— Dette var pøbler, sier politistasjonssjef Leif Vagle i Mandal.

Mandagens oppgjør mellom MK og Start 2 ble skjemmet av rundt 30 ultras-supportere som tilsynelatende var der for å støtte Start.

— Ifølge innsatsleder, forsøkte de å hisse opp MK-supporterne på andre siden. De oppførte seg aggressivt, og det var spesielt i ille førsteomgang og mot slutten av andreomgang, sier Vagle.

Mandalspolitiet måtte hente inn forsterkninger fra lengre øst for å kunne takle situasjonen.

— Jeg forstå det som om politiet som var der hadde kontroll på situasjonen, men at det likevel var ubehagelig for publikum, sier Vagle.

Flere personer Fædrelandsvennen har snakket med, sier at ultras-supporterne var der for å gjøre noe helt annet enn å se på fotballkamp.

Den oppfatningen hadde også dommer Thor Håversen da han snakket om kampen i går.

— Etter min mening, så kom de ikke til kampen for å støtte Start. De kom for å yppe til trøbbel, og lage kvalm. Det kan du sitere meg på, sier Håversen.

Start reagerer

Starts nestleder Tom Edvardsen mener supporterne som ødela mandagens kamp i Mandal, gikk langt, langt over streken.

— De var der i eneste ærend, og det var å få til en fight. Heldigvis fikk de ikke noe respons på det, sier nestleder i Start, Tom Edvardsen.

Han var selv til stede på kampen, og ble sjokkert over oppførselen til de rundt 30 ultras-supporterne.

— De var aggressive i stilen, det var det ingen tvil om. Det var nok mye rus i bildet, sier Edvardsen.

Han bekrefter at de to supporterne som er utestengt fra Sparebanken Sør Arena var til stede mandag.

— Resten av gjengen pleier å være på kampene i eliteserien, og vi har ikke hatt noen utfordringer med dem i år, verken på Sør Arena eller på bortekampene, sier Edvardsen.

- Vil det komme noen reaksjoner fra dere?

— Vi snakker med alle involverte parter, så gjør vi en vurdering. Vi må ha beviser for å gjøre noe. Dette er ikke noe vi ønsker, eller vil at skal eskalere, sier Edvardsen.

- Var ikke reelt

Tirsdag siterte Lindesnesen vakt som sa at Makrelstimen hadde blitt kontaktet av grupperingen i forkant av oppgjøret for å høre om de ønsket å slåss. Makrelstimen skal da ha kontaktet politiet.

Vagle bekrefter at de fikk et tips fra MK-supporterne.

- De ønsket å slåss med Makrelstimen , sier Vagle.

Lars Bekkeli er leder i Makrelstimen. Han avkrefter at MKs supportergjeng fikk noen telefon fra Ultras 1905, som grupperingen som var til stede mandag, kaller seg,

Da han snakket med Fædrelandsvennen onsdag, sa Bekkeli at det var et rykte i miljøet som fikk noen i Makrelstimen til å ta kontakt med politiet.

— Men nå i ettertid viser det seg at de ikke var reelt, sier Bekkeli.

- Ikke noe slåssing

Politiet avkrefter at det det var noe slåssing inne på stadion mandag. Det gjør også styreleder i MK, Sveinung Valand.

— Det var ikke noe slåssing. Jeg sto ganske nærme, og fikk med meg det meste som skjedde, sier styreleder i MK, Sveinung Valand.

At ultras-supporterne dukket opp, var imidlertid veldig overraskende for MK.

— Vi var ikke forberedt på det som kom, og vi mobiliserte umiddelbart. Vi så at det var nødvendig å ha et høyere vakthold rundt denne gjengen, sier Valand.

Det ble brukt pyro-effekter og nødbluss blant grupperingen som møtte opp til kampen mandag.

— Det er bare å se på bildene. De oppførte seg på en måte som gjorde det ubehagelig for de andre som var til stede. De følte seg usikre. Vi har veldig mange barn og ungdom på kampene, og vi ønsker at dette skal være en trygg arena, sier Valand.

Skader på anlegget

Nødbluss som ble kastet inn på tartandekket i Idrettsparken påførte skader på løpebanen.

— Skadene på banen må kikkes på i etterkant av leverandør. Det er en del skader, blant annet to store brennmerker, sier Valand.

— De som har ødelagt det, må erstatte det, fortsetter han.

MK får trolig også en bot av fotballforbundet etter hendelsen mandag.

— Det må vi bare ta som det kommer, og rette videre til de det gjelder, sier Valand.

Start har allerede begynt på jobben med å identifisere de såkalte risikosupporterne.

— Vi har allerede identifisert mange av dem. Flere av dem kommer fra Marnardal og som de siste årene har knyttet seg til supportergrupperingen ultras. Noen av dem var også såkalte casuals, sier sikkerhetssjef i Start, Magnus Vonporat, til Lindesnes.

- Vi ville ikke slåss

I går la Ultras 1905 ut en melding på Facebook der de avviser påstandene om at de forsøkte å få i gang en slåsskamp.

— Vi vil på det sterkeste avvise at vi har forsøkt å få til en slåsskamp slik som mediene fremstiller det. Dette er grove og feilaktige beskyldninger. Vi er en Ultras-gruppering som ønsker å skape stemning - ikke bråk, skriver en ikke navngitt person på grupperingens Facebook-side.