La Manga (bt.no): Samme dag som Brann returnerer til Bergen etter en ukes treningsopphold på den spanske østkysten, kan BT røpe hvilke spillere som kom best ut av de ulike fysiske testene laget har gjennomført i vinter.

  • Marcus Pedersen var den sterkeste spilleren i benkpress.

  • Eirik Birkelund kom best ut av testen som målte spillernes maksimale oksygenopptak.

  • Fredrik Haugen var lagets hurtigste spiller.

— Jeg vet ikke om jeg er raskest, men jeg visste at jeg var ganske rask på de første meterne. Det trenger jeg også å være i min rolle, sier Haugen.

— Det er greit å vite hvordan man ligger an. Resultatet mitt gir et utgangspunkt for å kunne løpe mye på banen, sier Birkelund.

Han har god erfaring med fysiske tester fra sin tid i franske St. Etienne, der han var akademispiller.

— Der gikk det i forskjellige løpstester. Vi begynte med det i sesongoppkjøringene, sier Birkelund.

Det er i samarbeid med Høgskolen i Bergen testingen av Brann-spillerne er gjennomført. Øvelsene som avdekket spillernes fysiske form, ble gjennomført i Branns oppstartuke etter juleferien. Siden har BT skaffet tilgang til en rekke av testresultatene.

Her er topplistene

Slik var topplistene innenfor de tre hovedområdene styrke (benkpress), hurtighet (10, 20, 30 og 40 meter) og kondisjon (maksimalt oksygenopptak).

BENKPRESS

1. Marcus Pedersen 120 kilo.

2. Eirik Birkelund 115 kilo.

3. Azar Karadas 112 kilo.

OKSYGENOPPTAK

1. Eirik Birkelund 69,2

2. Håkon Lorentzen 68,8

3. Emil Hansson 66,8

HURTIGHET

Fredrik Haugen var raskest på 10, 20 og 30 meter. Amin Askar var raskest på 40 meter, med tiden 4,97. Her fulgte Haugen like bak, med 4,99. Kondisjonsguru Johan Kaggestad mener det er som forventet at det overveldende flertallet av Brann-spillere har et O2-opptak på noen-og-seksti.

— Testresultatene virker greie nok, de. Til å være norsk eliteserie, er dette verken spesielt bra eller dårlig.

Kondiskongen Eirik Birkelund imponerer Kaggestad med sin score.

— 69 er ganske bra. Det er sjelden jeg har sett fotballspillere med over 70 i O2-opptak, sier Kaggestad.

- Hva kan en ivrig mosjonist i 20-årene komme opp i?

— Dersom du trener bra tre ganger i uken, kan man greit komme noe over 50 i maksimalt O2-opptak, men det kommer an på flere ting. Vekt er en viktig faktor for oksygenopptaket.

Han understreker at kondisjonstesten ikke er like relevant for alle spillere, men at det kommer an på den enkeltes rolle i laget. Det er naturligvis viktigere for en midtbanespiller enn en keeper å ha god kondisjon.

Brann-sjefenes reaksjon

Brann-trener Rikard Norling ønsker i liten grad å kommentere testresultatene.

— Det var ingenting oppsiktsvekkende i resultatene. Jeg tror faktisk vi er sterkere i år enn i fjor, sier Norling.

- Bruker du resultatene til noe?

— Nei, egentlig ikke. Det er mer for det medisinske teamet og Simon (Hollyhead, assistenttrener). Men noen biter har vært nyttige, det har vist seg at noen behøver å forbedre enkelte ting.

- Er Eirik Birkelund et forbilde?

— Jeg vil ikke gå inn på enkeltindivider rundt testene, men han er utrolig profesjonell i sin yrkesutøvelse

Fungerende sportssjef Rune Soltvedt er en av dem som har ivret mest for å sette i gang med og systematisere fysisk testing av Branns spillere. Han bekrefter at laget skal gjennom testopplegget flere ganger.

— Det er tanken. Hvordan, og hvor ofte, vi skal gjøre det, skal vi diskutere. Testene har gitt oss svar, som vi må jobbe ut fra. Dette gjør vi for å sikre best mulig kvalitet i treningen, sier Soltvedt.