Oilers-Lørenskog 1-0

STAVANGER: En suser fra Oilers-back Nick Bruneteau åtte minutter før slutt sørget for at hjemmelaget vant den første NM-finalen mot Lørenskog 1-0. Det var duket for en reprise av NM-finalen i 2012 da Oilers tok imot Lørenskog til den første kampen i best av sju-serien i DNB Arena tirsdag kveld. Men det ble ikke akkurat noe fyrverkeri fra start i Stavanger, selv om bortelaget pådro seg kampens første utvisning allerede etter et drøyt minutt.

Oilers leverte et svakt power play, og i stedet var det Lørenskog som fikk kampens første, store sjanse ved Robin Dahlstrøm etter drøyt seks minutter. Henrik Holm, som kom inn i Oilers-målet for en syk Ruben Smith, plukket imidlertid avslutningen greit, og bare ti sekunder senere var Philippe Cornet farlig frampå for vertene.

Nervøs start

Den første halvdelen av perioden var ganske nervøs, jevnspilt og sjansefattig, og etter ni minutter sto det bare 3-3 i skudd på mål. Oilers-spiller Mike Hoeffel, som var tilbake i lagoppstillingen i Petter Røste Fossens skadefravær, pådro seg en to + ti minutters utvisning for takling mot hode etter 11.22, og måtte sitte resten av perioden i fryseboksen.

Hjemmelaget gjorde en solid jobb i undertall, og etter snaut 14 minutter kom Henrik Medhus på et strålende soloraid mot gjestenes mål. Det ble imidlertid bare nesten for Hundvåg-gutten, som ble stoppet av Jeff Jakaitis i Lørenskog-buret.

Gjestene nærmest

Mot slutten av perioden var det gjestene som var nærmest scoring, og bare en god og heldig Henrik Holm sto i veien for 0-1. Dermed gikk lagene i garderoben med 0-0 og 8-13 i skudd etter et lite overtak for laget fra Romerike.

Midtperioden åpnet lovende sett med Oilers-øyne, men etter bare tre minutter måtte Johannes Johannesen sette seg i utvisningsboksen for å skyte pucken over vantet. Lørenskog produserte flere kjempesjanser i overtall og var uhyre nære å ta føringen, men Oilers hadde både ferdigheter og flaks og en meget god Henrik Holm stengte målet.

Like etterpå var det Oilers og Rudolfs Balcers tur. 19-åringen fikk en god mulighet, men klarte ikke å lure Jeff Jakaitis.

Oilers heldige

Bortelaget fikk en gedigen målsjanse da Tony Romano ble spilt alene gjennom med Holm drøyt åtte minutter ut i perioden. Oilers’ sisteskanse vartet imidlertid opp med en ny praktredning. Bare sekunder senere pådro Henrik Solberg seg en ny utvisning for Oilers og Lørenskog, som allerede var i dytten, fikk en ny sjanse i overtall.

Kenneth Larsens menn åpnet nok en gang forrykende med én mann mer på isen, men etter et drøyt minutt i undertall fikk plutselig Josh Soares og Philippe Cornet sjansen to mot én med Lørenskogs målvakt. Oilers-duoen kom i stor fart mot målet, men i stedet for å spille pucken til Cornet, valgte Soares å avslutte selv. Skuddet var ikke godt nok og dermed sto det fortsatt 0-0 i DNB Arena etter halvspilt kamp.

Og der den første perioden var noe treg og tam, ble det langt mer fartsfylt og spennende i midtperioden. Spillet bølget fram og tilbake, og begge lag produserte en rekke store målsjanser. Da James Sixsmith fikk muligheten for gjestene etter 32.50 var det nesten utrolig at det ikke endte med scoring.

Solid keeperspill

Og Lørenskog fortsatte å skape den ene farligheten etter den andre, og da Mike Hoeffel ble utvist igjen etter 34.49 haglet det rundt ørene til Henrik Holm. Oilers løsnet bare seks skudd på mål i andre periode mot LIKs 12, og totalt sto det uvante 14-25 i skuddstatistikk etter to perioder. Likevel var det fortsatt målløst da lagene gikk i garderoben før den tredje og siste perioden.

Tredjeperioden fortsatt som den andre sluttet. Lørenskog fortsatt å presse Oilers, og Holm måtte nok en gang holde toppnivå for å unngå baklengsmål. Etter et par minutter våknet imidlertid Oilers fra dvalen, og Dan Kissel kom til to store sjanser. Den siste vippet han i tverrliggeren etter 44 minutter.

Kristiansen skadet

To minutter senere fikk Oilers en etterlengtet mulighet i overtall etter at Mats Trygg ble utvist for interference mot Mathias Trettenes. Lørenskog gjorde en meget god jobb i undertall, og Oilers fikk et nytt skudd for baugen da Tommy Kristiansen måtte forlate isen og gå i garderoben.

— Skaden på Tommy Kristiansen bekymrer. Det er klart. Han ga klar beskjed om at han ikke kunne spille mer, og det er ulikt ham. Han er ikke en spiller som går av hvis det ikke gjør veldig vondt, sier Thoresen.

Kristiansen fikk behandling etter kampen og var ikke tilgjengelig for kommentar.

Det skal derimot ikke dreie seg om noen alvorlig skade for den populære powerforwarden, ifølge Oilers-lege Morten Munkvik, som fikk se resten av laget heve seg betraktelig i tredje periode. Drøyt åtte minutter før full tid kombinerte Philippe Cornet og Dan Kissel fint i Lørenskogs sone, men heller ikke denne gangen ble det mål.

Nervepirrende avslutning

Det ble det imidlertid 20 sekunder senere da Nick Bruneteau løsnet skudd nesten helt ute fra blålinjen etter pasning fra Josh Soares. Med stor trafikk foran mål maktet ikke Lørenskog-keeper Jeff Jakaitis å stoppe skuddet, som suste i mål til 1-0 for Oilers etter 52.06. - Det var nok et av mine viktigste mål. Fantastisk å se den gå inn, sier matchvinner Nick Bruneteau om 1-0-scoringen som snek seg under Lørenskog-keeper Jeff Jakaitis fra langt hold midtveis i den tredje perioden.

• Vi ble bedre utover i kampen. Du kan kanskje si at vi var heldige som holdt nullen i den første perioden. Da var Lørenskog best. Men vi hevet oss heldigvis, forklarer amerikaneren.

Oilers-trener Petter Thoresen tok time out ikke lenge etter scoringen, og de siste minuttene hadde vertene tilsynelatende brukbar kontroll. Lørenskog tok sin time out med to minutter igjen å spille, og ut gikk keeper Jakaitis.

Josh Soares stjal pucken i egen sone og var svært nære å sette inn 2-0 minuttet før slutt, men skuddet gikk like utenfor. Dermed endte det med 1-0-seier til Oilers i den første NM-finalen etter 29-34 i skudd.

• Vi var heldige i de to første periodene. Vi var altfor dårlige med pucken og gjorde mye rart. Heldigvis var vi bra i undertall og hadde en veldig god keeper. Det reddet oss. I tredje periode var vi tilbake der vi skal være. Da synes jeg vi var gode. Heldigvis fikk vi scoringen vi trengte også, sier Oilers-trener Petter Thoresen.