Spillselskapet ComeOn har fått oppmerksomhet rundt sin oddssetting på hvilken norsk klubb som får den første åpent homofile spilleren på eliteserienivå i norsk herrefotball.

Svein-Morten Johansen reagerer på oddssetting på eliteseriens første homofile spiller.

Både selve spilltilbudet i seg selv og oddsettingen, som plasserer de nordnorske klubbene med desidert lavest sannsynlighet for å være den første klubben med en spiller som "kommer ut av skapet", møter reaksjon hos TILs sportssjef Svein-Morten Johansen.— Jeg er mest skeptisk til at det er en rar type sammenheng å sette odds på. Dernest synes jeg oddssettingen bygger på historisk gamle syn om hva Nord-Norge, Tromsø og Bodø er, sier Johansen.

Støtte fra LLH-leder

Spillanalytiker i ComeOn, Stian Røsvik Bjørstad, forklarer oddssettingen slik:

— Tradisjonelt sett har Oslo alltid vært et tolerant og fritt sted. Både kultur og tradisjon viser at mange søker hit fra steder der det er mer problematisk å være homofil. Det er nok trolig de samme mekanismene som gjør at klubbene i nord kommer nederst på denne lista.

Det møter motbør både fra TILs sportssjef, men også leder av lokalavdelingen til LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) i Troms.

— Jeg tror ikke spillanalytikere er det beste grunnlaget for å si om folk kommer ut eller ikke i en fotballklubb, sier Ole-Marius Johnsen, leder i LLH Troms.

Han utdyper:

— Det er snakk om det interne miljøet de har i klubben og hvordan det er bygd opp rundt klubben. For et par år siden ble LLH Troms invitert møte med TIL og snakket om homofili og organisasjonen vår. Jeg vil si at TIL har gjort riktig grep i dette arbeidet.

— Tar vare på hverandre

Det samsvarer godt med hva Svein-Morten Johansen sier om TILs eget arbeid.

— Kan hende at det tallmessig i forhold til antall homofile er flere i Oslo enn i Tromsø. Men jeg tror miljøene er veldig viktig. Der mener jeg at TIL over lang, lang tid har hatt et trygt og kameratslig miljø. Det er en kultur her på å ta vare på hverandre, sier han.

- Jeg vil si at TIL har gjort riktige grep i dette arbeidet, sier Ole-Marius Johnsen, leder i LLH Troms. Foto: PRIVAT

På generelt grunnlag vedgir LLH-lederen i Troms at det er tøffere å komme åpent ut med en homofil legning på mindre plasser.-Det samsvarer med slik det er ellers i små samfunn. Jungeltelegrafen går kjapt hvis man åpner seg. Analytikeren har vel beregnet det slik det er til vanlig, uten å ta hensyn til det som faktisk skjer i klubbene, mener Johnsen.

Vil styrke båndene

Nå håper han at båndene mellom LLH og TIL kan styrkes ytterligere.

— Jeg er veldig inspirert av arbeidet som har vært gjort med Brann av Gjert Moldestad (homofil supporterleder i Brann, journ.anm.). Det er mye bra som skjer der, og han kan nok hjelpe oss, mener Johnsen.

— Vi er patriotiske vi også. Det er veldig viktig at Tromsø har et lag i eliteserien, avslutter LLH-lederen.