Onsdag kveld – seks dager etter at han ble skadet på trening – skal Lorentzen opereres på nytt for å ordne opp i skaden han ble påført da han falt på trening forrige uke.

Det var usikkert om skøyteløperen hadde behov for ny operasjon, men nå er det klart at han må under kniven på Haukeland universitetssykehus for å bli helt bra.

HJEMME I BERGEN: Håvard Lorentzen er kommet hjem etter fallet i Inzell. Når han er tilbake på isen, er uklart. Foto: Leif Gullstein

— Det var omtrent som om jeg ble høvlet. Eller skrellet, sier Lorentzen om fallet.

Bøkko ble kvalm

Uhellet skjedde torsdag morgen på trening i den tyske skøytebyen Inzell, der den 23 år gamle Fana-løperen forberedte seg til sesongstart sammen med resten av skøytelandslaget. Håvard Bøkko lå først, så Sverre Lunde Pedersen, og bak ham Lorentzen. Midt i en sving gikk det galt.

— Jeg satte ned venstre skøyte og må ha tråkket på et eller annet som lå på isen. Stålet er bare én millimeter bredt, så det er ikke mye som skal til. Skøyten forsvant under meg.

LES OGSÅ: Håvard Lorentzens første operasjon var lite komplisert og velykket

Dermed ble Lorentzen kastet inn mot beskyttelsesputene i svingen. Men han klarte ikke få beina opp i været, og dermed treffe putene med rumpe/lår slik man skal gjøre. I stedet satte høyre fot seg fast inn under puten, og venstre fot – med den sylskarpe skøyten på – skrellet hud, fett og skinn av den høyre leggen til Lorentzen. Skøyteløperne holdt en fart på over 50 kilometer i timen, så kraften var stor.

— Det var Håvard Bøkko som tørket av skøyten min etterpå. Det var hud, hår og fett. Han sier han tåler mye, men da ble han visst kvalm.

Sydde mange sting

Flengen, som er 15 centimeter lang, og syv-åtte centimeter på det bredeste ble ikke helt høvlet av. Nede ved ankelen hang den fast. Dermed ble Lorentzen liggende på isen og holde flengen på plass for å unngå blødning.

— Inzell er ikke akkurat verdens navle, så jeg ble liggende og vente i en halvtime før ambulansen kom. Etter det tok det en halvtime til sykehuset, før jeg ble liggende og vente på legenes vurdering der.

- Ble du redd for karrieren din mens du lå der og ventet?

— Det første som slo meg da jeg så kuttet var at hele sesongen kom til å ryke. Men jeg ble beroliget da de sa at det ikke var røket noen sener eller muskler.

Legenes konklusjon ble at lokalbedøvelse ikke var nok. Lorentzen ble lagt i narkose, og ble sydd både inni og utenpå, cirka 100 sting totalt.

Sin andre operasjon

Nå må altså Lorentzen igjennom nok en operasjon – denne gangen på Haukeland. Hvor lenge han er ute er uklart. Da BT intervjuet Lorentzen – før det ble klart at han må gjennom en hudtransplantasjon – håpet han å være tilbake til sprint-VM i februar. Det er på de korteste distansene Lorentzen er best. Han har blant annet norsk rekord på 1000 meter.

VM enkeltdistanser blir vanskelig å kvalifisere seg for, ettersom Lorentzen ikke får gå på de raske banene i Nord-Amerika før jul, og går glipp av sjansen til å oppnå gode tider og å sanke verdenscuppoeng.

Landslagssjef Sondre Skarli er forsiktig optimist med tanke på Lorentzens comeback denne sesongen.

— Det passer aldri bra å bli skadet, men nå skjedde dette såpass tidlig at han kanskje kan få en god treningsperiode før jul. Dermed kan han komme i form til å gå bra på slutten av sesongen, sier Skarli. Han mener Lorentzen har tatt flere steg i sommer og lå an til en god sesong før uhellet skjedde.

— Verdenscupen i Stavanger (slutten av januar) kan bli et høydepunkt for Håvard, sier Skarli.