BERLIN (Aftenposten): Alexander Grisjtsjuk sto selv med gullmedaljen rundt halsen – men da han fikk mikrofonen på scenen, begynte han å snakke om Magnus Carlsen.

Grisjtsjuk roste Carlsen for å ha klart å vinne tre strake VM i lyn— og hurtigsjakk – en rekke han selv stoppet onsdag kveld.

— Det er en av de største prestasjonene i sjakkhistorien, sa Grisjtsjuk på pressekonferansen like etterpå.

— Det er utrolig vanskelig å vinne én. Å vinne fire er fantastisk. I begynnelsen av lynsjakkturneringen var jeg redd han skulle vinne en fjerde. Jeg var lei ham, la russeren til med et smil.

- Utrolig spesielt

Carlsen vant nemlig både lynsjakk-VM og hurtigsjakk-VM i Dubai i fjor. Nordmannen kom til Berlin med drømmen om å gjenta bedriften. Han startet bra ved å vinne hurtigsjakken mandag, og lå lenge godt an i lynsjakken, før han kollapset onsdag.

Men Carlsens rekke på tre strake, har ikke få beundrere i sjakkmiljøet.

-Å vinne to i fjor, og i tillegg på mandag, i tre verdensklasseturneringer. Det er utrolig, spesielt når man tenker på hvor vanskelig det er å ødelegge det, spesielt i lynsjakk, sa sølvvinner Maxime Vachier-Lagrave.

Franskmannen var langt nede etter å ha tapt gullkampen – til tross for en klar ledelse med få runder igjen. Grisjtsjuk, som tok sitt tredje VM-gull i lynsjakk, forklarte senere hvorfor han ønsket å fremheve Carlsens prestasjon.

-Jeg sa det to ganger, for jeg synes at pressen ikke setter nok pris på det. Det er utrolig vanskelig å oppnå, og en av de største prestasjonene i sjakkhistorien, sier Grisjtsjuk til Aftenposten.

Misliker ikke Carlsen-utbruddet

Russeren bidro sterkt til at Magnus Carlsen falt utenfor tetstriden midtveis i den dramatiske dagen, da han slo nordmannen. Etter at Carlsen flyttet bonden til b4 i 30. trekket, sto Grisjtsjuk mye bedre. Carlsen ga opp etter 54 trekk, vel vitende om at Grisjtsjuks tårn var i stand til å vinne partiet for russeren.

Carlsens reaksjon etter partiet vakte oppsikt. Han ropte «faen» og klappet hendene sammen – før han beklaget utbruddet overfor Grisjtsjuk og dommeren. Russeren lot seg ikke fornærme av nordmannens gest.

— Det er OK, det er ikke et problem. Sjakk pleier å være litt for avslappet følelsesmessig, sa Grisjtsjuk.

Russeren fortalte at han var svært bevisst på å «ikke snakke med noen» mellom partiene i lynsjakkturneringen, og han endte altså opp med tittelen til slutt.

Han hoppet også til fjerdeplassen på sanntidsverdensrankingen for lynsjakk, der Magnus Carlsen nå er nummer to bak Hikaru Nakamura.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?