I 2013 bevilget regjeringen 30 millioner kroner til Sykkel-VM 2017. I ettertid har det blitt søkt om ytterligere støtte, og nå har næringsminister Monica Mæland innvilget søknaden og gir 8 millioner kroner til arrangementet.

Næringsminister Monica Mæland har høye forventninger til mesterskapet på hjemmebane neste år.

— Vi gir vanligvis ikke støtte fra næringslivsdepartementet til idrettsarrangementer. Det må i så fal være helt spesielle sider ved det, og det mener jeg dette her. Så jeg har innvilget en søknad på 8 millioner til å promotere næringsliv, Norge som reisemål og norsk kulturliv, forteller Mæland.

Økt verdiskapning

Sykkel-VM er et av verdens største idrettsarrangement som vises for rundt 300 millioner seere. Mæland tror at denne typen arrangementer kan promotere Norge på en spennende måte.

— Det handler om å bidra til økt verdiskapning og det tror jeg at dette arrangementet faktisk kan gjøre. Det er det største internasjonale sommerarrangementet som ikke krever store anleggsinvesteringer, som er en folkefest og som er gratis for alle. Det er selvsagt viktig og flott at det promoterer Vestlandet, men jeg mener dette også er nasjonalt viktig. Jeg mener dette kommer hele landet til gode, dersom sykkel-VM klarer å benytte disse midlene til å gjøre det som er forutsetningen, forteller Mæland.

Utrolig viktig

Det krever mye arbeid, men også naturligvis økonomisk støtte for å kunne gjennomføre et arrangement av denne størrelsen. Ifølge arrangørene er støtten fra staten helt avgjørende. Styreleder i sykkel-VM, Mona Hellesnes, er takknemlig for den ytterligere støtten de har fått bevilget og lover at midlene skal brukes på riktig måte.

— Dette er utrolig viktige penger. Vi vil jo først og fremst ha et sykkel-VM som er best mulig, men for å få det til må vi ha flest mulig internasjonale gjester. Det er viktig at vi får med de store sykkelnasjonene. Hvis man ser på Belgia, Tyskland, Frankrike og Nederland, så er det de største sykkelnasjonene med enorm publikums- og folkeinteresse. Samtidig som at det også er de tyngste markedene for reiselivet i Norge og spesielt på Vestlandet, forteller Hellesnes.

Vil vise Norge fra sin beste side

Sykkel-VM vil gå både gjennom Bergen sentrum, men også utenom bykjernen og vise kystområdene på Vestlandet. Både Mæland og Hellesnes tror dette kan være med på å vise Norge fra sin beste side.

— Om man ser på sykkelsendingene for eksempel fra Tour de France, så viser jo de like mye omgivelser og like mye landskap som selve syklingen. Dette får vi vist når vi arrangerer sykkel-VM også, og det vil være en utrolig god markedsføring, forteller Hellesnes.

Det arbeides også mye i forkant for å promotere sykkel-VM. Akkurat nå er representanter fra sykkel-VM i Belgia for å promotere sykkel-VM under Flandern rundt.

— Der har vi fått lov til å ha en stend i byen og på torget hvor det er mye folk, hvor vi løfter frem sykkel-VM 2017. Det vil være flere slike elementer som vi vil jobbe med for å promotere oss best mulig. Sykkel-VM er en kjempemulighet for å løfte frem Norge og Vestlandet i forhold til et internasjonalt marked, spesielt på reiseliv, men også på andre næringssektorer, forteller Hellesnes.

— Dette er et ufattelig spennende arrangement som det har vært arbeidet veldig lenge med, og jeg kjenner at jeg gleder meg veldig på vegne av alle, forteller Mæland.