Halvannet år før sykkel-VM i Bergen må det gjøres drastiske forandringer i byrommet. Stadsporten mellom Kalfaret og Kong Oscars gate — som sto ferdig i 1645 og ofte kalles byporten på folkemunne - skal rives for å gjøre plass til sykkelrittene.

Det bekrefter idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Ingen vei utenom

- Det blir temperatur når man rører noe som har stått flere hundre år i Bergen, men vi kan ikke frede alt i denne byen, sier idrettsbyråden.

- NØDVENDIG: Byråd Pål Hafstad Thorsen (til h.) og sykkeltopp Torjus Larsen sier det er tvingende nødvendig å gjøre dramatiske endringer i bybildet før sykkel-VM om halvannet år. Foto: Alice Bratshaug

Det internasjonale sykkelforbundet har en lang liste med detaljkrav til VM-arrangørene, der blant annet veibredde og permanente hindringer blir regulert. I tilfellet byporten har det vært forsøk på å få dispensasjon fra forskriftene, men dialogen har ikke ført frem.Dermed er det ingen vei utenom for et av byens mest symbolske landemerker.

Byantikvaren i Bergen, Johanne Gillow, er sterkt kritisk til beslutningen om å rive Stadsporten.

- Dette er en avgjørelse som er uhørt. Bergen fikk sykkel-VM mye på grunn av kulturminnene og byens historiske kvaliteter. Nå går mesterskapet ut over de samme kulturminnene. Samfunnsnytten av et VM kan på ingen måte forsvare et inngrep som dette i byrommet, sier Gillow.

Hun ble orientert om rivningsplanene i vinterferien, og valgte etter beskjeden å dra hjem fra Østlandet der hun oppholdt seg.

LES OGSÅ:

Er i dialog

- Denne saken krever umiddelbar og grundig oppfølging fra vår side, sier Gillow, som alt er gått i dialog med byens politiske miljø om saken.

Søknadsprosessen for å få VM til Bergen pågikk i mange år, og mesterskapet ble tildelt høsten 2014. Sist Norge arrangerte verdensmesterskapet var Oslo vertsby. Den gang ble VM, nær sagt selvfølgelig, preget av østlandsk uvær.

En mengde ryttere deiset i asfalten, og sikkerheten i løypen kan ikke bli god nok. Dette spiller også inn når Stadsporten fjernes.

Sikkerhet i høysetet

- Sikkerhet er første-, andre— og tredjeprioritet under mesterskapet. Det spiller inn når porten rives, sier Erik Halvorsen, som er kommunikasjonssjef for VM-arrangøren.

Idrettsbyråden er opptatt av at utøverne skal kunne holde så høy fart som mulig i VM-løypen.

- Det vi gjør nå, er å skape en sykkeltrasé for fart og spenning. Det må være færrest mulig hindringer i veien, og det er helt opplagt at Stadsporten ville blitt et forstyrrende element i løypen, sier byråd Thorsen.

Rivningsarbeid

- Hvor fort kan rivningsarbeidet bli gjort?

- Det kommer an på mengden dynamitt som blir brukt, sier Thorsen.

Løypesjef Torjus Larsen avviser muligheten for å endre VM-løypen, slik at Stadsporten kan spares. Internasjonalt inkluderes ofte landemerker i sykkelritt, som triumfbuen i Paris under Tour de France.

- Hadde infrastrukturen her vært bygget som i New York eller Paris, skulle vi funnet alternativer, men her var det eneste alternativet Fjellveien. Der er det for smalt til å ha sykkelritt, sier Larsen, som er tidligere sykkelproff.

Bompenger

En årsak til at løypeomlegging ikke er aktuelt, er at det ville ført til bortfall av bompengeinntekter for kommunen.

- Dersom vi hadde måttet sperre av Fjøsangerveien i stedet, ville vi tapt store summer i bompenger. Grunnet rushtidsavgiften er inntektene fra bompenger lavere enn tidligere, og vi ønsket ikke et ytterligere fall, sier Thorsen.

Vil tjene penger på bitene

Erik Halvorsen har også økonomi i bakhodet når rivningen blir gjort.

- Når dette først gjøres, kan det bli en fantastisk fin inntektskilde for sykkel-VM. Deler av porten kan selges til bergenserne, som suvenirer fra mesterskapet, sier han.

Halvorsen peker på at stein fra Berlinmuren er blitt populært og gjort butikk på etter at den ble revet.

- Nå får mange bergensere mulighet til å få en bit byhistorie på peishyllen hjemme, sier han.

For øvrig ble det allerede på 1800-tallet ivret for å rive Stadsporten, ifølge Bergens byleksikon. Bruken av porten roet seg da det kom trikkeskinner ved siden av i 1890-årene. Nå forsvinner den altså fra bybildet - en gang for alle.