ISLAND — NORGE 2-0:

Laugardalsvöllur: Egil ”Drillo” Olsen og Norge fikk en verst tenkelig start på veien mot Brasil. Et øyeblikks konsentrasjonssvikt i hver omgang gjorde at tabbene igjen blir et tema etter den første kvalifiseringskampen.

- Vi var ikke så dårlige som resultatet tilsier, hadde ikke marginene med oss for å si det sånn , sier Drillo i pressesonen kort etter kampslutt.

Han fortsatte:

- Vi åpnet veldig bra, det første kvarteret fungerte ting som de skulle. Etter hvert, og særlig etter scoringen (Islands første), slet vi litt. I 2. omgang føler jeg at vi gjorde de grepene vi skulle, og presset høyere. Vi skapte kanskje litt lite, men fikk det trøkket vi ville. Men ikke kreativiteten som skal til for å score.

Han fikk med seg at Sveits, som må sies å være gruppefavoritt, vant 2-0 mot Slovenia.

– Det er ikke overraskende.

- Må dere vinne mot Slovenia tirsdag?

- Ja, nesten. Jeg er ikke langt unna å være enig i at vi er nødt til å vinne da , sier Drillo, som la til:

– Nå er jeg såpass sur og lei at jeg håper jeg kan stikke av.

Lagerbäck om kampen

På Islands førstescoring, var det keeper Espen Bugge Pettersen og kaptein Brede Hangeland som må dele skylden for at Kari Arnason sendte Island opp i ledelsen.

Ti minutter før slutt var det John Arne Riise som opphevet offsiden. Alfred Finnbogasson gjorde ingen feil alene med keeper.

Vi må tilbake til 1987 for å finne forrige islandske seier over Norge.

Debutant Joshua King trodde noen sekunder at han hadde utlignet til 1-1 da det gjenstod et kvarter, men målet ble korrekt annullert for offside. Og like før slutt traff han tverrliggeren.

- Vi hadde marginene litt med oss , sa Islands landslagssjef Lars Lagerbäck i et tv-intervju rett etter kampen.

— Norge hadde også sjanser, men vi var flinke til å forstyrre dem. Kanskje var vi litt heldige da vi fikk det første målet, fortsatte han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LYKTES IKKE: Mohammed Abdellaoue klarte ikke score mot godt organiserte islendinger. Foto: Scanpix

Norge åpnet best

Om det skulle være noen trøst, Norge var best de første 20 minuttene. Deretter handlet mye om Island.

Drillo overrasket islendingene med å gå ut i en slags 4-3-3-formasjon innledningsvis. Og planen med høyt press kunne gitt umiddelbar uttelling.

Drøyt fem minutter var gått da en klarering etter et hjørnespark havnet hos Tarik Elyounoussi, som fyrte løs på direkten, men et islandsk hode avverget baklengsmål.

Norge fortsatte trykket mot Islands mål. Og igjen spilte Rosenborg-spilleren en hovedrolle. Et langt innkast fra jubilanten John Arne Riise havnet hos venstrekanten. Via omveier falt ballen i bena til Mohammed Abdellaoue, som ikke fikk særlig kraft over avslutningen fra fem meter.

I denne perioden var den norske trioen på topp for raske i bevegelsene for Lars Lagerbäcks elever. Daniel Braaten satte fart langs høyrekanten, skar innover på banen og spilte ballen videre til Tarik Elyounoussi, som igjen fant en bedre plassert Magnus Wolff Eikrem. Innlegget på første touch ble stusset videre av Mohammed Abdellaoue. Hannes Halldorssons i Islands mål fikk de nødvendige fingertuppene på avslutningen.

Lite tydet nå på at den brysomme lillebroren skulle yppe seg. Duellspillet har sjelden vært Norges problem, men et langt innkast lagde trøbbel i midtforsvaret. En passiv Brede Hangeland var ikke den ryddegutten han skulle være i feltet, Espen Bugge Pettersen feilberegnet spretten og avstanden til medspillerne. Dermed traff ballen tilfeldigvis leggen til Kari Arnason, som kriget Island i ledelsen i duell med Håvard Nordtveit på bakre stolpe. Da var det spilt drøyt 20 minutter.

HJEMMEJUBEL: Islendingene var de eneste som kunne feire. Foto: Scanpix

Vondt kunne fort blitt til verre for Norge like etterpå. Et tilsynelatende ufarlig frispark fra Gylfi Sigurdsson gikk forbi alle i feltet, overrumplet en utspilt Bugge Pettersen, som kan takke stolpen for at Tottenham-spilleren ikke doblet ledelsen.

Island tok over

I løpet av noen minutter hadde plutselig kampen skiftet helt karakter. Island dominerte omgangen ut, uten å true Norge spesielt.

Det var ingen ting på forhånd som pekte på at det skulle bli en scoringfest. Norges midtbane— og angrepspillere som startet hadde bare 13 scoringer til sammen. Faktisk er venstraback John Arne Riise lagets toppscorer med 15 mål på 105 kamper.

Drillos lag var som alltid solid organisert defensivt bestående av spillere med mye rutine, men Norge mangler en målgarantist. Dette ble tydeligere og tydeligere utover i annen omgang.

Norge måtte fremover på banen, men klarte aldri å komme rundt på kantene og true Island skikkelig.

Brede Hangeland forsøkte fra distanse, uten hell. Abdellaoue kastet seg frem på et presist innlegg, men traff ikke ballen.

Dermed valgte Drillo å gjøre noen offensive grep fra sidelinjen. Joshua King erstattet Moa, mens Alexander Søderlund kom inn på bekostning av Daniel Braaten.

King nær scoring

King kunne fort fått en drømmedebut, men jubelen stilnet fort da assistentdommeren løftet flagget og indikerte at Tarik Elyounoussi stod i offside. En korrekt avgjørelse viser TV-bildene.

Angrep gir riktig nok større mulighet for potensielle scoringer, men prisen å betale er en høyere risiko for kontringer imot.

Det skjedde ved Islands andre scoring. John Arne Riise fulgte ikke med på hvor lagkameratene stod plassert. Dermed kunne Alfred Finnbogasson løpe fra midtforsvaret og enkelt sikre hjemmelaget tre poeng.

Dermed står Norge uten seier på de fire siste kampene.