NORGE — SVERIGE 1-2

MINSK (aftenposten.no): 20 år gamle Steffen Søberg ble kåret til Norges beste spiller i VM-debuten som spiller. Mot verdens beste hockeynasjon hentet Vålerenga-målvakten frem storspillet og bidro i aller høyeste grad til hockeydramaet i Tsjizjovka Arena. Og i store perioder drev den unge målvakten etablerte svenske stjerner til vanvidd.

— Dette var utrolig gøy. Det ble nok å gjøre utover i matchen, men for en herlig kamp å debutere i. Jeg fikk god hjelp av guttene foran meg, som holdt skuddene på utsiden så godt de kunne. Men det var deilig å få til en sånn kamp i debuten, sier Søberg til Aftenposten.

Var nervøs

Unggutten er laidback og kul i stilen. Det lange sorte håret, ofte gjemt bak en hjelm eller en caps, drypper av svette. Smilet sitter løst og det er vanskelig å skjule hvor stolt han er over praktkampen.

— Jeg fikk beskjed i går morges om at jeg skulle stå. Og jeg har egentlig vært nervøs helt siden da. Jeg slet med å få sove i natt. Og jeg var nervøs i starten av kampen, også. Derfor var det deilig å få inn et par gode redninger. Det ga meg selvtillit. Og jeg hørte publikum jublet. Det ga meg ekstra selvtillit, sier Søberg.

De to siste sesongene har han storspilt for Vålerenga i hjemlig liga. Espen «Shampo» Knutsen valgte å satse på en norsk, ung keeper, og det har gitt resultater for Søberg. I juni 2011 ble han draftet av NHL-klubben Washington Capitals, som første norske målvakt noensinne. Og fortsetter han det han viste mot Sverige kan veien til den internasjonale hockeytoppen bli svært så kort.— Vi er selvfølgelig stolte av det vi leverte i dag, men det er surt å tape denne kampen. Det siste målet til Sverige er tvilsomt, hører jeg guttene si. Det lukter offside. Og da er det ekstra bittert å tape.

- Hvordan var det å få gå frem og ta i mot prisen som Norges beste spiller?

— Det var sinnssykt deilig, den følelsen kan ikke beskrives. Det viser at jeg har gjort noe riktig, sier Søberg.

Olden ikke overrasket

— Vi visste hva Steffen var god for, så det er ikke overraskende at han plukker frem dette i en slik kamp, sier Norges målscorer Sondre Olden om Oslo-guttens prestasjoner i buret.

Mathis Olimb følger opp:

— Vi har ikke noe keeperproblem, for å si det sånn. Dette har Steffen gjort i flere sesonger i eliteserien, han er blant de beste vi har.

Landslagssjef Roy Johansen valgte å hvile førstekeeper Lars Haugen på grunn av et tett kampprogram. Lars Volden ble satt på benken, og Søberg ble kastet til ulvene.

— Jeg er ikke overrasket over at Steffen var så god. Han har vært god for Vålerenga i år og har spilt bra for våre yngre landslag, og på trening har han vist gode takter. I tillegg har han vært eksemplarisk i alle sammenhenger. Så det var ingen tvil om at han fortjente denne sjansen nå. Og når han griper muligheten på denne måten er det ekstra moro, sier landslagssjefen til Aftenposten.

- Får du trøbbel med å velge førstekeeper fremover nå?

— Det er noe keepertreneren tar seg av. Men så tett som kampene kommer, syv kamper på 11 dager, trenger vi flere målvakter i gang. Og når Søberg kommer inn og viser at han holder dette nivået, da blir det et stort utropstegn, sier Johansen.

Som naturlig nok var skuffet over at seieren glapp.

— Vi er skuffet så klart. Vi hadde noen store sjanser i 3. periode. Det er surt. Vi forsvarte oss veldig bra i to perioder. Vi fikk en del billige utvisninger mot oss, det visste vi, for sånn er det når et lavt ranket lag møter et topplag. I 3. periode synes jeg vi skapte de største sjansene, og kunne fått med oss poeng. Det hadde vært viktig med tanke på veien videre. Men jeg må si jeg er mektig imponert over at så mange kan ta ut så mye og spille opp mot sitt toppnivå. Offerviljen og gutsen i laget er herlig å stå og se på. Vi er ikke lette å spille mot, det tar vi med oss videre, sier Johansen.