Det var i går at langrenssjef Vidar Løfshus kom med nyheten som ikke vil før til drama med det første:

Flere medier rapporterte onsdag at EU er i ferd med å innføre et forbud mot fluorprodukter. Denne skismøringen har vært et vidundermiddel for de som virkelig har satset på god gli. Fluorforbindelsene i noe typer skismøring sørger for at skiene i større grad blir vannavstøtende og smuss fester seg vanskeligere. Dyrt har det vært. Det koster 1000-1500 kroner for smøring nok til seks-syv par ski.

Betydelig overdrevet

Et forbud ble onsdag fremstilt som en stor utfordring for norsk skisport. Det kan være en betydelig overdrivelse.

Det finnes ikke noen EU-regler som rammer dagens bruk av fluorforbindelser i skismøring. Men det er på trappene et forbud som fører til at det kan blir noe vanskeligere å bruke. Stoffet det er snakk om heter PFOA (perfluoroktansyre) og er en del av en større gruppe med det som kalles perfluor og som går under betegnelsen PFAS'er.

Hos den store smøreprodusenten Swix er de helt rolige.

— Vi har lenge visst om at dette kunne komme og er på god vei til å løse dette problemet. Vi er allerede i gang med jobben, og dette skal vi greie uten at vi setter god gli på spill, sier administrerende direktør i Swix Sport Ulf Bjerknes.

Forbud allerede

Det finnes forøvrig allerede et forbud i Norge mot å bruke PFOA i forbrukerprodukter som for eksempel klær, kopper og kar og lignende som kan ha nytte av den vann- og smussavstøtende egenskapen til PFOA. I tillegg regulerer EU dette stoffet i stoffer og stoffblandinger til privatpersoner. Miljødirektoratet er ikke kjent med at disse reguleringene rammer skismøringene som brukes i dag.

Det er Norge og Tyskland som har kommet med et forslag til EU om å innføre strengere regulering av PFOA.

I Miljødirektoratet er de ikke like sikre på at det er grunn til å rope høyt og lenge om dårlig gli og ulike regler for de som går for EU-land og skiløpere fra Afrika og USA. Det var langrennssjef Vidar Løfshus som onsdag opplyste på en pressekonferanse på Beitostølen at et EU-direktiv og forbud er like rundt hjørnet.

Ikke noe generelt forbud

Det er ikke snakk om et generelt forbud mot fluor. Det handler om at det en gang i fremtiden kan komme en EU-regulering som ikke tillater bruk av PFOA

Dette stoffet har riktignok tidligere blitt påvist i skismøring i mindre mengder, men Swix og alle andre produsenter av skismøring har god tid på å finne frem til måter å unngå at PFOA er til stede sine produkter.

— Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA skal sende sin anbefaling til EU-kommisjonen innen 17. desember i år. Kommisjonens avgjørelse tar minimum tre måneder. Deretter skal forslaget ut på WTO-høring. Tidligst endelige avgjørelse er således første halvår av 2016. Så tar det 18 til 36 måneder etter kunngjøring før vedtaket trer i kraft i EU/EØS-landene. Vi snakker altså tidligst 1. januar 2018, melder sjefingeniør Ingunn Correll Myhre i Miljødirektoratets kjemikalieseksjon.

Fluorforbindelsene lever videre

Dermed blir det nok norske medaljer med såkalt fluorsmøring under skiene både i VM i Lahti i 2017 og i OL i Pyeongchang året etter.

Det er i høyeste grad i skiløpernes interesse å kvitte seg med PFOA under skiene. Stoffet er miljøfarlig, brytes sakte ned i naturen og hoper seg opp i mennesker og dyr. Ved gjentatte eksponeringer kan det gi fosterskader og det er mistanke om at det er kreftfremkallende. Det er vist en sannsynlig sammenheng mellom PFOA i blod og økt kolesterol, ulcerøs kolitt og stoffskiftesykdommer, ifølge nettsiden Miljøstatus.no som drives av Miljødirektoratet.

Smøresjefen er helt rolig

Smøresjef for norske skiløpere, Knut Nystad, forholder seg foreløpig helt rolig. Dette er ikke noe som skaper spesielt hodebry, og han innrømmer gjerne at de nok ikke helt har hatt oversikt over hvordan direktivprosessene i EU fungerer.

— Vi har hørt fra noen smøreprodusenter at det skulle komme et forbud. Og da har vi bare spurt oss hva en slik endring vil føre med seg for oss, sier Knut Nystad til Aftenposten.

Han er ingen motstander av et forbud.

— Alt som forbedrer miljøet og smørernes helse er jeg for, sier han.