Lørenskog – Stavanger 4-3 e.f.

Hvordan forsvare en ledelse i ishockey? Ja, det gjelder i hvert fall å ikke sovne i egen sone. Den leksa bør Lørenskog ha lært nå. Laget, som jakter sin første kongepokal, ledet tre ganger, men måtte likevel ha forlengning for å sikre 4-3-seier og utligning til 1-1 i best av syv-serien. Det var egentlig helt unødvendig, for hjemmelaget var det klart førende laget i det meste av finale nummer to.

Derfor var det bare helt på sin plass at Stefan Espeland slo inn vinnermålet i sudden death. Henrik Holm i Oilers-buret storspilte i forlengningen, men tilslutt måtte han gi tapt for Espelands skudd.

— Det er en retur og et drittmål som avgjør, men det er det samme. Det var en fantastisk følelse, sa Espeland til TV 2 sekunder etter scoringen.

— Nå er vi en pinne nærmere NM-gull. Gudskjelov var det sudden death, og da kunne de ikke score igjen, sa en lettet Kenneth Larsen.

En 19 år gammel latvier, som kom til Norge og Lørenskog (!) som 14-åring, reddet Stavanger to ganger i ordinær tid. Rudols Balcers kom sammen med bestekompisen Maxims Ponomarenko til Norge for å spille ishockey. Nå møtes de i NM-finalen, og lenge så det ut til at Balcers skulle bli helten i den andre finalen.

Høyt tempo

Kampen startet i et meget høyt tempo. Publikum ble sittende å vri på hodet som på en tenniskamp. Det tok litt tid før de virkelig store sjansene kom, men det var intenst og underholdende.

Lagene scoret en gang hver i åpningsperioden, og scoringene lignet ganske mye på hverandre. Først var det Oilers som totalt mistet oversikten i egen sone og glemte Lørenskogs mann med gullhjelm. Ingen så at Tony Romano kom glidende inn i midten – bortsett fra lagkamerat James Sixsmith. Romanos skudd var puslete, men pucken snek seg inn i hjørnet bak Henrik Holm.

Så var det hjemmelaget som sovnet i forsvarsspillet Philippe Cornet fikk skli like uforstyrret inn foran Lørenskog-buret som Romano like før. Cornets skudd var faktisk enda dårligere enn Romanos, men resultatet var det samme: mål!

Henrik Holm hadde beholdt plassen mellom stengene for Oilers til tross for at Ruben Smith var friskmeldt. Det skulle jo også bare mangle slik Holm spilte og holdt nullen i den første finalen. Men Holm holdt på å spille seg rett ut igjen da han på uforklarlig vis ga bort pucken til Olai Sveine Johannessen. Heldigvis for Holm klarte han å stoppe skuddet fra Johannessen. Holm spilte ellers – i likhet med kollega Jeff Jakaitis i det andre buret en solid kamp, og særlig i overtiden var Holm god og viktig.

Den første perioden var jevnspilt, den andre med et lite overtak til vertene. Men resultatet ble akkurat det samme: 1-1. Igjen scoret Lørenskog først, i kampens første overtall. Alexander Larssons skudd fra like innenfor den blå linjen gikk via benet til James Sixsmith og en dekket Henrik Holm var sjanseløs.

Men et drøyt halvminutt senere stjal Mathias Trettenes pucken fra Villiam Strøm og serverte Rudolfs Balcers som sto helt alene foran Jeff Jakaitis. Latvieren straffet laget han kom til først da han valgte å flytte til Norge som 14-åring.

Måtte bruke TV-bilder

Den tredje perioden lignet mye på de to foregående. Bare med mer dramatikk. Igjen var Lørenskog først frempå. Villiam Strøm gjorde mer enn godt sin tabbe ved 2-2-målet da han i undertall kjempet Lørenskog opp i 3-2. Han kriget og kriget foran Henrik Holm i Stavanger-buret og jammen kriget han ikke inn pucken også. Dommerne måtte ha hjelp av TV-bildene før målet ble godkjent. Da var stemningen enorm i hallen.

Så tok det bare 41 sekunder før det ble stille. Igjen var det Balcers som reddet Oilers. Men hjemmelagets forsvarsspill var nesten ikkeeksisterende.

Dermed ble det altså sudden death.

I lokalavisen RB antydet flere Lørenskog-ledere at det ikke var håp for klubben om det ikke ble full hall i den første finalen på hjemmebane på fire år. Skal man være stygg, så er det altså ikke det. Flere hundre tomme stoler var ikke en finale verdig. Hva i all verdens navn skal til for å lokke Lørenskog-folket på hockeykamp? Eller er det bare som mange vil ha det til? Den store interessen mangler på Romerike.

I 2012, da lagene møttes forrige gang i finalen, sto det 1-1 etter to kamper. Begge vant faktisk borte først. Det endte tilslutt med at oljegutta vant serien 4-2. Tommy Kristiansen var ikke med til Lørenskog. Han ble skadet i den første finalen i Stavanger, og skaden var så alvorlig at den robuste 26-åringen måtte stå over finale to. Han skal prøve seg på is fredag og kan være aktuell for den tredje finalen i Stavanger lørdag.

Den nådeløse kulturministeren, Zlatan, Messi og de store avsløringene er blant temaene i denne ferske utgaven av Aftenpodden Sport. Last ned eller lytt i Itunes eller sveiv i gang på direkten her nå: