BERLIN (Aftenposten): — Dette var bare «poffff», sa Magnus Carlsen og etterligner en eksplosjon hendene.

Verdensmesteren va strålende fornøyd etter sin seier over Dimitry Andreikin, en sterk russisk stormester, i åttende runde av lynsjakk-VM.

— Carlsens mest imponerende så langt. Knuste Andreikin, skrev Mark Crowther, redaktør for bladet The Week in Chess, på sin Twitter-konto.

— Det var gøy å få inn det som hvert fall så ut som et virkelig godt parti, sa Carlsen selv.

Carlsen fulgte opp med seire over Francisco Vallejo Pons fra Spania og Bartosz Socko fra Polen.

Nå leder Carlsen sammen med Maxime Vachier-Lagrave - begge på 9 poeng.

Han tok en annen nøkkelseier i sjette runde, mot nettopp Vachier-Lagrave.

— Hver konkurrent man slår, er positivt. At Maxime er en av hovedkonkurentene, er det ingen tvil om, sa han etter den seieren.

Vachier-Lagrave er rangert som den tredje beste lynsjakkspilleren i verden - kun bak Hikaru Nakamura - som ikke deltar i Berlin - og Carlsen.

Slo sekundanten

I fjerde runde spilte Carlsen mot en gammel kjenning - Laurent Fressinet. Franskmannen har jobbet som Carlsens sekundant, og var på treningsleir med Carlsen i Oslo en uke før VM i Berlin.

Etter at tapet var et faktum, gliste Fressinet likevel fra øre til øre mens han gikk over partiet med Carlsen.

— Det er bare et spill. Når vi spiller, vil begge vinne, men etter partiet ble vi venner igjen. Vi fleipet bare. For når jeg har god stilling, er det litt vanlig at jeg ødelegger den. Denne gangen tenkte jeg, ok, jeg klarer et godt resultat, men nei, sier Fressinet til Aftenposten med et glis.

— Liker ikke å spille mot vennene mine

Carlsen så på et tidspunkt ut til å være i trøbbel mot sin franske venn, men nok en gang klarte nordmannen å snu det til sin fordel mot slutten.

— Jeg hadde en strålende stilling etter åpningen og i midtspillet. Jeg hadde også ett minutt mer. Men hva kan jeg si? Han spilte mye bedre enn meg, noe som er ganske vanlig, sier Fressinet til Aftenposten.

- Hvordan var det å møte en god venn?

- Det var litt spesielt. Han er vennen min, og jeg liker ikke å spille mot vennene mine. Han er også verdensmester, selvfølgelig, så det var interessant.

- Kjemper til slutten

Etter tapet for Carlsen står Fressinet med tre poeng av fire mulige, ingen dårlig start på dagen. Topplasseringene er absolutt innen rekkevidde, men han tror ikke noen vil klare å stoppe Carlsen.

— Han er i veldig god form, og en stor favoritt til å vinne. Jeg spilte mot ham, så nå håper jeg 100 prosent på at han vinner. Før var det 90 prosent, siden jeg ennå ikke hadde spilt mot ham, sier Fressinet og ler.

- Hva gjør Carlsen til favoritt?

— Han er rett og slett bedre enn de andre. Han kjemper bedre, og finner alltid løsninger. Han kjemper til slutten, det er hovedstyrken hans.

Carlsen jakter sin tredje lynsjakk-tittel i Berlin. Det spilles 11 partier tirsdag, før turneringen avsluttes med 10 nye runder onsdag.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?