Moldes pressesjef etter RBKs gullfeiring: - Fullstendig tragisk for fotballen

At Rosenborg-spillerne feiret seriegullet med å synge «Hate, hate, hate Molde by», vekker kraftige reaksjoner.

MOLDE/TRONDHEIM: Søndag kveld kunne endelig Rosenborg få det synlige beviset på at de er seriemestere 2015. Det ble naturligvis feiret langt inn i de sene nattetimer.

Feiringen ble unnagjort på utestedet The Mint i Trondheim, sammen med RBK-supporterne i Kjernen. Stemningen var god og høylytt, men en video fra festivitetene vekker kraftige reaksjoner, særlig i Møre og Romsdal.

I videoen fungerer RBK-spillerne som forsangere på Kjernens supportersanger. Midt i gulljubelen begynte både spillere og supportere å rope «hate, hate, hate Molde by» gjentatte ganger.

  • Er dette greit eller ikke? Stem nederst i saken!

Molde-supporter Thomas Øyen sendte mandag ut en mail på eget initiativ der han sier klart og tidlig fra hva han mener.

  • Også Molde-kaptein Daniel Berg Hestad reagerer. Les mer her

– Drittlei hatet fra Trøndelag

– Vi i Molde er relativt drittlei av dette hatet fra det kalde nord. Det er samme leksa hver gang de er i Molde også, det skal HATES! Så kommer dette på film i dag, hvor altså spillerne går foran med et meget dårlig eksempel, fremfor å feire egen prestasjon, skriver Thomas Øyen.

Han får støtte av Moldes mediesjef, Per Lianes.

– Jeg synes det er tragisk at spillerne til Rosenborg tar initiativet til dette. Det tyder på at det oppfattes som legitimt i Rosenborg å synge slike sanger. Hva supportere gjør, er en ting. Men det er langt mer alvorlig at klubbens profilerte spillere opptrer slik. Flere av dem representerer i tillegg MOT på vegne av RBK, og det vil vi ta opp med organisasjonen. Dette er fullstendig tragisk for fotballen. Om noe sånt hadde skjedd i Molde, ville det blitt en stor oppvask, sier Lianes til Rbnett.

Mediesjef i Molde Per Lianes reagerer kraftig. Foto: Erik Birkeland

– Kommer MFK til å ta kontakt med Rosenborg om denne saken? – Jeg tror heller der er Rosenborg som skal kontakte oss, sier Per Lianes.

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, reagerer også negativt.

– For meg er fotball og annen sport glede og engasjement. Men vi ser situasjoner der det er mer aggresjon enn positivt engasjement. Det er en stemning som ikke er positiv, og jeg synes det er trist at det er sånn, sier Molde-ordføreren.

Molde-ordføreren: – Uklokt og beklagelig

Han synes det er ekstra ille at spillerne er med på det, ikke bare supporterne.

– Det er uheldig at man blir med på det. Det står en i sterk kontrast til handshake for peace og det som skal være godt forankret i idretten: gode holdningene og at man er rollemodeller. Jeg synes det er uklokt og beklagelig, sier Torgeir Dahl.

Keeper Alexander Lund Hansen var en av mange RBK-spillerne som tok ansvar som forsanger natt til mandag. Han forstår ikke reaksjonene fra Molde.

– De får synes hva de vil, egentlig. Det var ikke mer enn at vi feiret med supporterne, så skulle vi synge noen sanger som Kjernen har. Så ble det en av dem, sier Lund Hansen til Adresseavisen.

– Det har noe med tid og sted å gjøre, eller?

VAR FORSANGER: Alexander Lund Hansen spilte ikke mot Haugesund, men på festen etterpå var han svært delaktig. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

– Ja, rett og slett. Det er ikke sånn at man går rundt med et hat. Hat er et veldig sterkt ord, så det er litt feil selvfølgelig. Man går ikke rundt med det. Men jeg er oppvokst i Rosenborg og med rivalisering mellom klubbene. – Så du hater ikke Molde by?

– Jeg går ikke rundt og hater alt folket i Molde, det gjør jeg ikke, nei.

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, synes det er viktig å få frem at syngingen om Molde kun være en liten del av gullfeiringen.

– Det er ikke noe vi ønsker, men vi har hørt folk i Molde som har hatet folk i Trøndelag. Nå skal jeg ikke kommentere hvem, men det er enkelte spillere i Molde som har sagt ting om Rosenborg også, sier Dyrhaug — og legger til:

– Men vi må bare beklage, for det er ikke noe vi ønsker og det er ikke noe vi står inne for.

GULLFEIRING: Rosenborg-spillerne feiret seriegullet med supporterne på The Mint natt til mandag. Foto: ADRIAN A. AAGESEN

Flere av spillerne som sang «hate, hate, hate Molde by» er MOT-ambassadører, som blant annet jobber med antimobbing-arbeid. Jo Trønsdal Bævre er regionsleder i Nord-Trøndelag og Midt-Norge for organisasjonen.Han bekrefter at syngingen allerede har vært tema på møterommene hos MOT.

– Vi har diskutert dette og kommer til å følge det opp internt med klubbene, sier Bævre.

– Så du ville ikke si i media hva dere mener om saken?

— Nei, det tar vi internt med klubbene.