En lokal sparringspartner har mye av æren for at TIL-trener Steinar Nilsen mener han har blitt en bedre i jobben løpet av de 10 årene siden han første gang han var ansatt.

I august 2005 kom Nilsen inn som redningsmann etter at hovedtrener Otto Ulseth fikk sparken. Han berget TIL i løpet av den siste halvdelen av sesongen, noe han kopierte også i 2006 da Ivar Morten Normark fikk sparken.

– Etter et halvt år i jobben i 2005 følte jeg meg som 45 år, så kjenner jeg meg vel nå som 55 år, enda jeg bare er 42 år, sier Nilsen med et glimt i øyet til iTromsø.

– 10 raske år

Ved et kafébord noen hundre meter fra spillerhotellet på spanske La Manga sitter Nilsen med en blå TIL-jakke og solbriller under blå himmel med en kopp cortado. Like idyllisk har det ikke alltid vært. I 2010 fikk han sparken i Brann, og var tre år borte fra fotballen helt til han igjen ble TIL-trener høsten 2013. – De 10 årene siden jeg ble trener har gått veldig fort. Det har vært 10 år med masse læring, og jeg har vært heldig i min karriere som trener. Jeg har hatt mye bra folk med meg som har vært med på å bygge meg bedre. Jeg har vunnet mye fotballkamper og hatt mye medgang, sier Nilsen.

Men idet han banker i det hvite kafébordet er han ”glad for også å ha opplevd motgang”.

– Jeg har fått kjenne det på kroppen, og det har vært lærerikt. Jeg tror jeg viste omgivelsene rundt meg at jeg kunne stå i den type situasjoner. Å kunne godta at situasjonen er sånn, men likevel jobbe hardt for å prøve å endre det. På de 10 årene har jeg kommet videre og tatt utvikling, sier Nilsen.

– Flinkere til å lytte

Han drar fram sentrale personer som kona Gøril, samt brødrene Roger og Trond Arne som mennesker han gjennom årene har snakket mye med. Også hans nærmeste medarbeider i teamet – Bård Flovik – har vært viktig for Nilsens personlige utvikling.

— Med alle de ulike lederoppgavene har jeg lært å håndtere saker som er kommet opp. Det har gitt meg indre styrke og trygghet, og jeg har lært meg å bruke ørene til hva de er der til. Å lytte. Man er blitt flinkere på ikke å hoppe til konklusjonen først, men la prosessen gå før man tar en avgjørelse, sier Nilsen.

Der landslagssjef Per-Mathias Høgmo for et par år siden hentet inn idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard har Nilsen en lokal mann han har brukt mye til personlig utvikling.

– Vegard Nergårds fagkompetanse på mennesket og helheten har vært sentralt. Å kunne se utfordringene og kunne tore å diskutere disse tingene har vært viktig for meg, sier Nilsen,om Nergård som er førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø og har en doktorgrad i pedagogisk psykologi.

Et samarbeid mellom de to som ifølge TIL-treneren har pågått i mange år.

– Vi har snakket om mine valg og synspunkter, og det som er fint med Vegard er at han spør om ting som noen kanskje ser på som selvfølge. Jeg er blitt flinkere til å tore å involvere flinke folk rundt meg, også på områder de er bedre enn meg på, sier Nilsen.

42-åringen drar fram enda et punkt Nergård har hjulpet han til å bli bedre på.

– Etter å ha gjort noe bra, rekker man ikke alltid å anerkjenne akkurat det overfor seg selv. Vegard har ofte poengtert at det er viktig å evaluere veien til den gode beslutningen. Slik får man en bedre forståelse på hvordan man lander på sluttproduktet. Det er berikende med den utdannelsen og tyngden Vegard har, sier Nilsen.