Spillselskapet «Come on!» har etter den siste tidens debatt om homofili i norsk fotball satt opp en oddsliste på hvilken norsk eliteserieklubb som først får en åpent homofil spiller i sine rekker. PR-stuntet frontes av tidligere langrennsløper Vibeke Skofterud.

Vålerenga trekkes frem som en åpen klubb i en åpen by, og gis lavest odds med 5. De nordnorske klubbene Bodø/Glimt og Tromsø får høyest odds (40). Spillselskapet tror altså at det er lite sannsynlig at en spiller står frem som homo i en av disse klubbene.

Vålerenga-direktør Stig-Ove Sandnes blir satt ut når Bergens Tidende ringer ham.

– Jeg vet sannelig ikke helt hva jeg skal si. Å sette odds på sånne ting… Det har jeg aldri hørt om før, sier Sandnes.

– Settes i bås

I pressemeldingen får VIF ros for å være en åpen og inkluderende klubb. Det setter naturligvis klubbdirektøren pris på.

– Joda, Vålerenga er en klubb med et tydelig verdigrunnlag som er tuftet på åpenhet og toleranse. Vi har en egen samfunnsavdeling som jobber med ulike programmer rundt dette. Vi skal være en klubb for alle, sier Sandnes.

– Hvorfor er det ingen toppspillere på herresiden som har stått frem som homofil, tror du?

– Det har ikke vært «normalt» på herresiden. Ting tar tid. Men å sette odds på dette er ikke den rette fremgangsmåten. Jeg spør meg selv; hva er det egentlig vi holder på med? Dette er å sette de homofile i bås. Hvorfor skal man sette odds på noe som er helt normalt?

– Tromsø en åpen by

Også i Tromsø reagerer man på bettingselskapets odds. Tidligere onsdag uttalte selskapet dette:

– Nå er ikke Tromsø en så liten by, men hvis man lager en statistikk over andel homofile i norske byer, så topper ikke Tromsø den listen. Med all respekt, hvis du er homofil så søker du kanskje til en større by for å finne et sted med likesinnede, sa spillanalytiker Stian Røsvik Bjørstad.

Svein Morten Johansen er sportssjef i Tromsø, og han mener at oddssettingen preges av gamle fordommer.

– Tromsø er en åpen og internasjonal by, sier Johansen.

– Tror du at det er mer sannsynlig at en spiller står frem som homofil i Vålerenga enn i Tromsø?

– Nei. Jeg har inntrykk av at Vålerenga har jobbet godt med dette lenge. Men også i Tromsø tar vi godt vare på lagkompisene våre, uansett. Det tror jeg at både nåværende og tidligere spillere fra inn— og utland kan si seg enig i, sier TILs sportssjef.