Spillselskapet Come on! har etter den siste tidens debatt om homofili i norsk fotball satt opp en oddsliste på hvilken norsk eliteserieklubb som først får en åpent homofil spiller i sine rekker.

Vibeke Skofterud er ambassadør for spillselskapet, som holder Vålerenga som oddsfavoritt foran Molde og Rosenborg. I bunn av listen finner man Bodø/Glimt og Tromsø.

– Vålerenga har i mange år jobbet målbevisst med å være en klubb som omfavner mangfold og fargerikt fellesskap. Det vil derfor være helt naturlig om «Enga» fikk Norges første åpent homofile toppspiller, sier Skofterud i en pressemelding fra selskapet.

REAGERER: Brann-supporter og homoforkjemper, Gjert Moldestad. Foto: Arkiv

35-åringen var blant Norges beste langrennsløpere med både OL— og VM-gull. Hun sto selv frem med kvinnelig kjæreste i 2008, og fronter PR-stuntet fra spillselskapet.

Norsk Tipping: - Useriøst

– Dette blir helt feil fokus, sier Gjert Moldestad til Bergens Tidende.

Han er profilert Brann-fan og homoforkjemper.

– Intensjonen er nok helt grei, men dette blir bare feil. Slike stunt fører bare til at spillere føler et økt press på å stå frem. Det må aldri bli slik at spillere føler seg presset. Målet må være at fotballen blir like åpen som resten av samfunnet rundt, der det er greit å være åpent homofil, sier Moldestad.

– Å begynne å lete etter homofile spillere i eliteserien er feil vei å gå. Hva blir det neste; en oddsliste med ti konkrete navn?, spør Moldestad.

Kommunikasjonssjef Arve Sjølstad i Norsk Tipping reagerer på Come on! sitt oddstilbud. Han avviser at Norsk Tipping kunne gjort det samme.

– Jeg vil oppfatte det som useriøst. Vi setter odds på objekter som omhandler sporten eller begivenheter av samfunnsmessig interesse, som for eksempel Grand Prix-finalen og så videre, sier Arve Sjølstad.

– Hva synes du om at det settes odds på noe sånt?

«BEST» OG «VERST»: Daniel Braaten og Vålerenga kommer best ut av oddssettingen, mens ComeOn! mener det er vanskelig å stå frem som homofil i Simen Wangbergs (t.h) Tromsø. Foto: NTB scanpix

– Det viser hvor kreative man er i bransjen. Utover det har jeg ikke så lyst å kommentere hva andre konkurrenter driver med.

LLH vil unngå klappjakt

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) ble forelagt saken av Bergens Tidende onsdag.

– På stående fot synes jeg det er vanskelig å kommentere dette stuntet, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Endestad.

– Det må være opp til hver enkelt om man vil stå frem som homofil eller ikke. Det skal ikke være en jakt etter homofile. Generelt er det klart at klubber som jobber med åpenhet, vil få en effekt. Men det interessante er ikke hvilken klubb som får den første åpent homofile spillere, men hvor det blir hyggeligst å være åpent homofil, sier Endestad.

Skofterud: — I utgangspunktet en privatsak

Ambassadør Skofterud sier i pressemeldingen:

– Hva slags legning du har er i utgangspunktet en privatsak. Men det er åpenbart at vi behøver forbilder som står frem som homofile. Både Tippeligaen og herrefotballen trenger noen som viser vei. For meg var det en lettelse da jeg endelig turte å gjøre det. Og jeg fikk nesten uten unntak bare flotte tilbakemeldinger. Terskelen for at idrettsjenter tør å fortelle at de liker en person av samme kjønn er åpenbart mye lavere enn for gutta. Vi har helt klart kunnet nye godt av at store stjerner og forbilder har turt å stå fram. En slik mulighet burde fotballgutta snart få også, sier Skofterud.

ÅPEN: Vibeke Skofterud sto frem som homofil mens hun var på landslaget i langrenn i 2010. Foto: NTB scanpix

Vi har vært i kontakt med Skofterud, men hun har foreløpig ikke besvart våre spørsmål om PR-stuntet. Konfrontert med kritikken svarer spillanalytiker Stian Røsvik Bjørstad i selskapet følgende:– Da har de misforstått. Vi driver med underholdning, og vi setter odds på dagsaktuelle ting. Sport, fotballkamper og så videre, men også politikk, TV-programmer som Idol og utdeling av ymse ting. Det gjør vi fordi publikum liker det, sier Bjørstad – og legger til:

– Jeg har satt odds på mye mer useriøse ting tidligere.

Slik forklarer de oddssettingen

Ideen kom fra en kunde, og etter noen runder internt kom spillselskapet frem til at det var en god idé.

– Det har vært en debatt internt hos oss og vi gikk flere runder, for det er jo et ømfintlig tema. Men vi mente det var innenfor. Det er et spill på et dagsaktuelt tema.

Selskapet gir blant annet 5.00 i odds på Vålerenga og 5,75 på Molde, mens du får hele 40 ganger igjen for pengene hvis du gambler og vinner på Bodø/Glimt eller Tromsø.

– Hvorfor er det åtte ganger så stor sannsynlighet for at en spiller står frem i Vålerenga som i Tromsø eller Bodø/Glimt?

– Jeg synes ikke den oddsen er så rar. Det er selvfølgelig et subjektivt syn fra vår side, og vi kjenner ikke til alt. Grunnen er at det er et større miljø i Oslo, og at Vålerenga har vært tolerante. En ting er lagkameratene, noe annet er hvordan publikum reagerer. Og vi mener det er vanskeligere på en mindre plass.

– Nå er ikke Tromsø en så liten by, men hvis man lager en statistikk over andel homofile i norske byer, så topper ikke Tromsø den listen. Med all respekt, hvis du er homofil så søker du kanskje til en større by for å finne et sted med likesinnede.