BERLIN (Aftenposten): Det har vært en dag med utrolige opp— og nedturer i Berlin, men gullet glapp for Magnus Carlsen. Dette er den første VM-turneringen Carlsen ikke vinner siden november 2013. Nederlaget ble klart etter tapet for Vasyl Ivantsjuk i 20. runde. Carlsen reiste seg i siste runde, da han beseiret Evgeny Tomashevsky.

Det holdt til en 6. plass totalt.

Alexander Grisjtsjuk ble verdensmester. Han vant oran Maxime Vachier-Lagrave og Vladimir Kramnik.

— Jeg er veldig skuffet over meg selv. En ting er spillet, men det jeg er mest skuffet over, er at jeg trengte bare et tap for å komme helt ut av det. Spillemessig og med nervene som ikke spiller på lag. Veldig dårlig. Jeg var ikke i nærheten i det hele tatt, forteller Magnus Carlsen til norsk presse.

— Jeg er skuffet over at jeg ikke klarer å takle nervene. Det ser dumt ut å bukke gang på gang, slå hendene i været og storme ut som en idiot, men jeg klarte ikke holde hodet kaldt, legger han til.

Utbrudd

Lynsjakk-VM gikk fra det glimrende til det katastrofale for Carlsen tidligere onsdag. Etter tapet for Alexander Grisjtsjuki 14. runde tok følelsene overhånd.

Etter at avgjørelsen falt ropte Carlsen "faen" ut i frustrasjon. Han klappet også hendene sammen. Nordmannen angret åpenbart med en gang, og unnskyldte seg overfor Grisjtsjuk.

Det er vanligvis musestille i spillelokalet i Berlin - bortsett fra lydene fra sjakklokkene.

Den australske sjakkjournalisten Ian Rogers er overrasket over Carlsens utbrudd.

— Dette er ekstremt, spesielt siden jeg lærte et nytt ord på norsk, sier Rogers.

- Er dette vanlig?

— Det er ikke vanlig i det hele tatt. Det er veldig uvanlig å banne.

Tidligere onsdag kastet Carlsen pennen sin på gulvet - etter tapet for Teymur Radjabov.

- Alle fornuftige mennesker undervurderte Carlsens talent

- Burde ikke gjort det

I 14. runde fikk Gristsjuk et tydelig overtak i partiet etter at Carlsen gjorde en uklok dronningmanøver i trekk 42. Fra det tidspunktet presset russeren videre - før Carlsen ga seg etter trekk 54. Rogers mener utbruddet er ekstra interessant i lys av at Carlsen aldri kastet bort et vinnende overtak.

— Det hadde ikke vært så overraskende hvis han ødela en vunnet stilling. Men det skjedde ikke i Magnus' partier. Jeg tror han bare er ekstremt skuffet. Men han bør virkelig ikke gjøre et slikt opptrinn. Han kan heller bli irritert på seg selv etterpå. Mange spillere drar på et rom for å skrike etter et tap, men man bør ikke gjøre det ved brettet.

Carlsen spiller sine partier på en scene, sammen med syv andre spillere. Nede på bakkenivå sitter hundrevis av stormestere og spiller.

Rogers tror imidlertid ikke Carlsens utbrudd vil skape dårlig stemning i miljøet.

— Han distraherte egentlig ikke de andre spillerne. Jeg tror ikke det var et stort problem. Det var ikke noe seriøst, spesielt ikke i partiet mot Radjabov, der han kastet pennen. Man forventer at han er «supercool», sier Rogers, som sammenligner sjakkeneren med tennisstjernen Nick Kyrgios, som har blitt berømt for sitt temperament i kampsituasjon.

Etter det partiet mot Gawain Jones strakk Carlsen armene i været - et nytt bevis på at dagen har vært preget av følelser for sjakkstjernen.

- Ikke noe med Grisjtsjuk å gjøre

Carlsen har uttrykt sinne etter et parti mot Grisjtsjuk tidligere - nærmere bestemt under en lynsjakkturnering i Oslo i 2009. — Jeg tror ikke det har noe med Grisjtsjuk å gjøre. Jeg tror han vet at det tapet gjør at sjansene for gull er omtrent borte, sier Tarjei Svensen, mannen baksjakkbloggen.no

Han mener imidlertid at Carlsens reaksjon ikke er utenom det vanlige.

— Det skjer jo hele tiden. Det er tøft, altså. Det er veldig gode spillere her. Å vinne på bestilling mot sånne folk, det gjør ikke alltid Magnus. Det er noe som kunne skje, sier Svensen.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?