FOTBALLDRØM: Emmanuel Magembe trives i Tromsø og håper han får bli i landet og oppdaget av klubber lenger opp i divisjonssystemet. Foto: Tobias Stein Eilertsen

TROMSDALEN (iTromsø): Ishavsbyen har overrasket i årets 3.-divisjon og tok ferie på 4.-plass på tabellen, åtte poeng bak serieleder TIL 2. I de siste kampene før ferien har de begynt å fase inn det trener Martin Joakim Nilsen tror kan bli høstens store hit i 3.-divisjon.– Vi har fått inn Emmanuel Magembe som faktisk har U21-landslagskamper for Uganda. Han kom til Tromsø for et par måneder siden og debuterte faktisk for oss mot TIL 2. I siste kamp før ferien (2-2 mot Alta 2), scoret han sitt første mål. Han har glidd fint inn i gruppa, herjer på trening og blir bare bedre og bedre, så han virker veldig lovende. Han er kantspiller som skyter godt med begge bein og har god teknikk, sier Martin Joakim Nilsen til iTromsø.

– Han er helt klart en forsterkning for oss, legger han til.

Drømmer om karriere

Emmanuel Magembe har spilt for U21-landslaget i hjemlandet mot Ghana og for toppklubbene Victors FC og Rwemshama FC.

For ett år siden forlot han hjemlandet grunnet «personlige årsaker». Turen gikk via Sverige og Oslo før han i februar kom til Tromsø, der han nå venter på svar fra UDI om han får bli i landet eller ikke.

– Fotballen hjelper meg og ikke ha for mye fokus på svaret fra UDI. Jeg trives veldig godt i Tromsø. Folk diskriminerer ikke og er interessert i å bli kjent med deg. Jeg har kommet godt inn i laget og trives med måten de spiller på, sier Emmanuel Magembe til iTromsø.

Nå håper han å bli oppdaget av større klubber gjennom spill for Ishavsbyen.

– Jeg vil aldri spille for noe annet lag i 3.-divisjon enn for Ishavsbyen, men jeg håper å bli oppdaget og spille i høyere divisjoner. Kanskje blir jeg oppdaget av TIL mens jeg spiller mot 2.-laget eller jeg blir oppdaget av en annen norsk klubb hvis jeg spiller for et lag som er med i den norske cupen, sier Magembe.

Via Sverige

Ishavsbyen fant ut om Magembe gjennom en annen nysignering, Spiro Rubje fra Albania.

– Spiro er en gammel traver som bidrar med rutine på trening og inn i laget, men han er ikke tiltenkt en plass i startelleveren, men han er fin og ha i miljøet og han har god oversikt over det som kommer inn i byen av asylsøkere og flyktninger og det er gjennom han at vi fant ut om Emmanuel. Spiro tok han med på Tromsøysund (6.-divisjon, red.anm.), men fant fort ut at han var jo altfor god for det nivået, sier Nilsen.

Rubje forsøkte først og få han til TUIL og er ikke i tvil om hvor god han mener Magembe er.

– Jeg ringte Gaute (Helstrup) og han sa det var best at han spilte en annen plass og fikk mer tid så de kunne følge med. Han er en kjempegod spiller som kan spille på et av de høyeste nivåene, i hvert fall i 1.-divisjon, det er det ingen tvil om, sier Spiro Rubje.

Magembe kom til «Byen» fra Frånö i svensk 3.-divisjon, der han scoret tre mål på seks kamper, og Nilsen håper han kan være med å fortsette å hjelpe klubben til å henge med i toppkampen.

– Vi får se om fem-seks kamper om vi er opprykkskandidater eller ikke. Det er langt opp til Kirkenes og TIL 2, sier Nilsen.

Mistet mange

Ishavsbyen har også hentet Ruben Pedersen som kan spille back og stopper fra Fløya 2. Samtidig har de mistet mange spillere.

– Andreas Haagensen, Martin Jakobsen og Rudi Lassesen er alle reist hjem og blir ikke med videre. Samtidig har vi en del spillere tilbake fra skade, så jeg tror vi skal bite godt fra oss, også i høst. Samtidig trenger vi forsterkninger og vi skal a fem stykker på trening i løpet av sommeren, så vi får se hva det blir til, sier Nilsen.