Odd — Sarpsborg 08 5-2

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo fyrer opp temperaturen før cupfinalen mot Molde allerede i første intervju etter semifinalen.

Da Sarpsborg fikk én mann utvist og straffespark imot, raknet det helt. På tretten minutter snudde Odd kampen, og med en 5-2-seier er Telemark-klubben klar for sin 21. cupfinale.

Den skal spilles på Ullevaal mot Molde 23. november.

Dag-Eilev Fagermo jublet som en gal etter at Odd ble klare for cupfinalen. Foto: Digitalsport

— Nå er jeg rørt. Dette er fantastisk! Vi fortjener dette her. Det blir gøy å møte Molde – hvor de to beste lagene møtes. Nå blir det kapital mot utvikling. Det blir Goliat mot David, sier Dag-Eilev Fagermo til NRK - et tydelig stikk til at han mener Norges beste lag for tiden, Molde, er et kjøpelag.Sarpsborgs Joachim Thomassen, som laget straffe og fikk rødt kort, var på sin side sønderknust:

— Til syvende og sist er det min skyld at vi taper. Jeg synes det er to strenge gule kort, men jeg legger meg helt flat. Det verste er å se ansiktene til lagkameratene og Deane, de hadde fortjent mer, sier Thomassen.

Sarpsborg hadde god kontroll på serietoer Odd i første omgang, og 37 minutter ut i kampen kom kampens første mål. Og selvfølgelig var det Sarpsborgs store stjerne Bojan Zajic. Spissen fikk en perfekt ball i bakrom fra Gudmundur Thorarinsson, dempet den med venstre og avsluttet kjapt med høyre – forbi André Hansen i Odd-buret. Og dermed var det blå jubel på Skagerak Arena – som i kveld var helt utsolgt.

Bojan Zajic sendte Sarpsborg 08 i føringen, men Odd slo fryktelig tilbake. Foto: Digitalsport

Gjorde pausebytte Odd-trener Dag-Eilev Fagermo var ikke fornøyd med det hans menn presterte i første omgang, og i annen omgang var det et annet Odd-lag som kom på banen. I pausen gikk Fredrik Nordkvelle ut og ble erstattet av tidligere Sarpsborg 08-spiller Ole Jørgen Halvorsen.

Og Fagermo kunne tidlig juble for det byttet, for på tretten minutter var det hele snudd.

Først fikk Odd straffe da Joachim Thomassen la Frode Johnsen i bakken inne i sekstenmeteren. For den forseelsen fikk Sarpsborg 08-spilleren også sitt andre gule kort, og dermed marsjordre etter bare 48 minutter.

Fra ellevemetersmerket var Odds midtbanespiller Herolind Shala iskald. For mens Fagermo satt med ansiktet i hendene og ikke turte å se på, kikket Shala på keeper Gudmund Kongshavn, lot keeperen velge vei og satte selv ballen i det motsatte hjørnet.

Ole Jørgen Halvorsen kom inn som innbytter for Odd, og sarpingen scoret to mål mot gamleklubben fra Sarpsborg. Foto: Digitalsport

— Han er mentalt sterk som tør å følge med på keeperen, sa NRK-kommentator Lise Klaveness om 22-åringens gode straffespark.

Scoret mot gamleklubben

Ti minutter senere var Odd i føringen da Halvorsen stanget inn 2-1-målet med hodet – mot sin gamle klubb. Og da var det kjørt for Sarpsborgs ti menn.

Frode Johnsen gjorde 3-1 på et vakkert langskudd, og etter 71 minutter var det Shala som kunne sette inn sitt andre mål for kvelden etter å ha fått en fin heading 45 grader ut i feltet – hvor han enkelt kunne bredside ballen i mål.

Etter 77 minutter reduserte Thorarinsson for bortelaget, men det ble med to mål for Sarpsborg 08, selv om de hadde flere gode sjanser på slutten.

Halvorsen satte inn 5-2 for Odd på overtid.

Har vunnet 12 cupfinaler

De hvite og svarte kan dermed feire at de er i nok en cupfinale – hvor de denne gangen møter Molde. Cuplaget fra Skien har vunnet norgesmesterskapet hele 12 ganger, sist i 2000 da de slo Viking 2-1 i finalen. I tillegg har klubben vært tapende finalist åtte ganger.

På vei til årets cupfinale har Fagermos menn beseiret Kjapp, Fram, Notodden, Vålerenga, Brann – og nå Sarpsborg 08. Sarpsborg-trener Brian Deane mener utvisningen ble avgjørende.

– Vi ble hardt straffet. Jeg føler at Odd fikk med seg alt i 50-50-situasjoner, og med ti mann var vi sjanseløse, sa Sarpsborg-trener Brian Deane til NTB.

PS! Årets cupfinale spilles 23. november.

Fakta

Odds NM-titler:

  • 1903, 1904, 1905, 1906, 1913, 1915, 1919, 1922, 1924, 1926, 1931, 2000

De siste ti vinnerne av NM fotball menn:

  • 2013: Molde – Rosenborg 4-2. * 2012: Hødd – Tromsø 1-1 e.o. (4-2 på straffer).

  • 2011: Aalesund – Brann 2-1. * 2010: Strømsgodset – Follo 2-0. * 2009: Aalesund – Molde 2-2 e.o. (5-4 på straffer).

  • 2008: Vålerenga – Stabæk 4-1. * 2007: Lillestrøm – Haugesund 2-0. * 2006: Fredrikstad – Sandefjord 3-0. * 2005: Molde – Lillestrøm 4-2 e.o.

  • 2004: Brann – Lyn Oslo 4-1. (©NTB)