Suksess i Europa, fiasko i Norge.

Storhamar går på den ene blemmen etter den andre i den hjemlige ligaen. På de fire siste kampene har laget kun vunnet én: En slapp 2-0-seier over akterlanternen Kongsvinger. Stavanger er allerede 11 poeng foran på tabellen.

I helgen toppet det seg for gullfavoritten: Da tapte Storhamar for Manglerud Star.

Aftenposten var étt av mediene somtippet Storhamar som seriemester. Det tipset sitter langt inne nå.

— Alle lagene i Getligaen er så gode til å forsvare seg at det ikke nytter å gå på isen for å være stilige, sier den tidligere Storhamar-spilleren og nåværende TV 2-eksperten Ole Eskild Dahlstrøm.

— Man forventer seg mye, mye mer av et lag som Storhamar. Men de har rett og slett rotet seg inn i en blindgate, mener Dahlstrøm.

- Må legge vekk middagen

Han kjøper ikke forklaringen om at fokuset så til de grader er på Champions Hockey League at eliteserien nærmest bare blir en forstyrrelse.

— Man må kunne legge unna middagen du spiste i går før du går løs på dagens. Det burde jo egentlig vært helt motsatt. De gode opplevelsene der bør ha gitt dem masse selvtillit som de kunne ta med seg i ligaen også. Jeg mener det alltid er bedre med en god kamp enn en tung trening, legger han til.

Stavanger Oilers hadde en veldig bra start på Champions Hockey League i fjor og var ikke alltid like imponerende i ligaspillet. Men den store forskjellen er at Oilers i fjor som i år klarer å krige med seg poeng. Forrige sesong gikk Oilers bare poengløs én gang av isen i de første 18 kampene. Denne sesongen har oljelaget tatt poeng i samtlige ni. Til sammenligning har Storhamar allerede fire rene tap.

— Vi har hatt en katastrofal start på ligaen, innrømmer spillende daglig leder Patrik Bäärnhielm overfor NTB.

Bäärnhielm er inne på den totale belastningen klubben har med spill både i Norge og CHL.

— Men Storhamar har handlet flittig foran denne sesongen og har bred nok tropp til å takle begge deler, selv om de har hatt noen skader, mener TV 2-eskpert Dahlstrøm.

Forskjellige kampbilder

Noe av forklaringen er ifølge den tidligere landslagsstjernen at det ikke forventes noe av hedmarkingene i CHL. Der kan de spille et kontringsspill som de har vært veldig gode på. I eliteserien forventes det at laget skal føre kampene.

— Storhamar er favoritt i de fleste kampene i ligaen. Men de møter tette forsvar og har ikke helt klart å knekke koden på hvordan de skal åpne forsvarene. Jeg mener de må ha en annen inngang til kampene, spille enklere. Finne seg i at de kanskje må slenge i vei et kjedelig håndleddsskudd mot mål i stedet for en ekstra pasning eller dragning. Når Storhamar ser på videoen fra søndagens kamp mot Manglerud Star (Hamar-laget tapte 3-4 etter straffeslag) ser de at de scorer tre enkle mål. Styringer fra kort hold. De får heller briljere og være stilige når sjansen byr seg, ikke ha det som utgangspunkt, mener Dahlstrøm som ser faren for at resultatene også får følger for interessen:

— Det er såkalt hockeyfeber på Hamar, men den varer ikke evig. Om de har spilt 18 runder og tapt ti, så er det ikke lenger 4000 (snitt 3921) som kommer for å se på. Det finnes grenser.

— Vålerenga har vært en herlig overraskelse. Et lag med ordentlig trykk. Martin Laumann Ylven er ingen tryllekunstner, men han er veldig flink til å dra med seg folk. Jeg synes spillere som Jonas Oppøyen og Jørgen Karterud har vært bra. Mens det før var utlendingene som skulle dra lasset er det nå disse nevnte. Det er moro å se hvor helhjertet de ofrer seg foran keeper Steffen Söberg. Det er enkelt, men veldig underholdende.

Neste runde i CHL spilles 3. og 10. november. Da møte Storhamar finske TPS Turku.