gunnar Martin Kjenner.

— Ingen rettssikkerhet

Kommunikasjonsdirektør i NFF, Yngve Haavik, var mandag ordknapp om mulighetene for å straffe Rosenborg.

- Finnes det en hjemmel for å straffe et lag for noe spillerne har ropt på et arrangement utenfor klubbregi?

— Saken skal diskuteres i morgen der dette momentet også inngår, sier Haavik.

Idrettsjurist Kjenner satt selv i lovutvalget på 90-tallet, og foreslo da at disse type bestemmelser skulle forsvinne. Da sa idrettsstyret nei.

Uhyre usannsynlig med straff

— Det er ingen rettsikkerhet knyttet til disse. Vi skal vite hvor grensen går, om det er for at vi kjører for fort eller at vi ikke skal stjele. Idretten har laget så runde regler at de er umulig å håndheve, sier Kjenner.

GULLFEIRING: Rosenborg-spillerne feiret seriegullet med supporterne på The Mint natt til mandag. Foto: ADRIAN A. AAGESEN

At hele opptrinnet skjedde på en nattklubb og ikke i forbindelse med et arrangement av NFF vil ikke påvirke utfallet, tror Kjenner.Idrettssosiolog Arve Hjelseth sier til NRK at Molde-fansen, i stedet for å bli sinte og forbannet, heller bør få en god følelse av mishagsytringene. Han reagerer på at Kjetil Siem nå sier NFF kanskje vi straffe RBK.

— Han er ikke akkurat konsekvent. Jeg håper virkelig ikke Rosenborg blir straffet, og tror heller ikke det skjer. NFF sier nok de skal se nærmere på saken fordi noen hevder det er brudd på en retningslinje. Det er uhyre usannsynlig at de får straff, sier Hjelseth til NRK.