ROSENBORG — SLIGO ROVERS 1-2

Det ble en skikkelig nedtur for Rosenborg hjemme i europaliga-kvalifiseringen torsdag kveld. Tap hjemme mot irske Sligo er ikke noe å være bekjent av for et lag som fortsatt har ambisjoner om å prestere på den europeiske arenaen.

Trønderne må nå snu 1-2 til seier neste torsdag for å avansere til tredje kvalifiseringsrunde.

Rosenborgs sesong har absolutt ikke levd opp til forventningene så langt. Per Joar Hansens menn ligger langt bak serieleder Molde i ligaen, og tapet mot Sligo kommer på toppen av et skuffende hjemmetap mot Ranheim i cupen tidligere i sommer.

Misnøyen har spredt seg blant supporterne etter tapet, og torsdag formiddag ble spillere og trenere møtt med tagging på treningsbanen.

— Sliter med å styre kamper

Fotballekspert for Aftenposten og 100% Sport, Lars Tjærnås, er ikke imponert over RBKs prestasjon på hjemmebane mot det irske laget.

— Jeg så ikke kampen, og kan kun evaluere resultatet. Men ut fra rangering, tidligere meritter og ressurser skal RBK slå Sligo hjemme syv av syv dager i uka, sier Tjærnås.

Imponert er heller ikke Viasat-kommentator Roar Stokke.— At RBK taper hjemme for et lag som ligger som nummer fem på tabellen i Irland, 17 poeng etter lederen, bekrefter at norsk klubbfotball, og Rosenborg, har store utfordringer, sier Stokke.

Lars Tjærnås, som følger både norsk og internasjonal fotball tett, blant annet som TV-ekspert under VM, tror ikke det er tilfeldigheter som gjør at Rosenborg igjen går på en skikkelig smell.

— Jeg opplever det som en del av et mønster, fordi RBK både i fjor og i år har vært langt svakere i kamper der de har vært tvunget til å styre. Det er ikke tilfeldig at de står fram som ligaens beste bortelag, men er midt på treet på hjemmetabellen over tid, sier han.

— Rosenborg sliter mot lag som ligger lavt og kontrer, av to grunner. De har ikke et grunnmønster å falle tilbake på i etablert angrep, og de er sårbare i offensiv markering, det vil si at de sliter med motstandernes kontringer, analyserer Tjærnås.

— Det tyngste tapet

De siste sesongene har nedturene vært mange for RBK i Europa. Qarabagh fra Aserbajdsjan, AEK Larnaka fra Kypros og St. Johnstone fra Skottland er noen av lagene Rosenborg har tapt mot i europacupspill. Lars Tjærnås mener Sligo-tapet må rangeres helt på bunn av prestasjonstabellen.

— Ut fra liga og rangering er dette, samt tapet for Qarabagh, de tyngste i Europa, men det er ikke slutt. Det er en kamp igjen, så endelig evaluering av innsatsen i Europa er forhåpentlig ikke nødvendig å ta nå, sier Tjærnås.

Han får støtte hos Stokke i at man kan snu det i returkampen i Irland neste torsdag.

— Trøsten i elendigheten er at RBK har en matchball til. De møter hverken Manchester City eller Liverpool, men et irsk lag som kun har vunnet tre av ni hjemmekamper i serien. Jeg tror at spillerne skjønner alvoret og vil spille europaliga i høst og snur dette til seier sammenlagt, sier Stokke.

FØLGER RBK TETT: Viasat-kommentator Roar Stokke. Foto: NTB scanpix

— Rosenborg skal være et bedre lag over to kamper. Jeg gir RBK fortsatt nesten 50/50sjanse til å avansere, men de har lagt lista fryktelig høyt for seg selv, sier Tjærnås.

Vil ha samling i bånn

Roar Stokke har selv kommentert vesentlig sterkere RBK-årganger, men da i Champions League for en del år siden. Siden siste mesterligadeltakelse, i 2007, har det gått både opp og ned for trøndernes stolthet. Selv om det norske seriemesterskapet ble sikret i 2009 og 2010, har det etter den tid vært varierende prestasjoner, både i Europa og i hjemlig serie.

Stokke mener at dagens spillere nå må vise at de virkelig ønsker å snu utviklingen i klubben.

— Om ikke tapet for Ranheim, og tapet i går, gir spillerne såret stolthet og en enorm motivasjon til å snu dette til noe positivt, både i trening og til returkampen, hva skal til da, spør han.

— Nå må det bli en kollektiv samling i bånn som synliggjøres gjennom spillere som løper mye og kjemper i den tradisjonsrike hvite trøyen, sier Stokke.

Nå venter Sogndal hjemme i eliteserien på søndag, før returkampen mot Sligo torsdag. Deretter bortekamp mot serieleder Molde. Lars Tjærnås er klokkeklar på hva RBK bør få ut av den neste drøye uken.

— Rosenborg er en klubb med historikk og ambisjoner som tilsier en ting: Krav om suksess. Etter exiten i cupen kan det kun oppnås på to arenaer, i Tippeligaen og i Europa. Sånn sett er neste uke helt avgjørende. De må slå ut Sligo, og må ta seks poeng i de to kampene mot Sogndal og Molde for at suksess skal være noenlunde realistisk, slår han fast.