HAMAR: – Jeg er veldig stolt. Yaw kommer til å få en stor karriere, for han er sterk både fysisk og mentalt, mener Brann-debutantens far.

– Og det er bra for Brann å få en lokal spiller. Det er mange i Fana som følger med nå, sier ghaneseren som har bodd i Norge siden 1986. Lovordene haglet etter kampen der den 195 cm høye kraftpluggen fra Ulsmåg tok luven av hodesterke karer som Markus Ringberg og Østerrikes EM-spiller Roman Kienast. Han tapte knapt en duell, og greide seg også bra langs bakken, selv om han overlot de mest ansvarsfulle oppgavene til sin rutinerte makker, Olafur Bjarnason.

De to som fikk sjansen da Azar Karadas måtte stå over med gule kort og Kristjan Sigurdsson fikk smerter i brystet, tettet igjen bak i går.

Var nervøs, holdt masken

– Det ble snakket om de duellene på forhånd. Men man må jo gå ut og gjøre det også. Og jeg var vel litt mer nervøs enn det jeg ga uttrykk for overfor de andre. Jeg måtte bare holde masken. Da kampen begynte, var det lettere, for da var jeg så fokusert, medgir han.

Fana-guttens oppsummering av kampene forteller det meste om det som skjedde på Hamar:

– Jeg er fornøyd med egen innsats, men jeg er skuffet fordi vi ikke greide målsettingen vår om å vinne kampen.

Slet med samhandlingen

Fremover på banen slet Brann med å samhandle. Løpene stemte ikke, og de sjansene laget kom til, ble ikke effektivt nok utnyttet.

Dermed ble det null mål begge veier, i det som utviklet seg til en heller dårlig fotballkamp.

For Branns del var det en fattig trøst at klubben tross alt tok inn ett poeng på lederlaget Stabæk, som tapte mot Tromsø. Det er fortsatt åtte poeng opp til toppen. Bunnlagene må slås om Brann igjen skal blande seg inn i gullkampen. Det skjedde ikke i går.

Skryt fra treneren

Trener Mons Ivar Mjelde var misfornøyd med lagets spill på Briskeby. Men han så lyspunktet med Yaw Ihle Amankwah. Også lagets andre 19-åring, Tijan Jaiteh, imponerte i sitt halvtimes lange innhopp.

– Yaw var strålende. Han var kanskje vår beste spiller. Han og Olafur Bjarnason løste oppgavene i midtforsvaret veldig bra, mener Mjelde.

– Vi så at dette kunne være en god kamp for Yaw å debutere i, siden HamKam er et lag med hodesterke spillere. Han hadde nok fått det verre om vi møtte et lag som spilte kjapt langs bakken, tror Mjelde.

Treneren synes det er hyggelig å gi unggutter fra Bergen sjansen i eliteserien.

– Det synes jeg er grådig kjekt, og det viser at det er mulig.

Vil rullere

– Hva synes du om at styret har vedtatt en strategiplan der det er bestemt at lokale unggutter skal brukes på A-laget?

– Satser vi bare på lokale spillere, rykker vi ned. Dette går hånd i hånd, det skjønner både styret og jeg, sier Mjelde.

Han antyder at Amankwah må finne seg en plass på benken igjen når Karadas og Sigurdsson er tilbake.

– Det er ingen automatikk i at Yaw fortsetter å spille. Men nå har han kjent på det. Ungguttene har meldt seg på. Når de får sjansen og presterer, rykker de opp ett hakk, sier Mjelde.

Han sier at han vurderer økte rullering utover høsten.

– Jeg ser for meg at Jaiteh starter neste kamp mot Valdres.

FAKTA

Yaw Ihle Amankwah

Født: 7. juli 1988

Høyde: 195 cm

Vekt: 85 kg

Spillernummer: 25

Posisjon: Midtstopper

Eliteseriedebut: 28. juni 2008

Tidligere klubb: Fana