BEITOSTØLEN: I vesten har han puttet bly. Ifølge broren Tomas var den siste langturen før sesongstart på 27 kilometer. Vekten på vesten skal ha vært elleve kilo.

— Jeg tror ikke det er så dumt, men man skal passe på at det ikke blir for mye. Det er skummelt med tanke på belastningen. Elleve kilo er jo ganske brutalt , sier Tomas Northug til Adresseavisen.

Han var nylig med storebror på en av disse tøffe turene. Mens Petter løp med en elleve kilos blyvest, nøyde Tomas seg med en last på 4,5 kilo bly.

Fast runde i Bymarka

— Det er en fast runde på tre timer i Bymarka. Du ser at snittpulsen er ganske mye høyere på en slik tur enn hvis du ikke har ekstra vekt, sier mellomste bror Northug.

I dag åpner langrennssesongen på Beitostølen. Petter Northug skal ikke delta. Mens resten av norgeseliten testet løypa i går formiddag, var VM-helten fra Falun fortsatt hjemme i Trondheim. Han reiste fra Trøndelag først i går ettermiddag. Etter planen skal Northug delta på morgendagens fristilrenn og søndagens sprint.

TESTET SKI: Petter Northug holdt seg hjemme i Trøndelag mens trener Stig Rune Kveen testet ski på Beitostølen i går formiddag. Foto: RICHARD SAGEN

— Det er den første rennhelga. Tre konkurranser sitter litt for mye i, i og med at han må over i trening igjen ganske fort over helga, forklarer Ole Thonstad, sportslig leder i Northug-teamet.

Nytt for Monsen

Petter Northug er kjent for å tenke nytt. På tampen av den siste høydesamlingen i Italia flyttet han inn på det høyest beliggende hotellet i Europa, 3212 meter over havet. Målet var å få enda større utbytte av oppholdet enn konkurrentene. Samme tankegang gjelder når han løper rundt i trøndermyra med bly rundt mageregionen.

— Jeg tror det var Petter som kom på ideen. Tidligere i høst løp jeg en tur sammen med ham uten vest, og da hadde jeg ganske mye lavere puls, sier Tomas Northug, som har informert sin sjef på sprintlandslaget om treningsformen.

— Jeg har aldri vært borti dette før, men har oversikt over at Tomas og Petter har brukt vektvest, sier sprintsjef Arild Monsen til Adresseavisen.

Gir beina juling

— Det er ikke det dummeste jeg har sett og hørt. Du skal ikke bruke det overdrevent mye, men som ekstra styrketrening er det greit, for å gi musklene ekstra juling.

HAR GODKJENT VESTBRUKEN: Sprintsjef Arild Monsen (arkivfoto). Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Han har godkjent at Tomas Northug bruker vektvesten i trening, men advarer mot å overdrive.Også Tomas Northug er bevisst på ikke å overdrive bruken av vektvest.

Også på rulleski

— Petter har begynt å bruke den også på rulleskiøkter. Det er sikkert ikke så dumt, men du må bare passe på slik at det ikke bikker over.

Sist sesong var en stor opptur både for Petter og Tomas Northug. Storebror ble VM-konge og Tomas vant sitt første verdenscuprenn og kom til finalen på VM-sprinten.

Tomas mener Petter er godt i rute før sesongstarten. Planen for landets største skistjerne er å gå to konkurranser på Beitostølen, ett renn neste helg i den svenske åpningen i Bruksvallarna, og deretter reise til Kuusamo for å delta i verdenscupstarten i slutten av november.

— Han skal få noen ordentlige treningsdager etter løpene her på Beitostølen, sier Ole Thonstad.