Tromsøbosatte Nygaard har denne sesongen vunnet den grønne spurttrøya i Ski Classics for langløpslaget Team Santander. Samtidig har han fulgt utviklingen i landsdelen tett, og er bekymret for det han ser.

Andreas Nygaard i aksjon. (arkivbilde) Foto: Daniel Lilleeng

– Nordnorsk langrenn, hovedsakelig på herresiden, ligger unektelig nede med brukket rygg. Foruten Finn Hågen Krogh, som på mange måter ikke direkte er et nordnorsk produkt, var det ingen herreløpere som var i nærheten av å få gå verdenscup denne sesongen. Ikke engang på nasjonal kvote. Det i seg selv bør være et kraftig skremmeskudd for alle involverte i langrennsmiljøet her i nord. Årsakene til dette er sammensatte, men det gir likevel et lite bilde av dagens situasjon, sier Nygaard til iTromsø. LES OGSÅ:

— Karisma

25-åringen fra Burfjord håper derfor rett mann blir ansatt som trener for Team Nord-Norge, laget han var en del av senest i 2013/14-sesongen. Nåværende trener Roy-Helge Larsen ga for halvannen uke siden beskjed om at han ikke ønsker å fortsette i jobben. I ettertid har det kommet fram at Kristian Skogstad langt på vei var tilbudt jobben før styringsgruppa som ansetter trener valgte å lyse ut stillingen.

– Jeg har i mediebildet registrert at det har vært en del turbulens rundt Roy-Helge Larsens avgang. Det blir nå utvilsomt viktig å ansette en trener med solid faglig kompetanse. Helst erfaring fra toppidrett på seniornivå, og med et brennende ønske om å gjenreise og utvikle nordnorsk langrenn. Vedkommende som skal være sjef for Nord-Norges beste langrennsløpere bør være en samlende type med karisma og pondus, som kan gi både løpere og ledere tro på fremgang og lysere tider. Det vil sørge for at folk trekker i samme retning, og ikke imot hverandre. Det kan bringe skuta tilbake på rett kjøl, sier Nygaard til iTromsø.

Han fastslår at ”styringsgruppa må få kartlagt og undersøkt potensielle kandidater i enda større grad enn tidligere.”

— Ansettelsesprosessen rundt de to foregående hovedtrenerne har høstet både ros og en del ris. Det blir dermed ekstra viktig å fremstå ryddig og gjennomtenkt denne gangen. Å lyse ut stillingen kan absolutt være en måte å gjøre dette på, selv om headhunting til viktige jobber slettes ikke er uvanlig i mine øyne, sier Nygaard.

Savner rød tråd

– I mange år har det vært uenigheter i langrennsmiljøet i Troms. Hva mener du har gått galt, og hva bør gjøres videre for å gi talentene bedre forhold for å utvikle seg?

– Hva som har gått galt er for meg som utøver til dels vanskelige å svare på. De sportslige resultatene har i alle fall ikke stått i stil med ambisjonene til både løpere og ledere. Det er viktig at man står samlet i ønsket om å utvikle gode skiløpere. I dag registrere jeg mange forskjellige team, med mange forskjellige treningsfilosofier og samlingsopplegg. Den røde tråden har kanskje forsvunnet litt, og jeg mener det e viktig å samle troppene i litt større grad enn det som er tilfelle i dag. Det er lenge siden det har vært så mange seniorer på skirenn i kretsen, så løpermaterialet er absolutt til stede. Likevel er det en utøvers ansvar å stå for egen utvikling, og man må passe seg for å kritisere for eksempel en trener. Løpere må gå i seg selv, og evaluere om det man gjør rett og slett er godt nok, sier Nygaard, som i helga avslutter langløpssesongen med Årefjällsloppet i Sverige på 75 kilometer.